Småköp på börsen idag och hoppfull inför imorgon


Som jag nämnt i dagarna så spanar jag på att skifta över en slant från preferensaktier till attraktiva stamaktier om ännu bättre tillfälle ges och att jag har en liten slant pengar som skall sättas in på aktiedepån och investeras. Idag satt jag länge och väl och spanade på börsen och bestämde mig till slut för att inte göra något skifte idag utan vänta till imorgon och se vad den börsdagen bjuder. Börsen backade bra idag och USA likaså.

Jag satte sprätt på min lilla slant och det blev köp i en byggduo i form av Skanska och Peab. Två bolag med god utdelningshistorik sett många år bakåt. De har också gemensamt att de gått riktigt dåligt på börsen en tid och det har med hela byggsektorn att göra. Marknaden tror på sämre tider för byggbolagen och har handlat ned dem rejält. Skanska och NCC kämpar dessutom med undermålig lönsamhet och där finns potential. När de väl får till en rimlig lönsamhet kommer de prestera betydligt bättre vinster. Det kommer ta sin tid dock och mycket kan hända på vägen. Den kortsiktige gör bäst i att hålla sig undan hela sektorn och den långsiktige kanske lika gott kan vänta med att äga bygg. Jag går min egen väg och köper sedan en tid på mig mer bygg och har nu en viktning om cirka 4 procent bygg i portföljen. Tyngst väger NCC då jag ser störst potential i dem då de är bolaget som presterat sämst lönsamhet en tid. Näst störst har jag viktat Skanska som jag planerar att köpa mer i framöver. Minst är Peab som jag bara har som ett litet komplement och utan ambition att öka så värst mer i den. Alla tre väntas pynta en saftig utdelning de kommande åren, även NCC som väntas  rapportera ett riktigt svagt helårsresultat 2018. Bilden överst i inlägget är en graf för Skanskas utdelning de senaste 10 åren.

Något jag gillar med byggsektorn är att det går ganska enkelt bilda sig en uppfattning om behov och efterfrågan i framtiden. Något som kan vara betydligt svårare i andra branscher där trender, teknikskiften snabbt kan ändra spelplanen.

Länk till Peab hos Avanza (affiliatelänk).

Länk till Skanska hos Avanza (affiliatelänk).

Länk till NCC hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

14 kommentarer:

 1. Tjena Petrusko!
  Tack för en trevlig och bra blogg samt pod.
  Då jag inte är så bra på detta med investeringar så följder jag folk som verkar veta hur man gör. (Du :)
  Har idag ca 1,5 miljoner investerat (Typ din portfölj) , är väl minus ca 13 % de senaste året.
  Har idag 500k som bara ligger (sparkonto) och jag har verkligen ingen aning om vad jag ska göra med dom. Öppnat ett konto på Lendify men ångrade mig när jag skulle investera. För tråkigt och sen finns det ju en risk med sådanda "platser". TrustBuddy var väl ngt liknande.

  Är en 40åring som gillar sunda investeringar , hellre sköldpaddan än haren men har inga problem med om värde skulle sjunka kraftigt.
  Vad skulle du gjort i min situation? Tacksam för tips :)
  Ha de gott!!
  Mvh
  Johan

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Johan,
   Tack för din kommentar. Då du testat Lendify men fått en dålig känsla för det så gör du helt rätt i att låta bli det. Alla är vi olika och man skall lyssna på sina instinkter, tankar osv. Om man inte behöver pengarna på 5 år så är börsen en bra värdeskapare. Jag tycker att en god del indexfonder är en bra komponent i ett långsiktigt spar. Det finns ju vanliga indexfonder som den där Skandia Sverige Exponering som jag tjötar om och så finns det ju de av typen Xact Högutdelande som följer ett speciellt index. Bra bägge två i mitt tycke.

