Ny rutin nyheter


Nyligen läste jag en bra bok där jag snappade upp en rutin som verkar som den kan passa mig. Sedan ett bra tag har jag undvikit nyhetssajter som Aftonbladet och Expressen då jag inte vill utsättas för dem. Dels dåliga skräpartiklar om ditten och datten men också allt negativt som händer. Det är mord och olycka i parti och minut. Jag väljer bort allt det där negativa men visst gör det gott att hänga med något sånt där vad som händer i samhället och världen.

Där kommer det bra tipset i boken in. Sveriges Radio har dagliga nyhetssändningar både riks och lokalt. Jag har nu laddat hem Sveriges Radios app och siktar på att en gång per dag lyssna på deras korta sändningar. Idag började jag dagen med detta. Liggandes i soffan lyssnade jag på Ekot, P4 väst nyheter samt EkonomiEkot.

På bara några minuter fick jag en lagom uppdatering av vad som pågår. Det var lagom olycka och desto mer intressanta saker som att uppsägningar i Sverige nu ökar sedan i höstas. Jag fick höra att sågverket i Nössemark som gått riktigt bra ett tag nu står inför utmaningar i samband med brexit då Storbritannien är deras största marknad. Oklarheter och risk för tullar är anledningen. Idag tänkte jag åka till IKEA om vädret var rimligt men jag skippade det pga snöoväder. De lokala nyheterna från P4 Väst bekräftade mitt beslut genom rapporter om kaos i trafiken runt Uddevalla där mitt närmsta IKEA ligger.

Efter min första dag med nyhetslyssnande från den statliga radion är jag mest nöjd med de lokala nyheterna. Det var extra nice att få höra saker som händer i min närhet. EkonomiEkot kom in på en stark andraplats med relevanta nyheter som tilltalade mig och mitt intresse.

Sveriges Radios app ger jag tummen upp. Det är enkelt att knappa in vilka program osv som man gillar och att följa just dem. Man kunde även välja att tillåta appen använda min platsinfo för att pusha ut särdeles viktiga händelser i min närhet. Jag tillät det och inväntar nu med spänning att se hur rimligt/orimligt detta används.

28 kommentarer:

  1. Tack för bra tips! Lätt att bli deprimerad annars med tanke på att de bara är en massa elände i övriga kanaler. Själv brukar jag använda apparna Omni och Omni Ekonomi. Dessa ger en bra spridning, men dock inte lika lokalt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena Stojko,
      Ja precis man blir ju helt mosad av alla negativa händelser. Det där Omni har jag hört flera tala gott om. Jag har spanat in det några gånger och det verkar som en rimlig tjänst sett till vad det är.

      Mvh petrusko

      Radera
  2. Bra tips! Ibland undrar man ju varför man läser aftonbladet och expressen...
    Dessutom så betalar man ju redan för public service så då får man se till att använda det också.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      Ja nu betalar ju alla för public service vare sig de vill eller ej så passa på att få valuta för pengarna =)

      Mvh petrusko

      Radera
  3. Det ska jag prova! Har börjat känna själv hur irriterad jag blir varje gång jag varit inne på Aftonbladet och läst. Bra tips!

    SvaraRadera
  4. Fundera på varför statliga SR rapporterar om Brexit och varför vinkeln är den valda.
    Om vi resonerar så här i allmänhet kring efterfrågan sågverksprodukter i Storbritannien (GB): kommer efterfrågan att minska i GB framöver? Kommer några andra marknader att få fördelar som inte Nössemarkar har, dvs varför skulle tullar vara till företagets nackdel när företags konkurrenter kommer att få motsvarande? Osv, osv

    SvaraRadera
    Svar
    1. Sågverk i England kommer få fördelar? Lägre tull på rundvirke än plankor... Kul för dom att få bo i hus byggda av närsågade brädor :)

      Radera
  5. Bra tips där Petrusko. Jag håller mig också borta från kvällstidningarna och anvönder mig istället av apparna Omni och Omni Ekonomi, som sammanfattar nyheter från diverse tidningar. Vill man sedan läsa mer är det bara att klicka in sig på resp artikel.
    /Stefan.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena Stefan,
      Ja det är flera som gillar Omni. När jag testade det så var det korta sammanfattningar och ville man läsa hela grejen så gick länken till sajter med betalvägg. Om man vill konsumera mycket nyheter i kort rubrikform så är ju den tjänsten nice. Jag fastnade inte riktigt för den.

      Mvh petrusko

      Radera
  6. Jag prenumererar Ekot via podcast appen i iPhones fungerar utmärkt. tror också du kan hitta deras podcast i Spotify också.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      Ja så kan man göra. Jag började med att följa Ekot via min app Acast men de publicerar så många avsnitt per dag att det spammade ned mitt övriga flöde i den appen. Därför jag spanade in och valde deras egna app.

      Mvh petrusko

      Radera
  7. Helt rätt. Man glömmer ibland att tidningarna är kommersiellt drivna företag som kämpar för sin del av annonskakan och en gammal sanning är att rädsla säljer varför man lätt blir nedtryckt av att lyssna allt för mycket. Jag har gått steget längre och läser bara Time en gång i veckan. Men jag är inte lika intresserad av bolagsnyheter som du eftersom jag är indexkrramare.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      Ja jag känner mig helnöjd här efter min första "nyhetsdag". Kan hända att jag inte pallar med att lyssna till riksnyheter varje dag så där kanske det en gång i veckan är rätt även för mig. De där lokala nyheterna däremot tyckte jag var riktigt fräsigt så om entusiasmen håller i sig lyssnar jag nog glatt vidare varje dag på det.

