SEB Sverige Indexfond Uppdaterad


Tidigare var detta den billigaste fonden som följer hela Stockholmsbörsen (SIXRX) men så kom en annan fond och pressade ned avgiften. Nu har SEB kontrat och sänkt avgiften på fonden SEB Sverige Indexfond så den ligger på liknande avgift som konkurrensen. Det här är en rimlig fond, den följer det bästa indexet i mitt tycke eftersom den följer hela Stockholmsbörsen och inte något avsmalnat alternativ som annars är så vanligt. Det som gör att jag aldrig köpt den och att jag solklart väljer Skandias fond framför denna är den sunkiga klausulen som SEB har. Om man säljer inom 30 dagar så  kan de ta ut en säljavgift om 1 procent. En sådan dum sak finns ingen anledning att utsätta sig för när man enkelt kan investera i Skandia Sverige Exponering som är en liknande fond men utan den dåliga klausulen. Inget svårt val där nej.

Produktens avgift: 0,27 procent.
Fondförmögenhet: 17,9 miljarder kronor.
Minsta köp man kan göra via Avanza: 100 kronor.
Den har 6605 ägare via Avanza.
Köp och sälj innan kl 13 sker nästa dag och syns på kontot efter 2 dagar.

Som sagt, det är ett bra index den här fonden följer och avgiften är vettig men den har ju den där klausulen som suger och handelstiderna är sämre/långsammare än Skandias fond också. SEB kan välja att inte ta ut säljavgiften under perioder och ha det som ett argument men det finns ingen anledning för en sparare att utsätta sig för risken i att en sådan klausul över huvud taget existerar.

Länk till SEB Sverige Indexfond hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

17 kommentarer:

 1. Tack för inlägget?

  Men en fråga, är Avanza zero inte att föredra över de båda? Eller är den extra riskspridningen värd avgiften?

  Tack! /Anton

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Anton,
   Tack för din kommentar. Avanza Zero följer OMXS30GI som består av 30 bolag och det indexet har presterat sämre än SIXRX under en lång tid. Så fonder med en avgift som den här från SEB presterar ändå bättre än Avanza Zero. Nej, Avanza Zero är inte att föredra framför denna.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. OMXS30GI har presterat rätt så rejält mycket sämre så det verkar klart bättre med bredare index.

   Radera
 2. Hoppsan, är Investor största vikten i indexet nu? Det verkar som inget bolag vill ha en stor vikt längre. Jag är så gammal så jag kommer ihåg när fonderna var tvungna att köpa Nokia för att fondreglerna satte en gräns för hur mycket de fick ha i ett innehav och Nokia ansågs som en proxy för Ericsson.

  Men Ericsson liksom H&M har tappat senaste åren. Nordea har flyttat utomlands och därmed minskat sin vikt på Stockholmsbörsen. Atlas Copco har delat ut Epiroc och alla storbanker har haft det tufft länge. Min gissning är dock att OM det inte blir någon lågkonjunktur närmaste två åren och OM Volvos miljöskandal inte förvärras DÅ kommer Volvo att klättra upp i topp under 2019.

  Mvh Mattias

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Mattias,
   TAck för din kommentar. Ja visst finns det potential i Volvo men det kan också vända snabbt i försäljningen för dem. Den långsiktige äger bolaget genom bra och mindre bra tider och blir belönad är min tro.

   Mvh petrusko

   Radera
 3. Fonden vill ju inte ga in korttraders som köper och säljer på korta signaler. Det tycker jag är utmärkt. Fonden får ju massor med transaktionskostnader som drabbar alla andra långsiktiga ägare av fonden om (tex) en institution vill trada för 20 mkr in och ut var och varannan dag. Samma i mikroformat med småkunder. Det är väl bättre för dom som vill spara mer långsiktigt än 1 månad (alltså minst 98%av spararna i en sådan här fond) att slippa tappa avkastnibg på att betala spreadar och courtage för kortspeckarna?
  Dom får söka sig till en annan fond vilket gör att denna fond allt annat lika kommer gå bättre och alltså borde rekas av dig före alternativet (tex Skandia)
  Mvh
  Olle

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Olle,
   Tack för din kommentar. Jag säger bara nej.
   Nej den här fonden går inte att träjda. Att köpa och sedan sälja direkt tar ungefär en vecka totalt sett. INstitutionellt kapital beter sig heller sällan så. Så även om det skulle gå att träjda i vanliga fonder så kommer inte Svenska Kyrkan och övriga institutionella placeringar göra så.

   Jag förstår varför fonder en gång i tiden gärna hade den där klausulen men den är förlegad. Vill man vara på topp i villkor så har man helt enkelt inte en sådan klausul.

   Mvh petrusko

   Radera
 4. Spp Sverige A följer också SIXRX.
  Avg 0,2%

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Martin,
   Nej det stämmer inte. SPP Sverige A följer ett smalt index bestående av 80-100 bolag. OMXSB heter det, samma index som Nordnet Superfonden följer.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Hej och tack för rättningen. Men Spp vs SEB på 10år 270% mot 242% så på så vis bättre ändå med lägre avgift och bättre utveckling. Är dock SIXRX bättre riskspridning ?

   Radera
 5. Det sämsta i SEB fonden är att köp och sälj sker nästa dag, köper jag då vill jag köpa samma dag, samma gäller sälj, SEB fond känns som stenåldern fond

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Tack för din kommentar. Ja det där är jag inte värst förtjust i när det tar så lång tid för köp/sälj. =(

   Mvh petrusko

   Radera
 6. Hej,

  Jag har märkt att skandiafonden underpresterar mot sixprx. Sebfonden följer den rätt väl exkl fondavgiften.

  När jag läser om skandiafonden känns det inte som att den har en firekt koppling mot sixprx. Jag har bytt ut den. Finns det andra fonder förutom dessa två som följer sixprx?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Yo!
   Utmärkt fråga. Jag har sett flera göra den "missen" när de tittar på Skandias fond. Det är två faktorer som förstör den historiska utvecklingen för Skandia Sverige Exponering:

   1. För ett år sedan ungefär sänkte fonden avgiften.

   2. I somras bytte den från att följa indexet OMXSB till att nu följa SIXPRX.

   Av dessa anledningar ser den historiska utvecklingen helknas ut och det med rätta. Fonden följde ju ett annat index och hade högre avgift dessutom.

   Mvh petrusko

   Radera
 7. Hej

  Det visste jag inte, tack.
  Däremot följer den ändå inte helt de undviker att vikta aktier som har oetiska verksamheter. Ser att sixprx har gått upp med 1,80 % i år fram till fredagen. Skandiafonden har gått upp 0,78%. Något stämmer i varje fall inte.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Vasse,
   Uppmärksamt där. På några dagar sikt så slår det olika på grund av det här med handelstider/brytpunkter, röda dagar kan kanske också göra jämförelsen sned på så kort sikt men om man tittar på lite längre sikt så jämnar det där ut sig. På 3 månader tex har fonden gått som SIXPRX.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Hej, jag litar på att du har rätt och har kollat upp detta.
   Tack för ditt svar

   Radera

Nytt innehav: WP Carey

  I flera år har jag följt det här fantastiska fastighetsbolaget och nu är jag äntligen ägare. Det har bjudits på köplägen förr men jag har ...