   Letar man alternativ så gillar jag Akelius Spar som erbjuder 4% ränta på tre år. MAx 50.000 kronor dock och det saknar statlig insättningsgaranti men Akelius har jag stort förtroende för. De har superfinanser och god tillgång till kapitalmarknaden. Det finns andra aktörer som erbjuder attraktiv ränta på sparkonto men det är skit rakt igenom det mesta. Fuffens och båg, konken och scam ab osv.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Tack för blixtrande snabbt svar :)
   Akelius spar har jag faktiskt sneglat lite på. Öppnar ett konto imorgon å pytsar in 50k.
   Yes, "Skandia Sverige Exponering" å "Xact Högutdelande" väger tungt i min portfölj.
   Delar upp mina kvarvarande 450k i 12 delar, så kan jag köpa ovan plus Spiltan Investeringsbolag varje månad. Känns bättre att köpa varje måndad i dessa knasiga tider istället för att pytsa in allt på engång.
   Mvh
   Johan

   Radera
  3. Tjena igen Johan,
   Det låter sunt tycker jag. Jag tycker också att det är gött att sprida ut köpen över tid. Lycka till med dina investeringar.

   Mvh petrusko

   Radera
 2. Hej Petrusko.
  Du har rätt att gå din egen väg. Samma här kör billigast Global index Avanza Global. Imorgon ska jag köpa in mig i gratis julklapp Avanza Zero för 12000kr månadsköp och lutar åt det att köra så i fortsättningen. Kan vara så att bredare Sve index kommer ge mer långsiktigt men jag är småläning{snåläning} och väljer gratis. Gratis är ändå gratis det man vet idag. Avkastningen vet man i efterhand. Lycka till.
  Mvh.jacke77

  SvaraRadera
 3. Jag har också ökat i Skanska senaste tiden, utdelningen är lockande och de har ju både geografisk spridning och är ett framstående bolag!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Minimalistspararen,
   TAck för din kommentar. Ja Skanska är diversifierat i sig självt, inom bygg. Geografiskt men också i olika verksamheter som bygga kontor eller bygga broar osv. Det kan bli bra på sikt

   Mvh petrusko

   Radera
 4. Tror inte det finns säkrare inom p2p lån än Lendify då de har god finansiering samt avtal med Lindorff om Lendify skulle gå i konkurs. Eftersom det är DU som äger lånen borde det fungera ok. Däremot är räntan dålig på svenska p2p jämfört med europeiska aktörer i euro lån där 9-12% är mer standard. Därför sneglar jag mer på dem just nu. Vissa kan till och med erbjuda säkrade lån som innebär de löser ut dåliga lån. I ett sådant scenario ligger risken bara i om den anslutna kreditgivare går i konkurs (många andra p2p kör ett system med anslutna externa banker/kreditgivare). Jag ska stoppa in en slant i dessa. Värt chansa då de har funnits i 4-6 år med god historik.

  SvaraRadera
 5. Hej
  Tack för en mycket inspirerande blogg! Du som gillar utdelningar, vad har du för tankar kring It-konsulterna?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Tack för din kommentar. Jag har aldrig fastnat för IT-konsulterna. Deras business är inte så attraktiv i mina ögon då de till och från har dåliga tider och svårt att föra över kostnadsökningar på slutkund. Just nu må det vara goda tider men de kommer åter hamna i den där sitsen med sjunkande vinster pga kostnadsökningar.

   Mvh petrusko

   Radera
 6. Om du bara skulle ha 3 indexfonder under 10 år, vilka skulle du välja då?
  Anna-Karin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Anna-Karin,
   Tack för din kommentar. Om jag bara skulle ha tre indexfonder på 10 år skulle jag välja Skandia Sverige Exponering, Spiltan Aktiefond Investmentbolag och Xact Högutdelande. Den sistnämnda är en börshandlad fond men det är egentligen inga konstigheter med det, den funkar som vanliga fonder.
   De här fonderna ger exponering i hela Stockholmsbörsen via Skandiafonden och sedan extra potential via investmentbolagen i Spiltanfonden samt utdelningsbolagen i Xact-fonden.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Tack för ditt svar Petrusko! Du väljer svenskt/nordiskt, intressant :-) Inget globalt? Hur tänker du?
   Anna-Karin

   Radera
  3. HEj igen Anna-Karin,
   Bolagen som ingår i en svensk indexfond och i investmentbolagen osv har försäljning över vida världen. På så vis får de exponering i olika valutor och olika regioners utveckling. Det är inte så nödigt att ha en globalfond som vissa får det till att låta.

   Mvh petrusko

   Radera

Fördelning portföljen 200808

Det har varit en händelserik tid under våren och nu i sommar i spåren av den pågående pandemin. Samhället och bolag påverkas stort. Än ha...