      Mvh petrusko

      Radera
  8. Håller helt med dig, AB och Expressen ger ingenting i riktigt nyhetsvärde. Jag klarar mig på Ekot och Ekonomiekot dagligen. Omvärldspodden från Carnegie levererar kort och koncist nyhetsinnehåll 1 ggr/vecka också. /S

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hello,
      Ja eller hur. Den där omvärldspodden har jag sett men aldrig lyssnat på. Din beskrivning av den låter ju nice. Jag får checka in den.

      Mvh petrusko

      Radera
  9. Tjena! Tycker du fortfarande att Abbvie är köpvärt fast dom fick bakslag med imbruvica? Aktien faller bra idag.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      Jag har inte hunnit läsa in mig i alla händelser senaste handelsdagarna och har inte läst på mig här än. Sådana här bakslag kan slå mot både omsättning och aktiekurs på kort sikt men på flera års sikt förändrar nog inte detta potentialen men jag har som sagt inte läst exakt vad som hänt och hur.

      Mvh petrusko

      Radera
  10. Tja! Jag har undvikit expressen och aftonbladet i minst tio år pga all skit och att de har mage att t ex tränga sig på hos folk som är i kris pga dödsfall, brott mm. De gottar sig i elände och kan gott och väl undvikas. Gillar Omni men visst, det är verkligen kortfattat. Har alltid gillat det längre lunchekot, kvartifemekot och nyhetstimmarna 16-17:45. Radio är ett underskattat instrument för information, nyheter och underhållning, i alla fall för de yngre som helt missat möjligheten.

    Mvh EDS

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      Ja sådant där känner jag starkt kring också när brottsoffer, familjer, skadade mm ej respekteras. Turligt nog är det väl inte så ofta sådant där händer. Jag bara antar för jag läser ju inte de där sajterna längre :)

      Mvh petrusko

      Radera
  11. Nu blir jag lite orolig för dig, nästan :) För min egen del har det gått så pass långt att jag undviker merparten av icke ekonomi media i Sverige. Ett stort problem med vår statliga media är att den är ren propaganda till stora delar. Dvs man måste lägga energi på att kontrollera det som sägs. Och då förlorar det all mening, för min del. Utländsk media är bättre när de rapporterar om Sverige, mer oberoende och oftast mer kunniga journalister.
    Mvh investera-pengar.blogspot.com/

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ursäkta men att inte dela dina gnälliga och bittra åsikter om allt är inte "propaganda".

      Vi har bra medier i Sverige, kvällsblaskorna undantaget men dom hör ju hemma bland Se o hör etc.

      DI, SvD, DN, SR, SVT gör bra grejer och har pålitliga journalister, men är man inne i "det var bättre förr" gänget är det såklart svårt att se. Kanske du som är utsatt för någon propaganda...tänkt på det?

      /Andreas

      Radera
    2. Mainstream media i hela västvärlden har tappat fotfästet. Det är svårt att inte bli konspiratorisk. Uppenbart finns det en agenda.

      Radera
    3. Lust att utveckla lite vad denna agendan skulle bestå av? Gärna med du vet källor o sånt eller någon form av bevis mot denna konspiration?

      /Andreas

      Lite "beklämmande" när invånare i väst gnäller över fri media som att det vore någon stor konspiration bakom allt, och samtidigt missar helt att kritisera Ryssland, Kina, Turkiet och Ungern i samma veva.

      Radera
  12. Kul att höra något positivt om Sveriges radio och den statliga televisionen/radion. Det brukar mest vara gnäll på dem annars och jag är inte bättre jag för jag är innerligt trött på dem men kanske ska jag ge ekot en chans. Tack för tipset i alla fall.

    Aktiepappa - en blogg om ekonomi och aktier

    SvaraRadera
  13. Om du är prenumerant till the Economist, vilket i sig kan varmt rekommenderas, får du access till deras daglig notis app Espresso. Gillar skarpt för internationella nyheter

    SvaraRadera
  14. Najs, P! Försöker själv lyssna på morgonekot och lunchekot varje dag genom sr:s app. Kan också tipsa om Ekonomiekot Extra, en gång i veckan 20-30 minuter cirka. Om ett ämne.

    SvaraRadera
  15. Har också gått samma väg och skapat ny rutin på morgonen. Tidigare så lyssnade jag på kommersiell radio vilket iofs lockade till en del skratt men eftersom jag fyllt 40, blivit vuxen och mogen, så har jag nu ratta över till P1 på morgnarna. Nyheter, ekonomi, vetenskapsradio mm innan jag kommer till jobbet. Inser att kommersiell radio är rent fördummande medans jag nu fyller min kunskapsbank vilket kommer leda till rena slakten i framtiden när vi spelar TP, Primetime eller annan frågesport...;-)

    SvaraRadera

Cibus Q1 rapport 2024

  Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza. Idag släppte fastighetsbolaget Cibus sin rapport för det första kvartalet 2024. Verksa...