fredag, december 28, 2018

Nytt innehav med rejäl utdelning - Sampo


I flera år har jag följt Sampo och varit intresserad av att ta in den i portföljen. För dig som inte känner till bolaget så är det ett finskt finansbolag som är största ägare i Nordea och i övrigt har de en stor försäkringsverksamhet via bla if som de äger till 100 procent. Det har bjudits på bra köplägen ett antal gånger genom åren men först nu har jag slagit till. Likt mycket annat på börsen har Sampo backat en del på sistone. Då jag följt dem länge och byggt upp ett intresse och köpsug var det helt enkelt dags nu. Det passar bra i min portfölj på flera sätt, dels den feta utdelningen med tillväxtpotential och dels när jag tänker diversifiering över sektorer. Finans väger nu 9 procent i portföljen (jag kommer publicera ett inlägg de närmsta dagarna med fördelning av mina innehav).

Jag sålde idag hela mitt innehav i Corem Property preferens. Direktavkastningen är snarlik Sampo men Corem preffen saknar helt tillväxtpotential. Utdelningen är fast som den brukar vara på preffar och aktiekursen rör sig utefter hur räntan utvecklas och den kommer ju sannolikt inte blir lägre i närtid vilket snarare talar för kursnedgång i preferensaktier.

Förr i tiden delade Sampo ut lite hipp som happ storleksmässigt mellan åren men sedan 2008 har de höjt stadigt varje år. Jag gillar bolag som presterar på det här viset. Stadigt stigande utdelning och en verksamhet som gör det möjligt. Senaste utdelningen var på 2,6 euro och nu till våren är det dags för nästa. En höjning är väntad och estimaten från analytiker säger 2,76 euro, en höjning om cirka 6 procent om det nu blir så. Sampo stängde på 38,41 euro idag och om utdelningen blir 2,76 euro ger det en direktavkastning om 7,2 procent. På föregående års utdelning är direktavkastningen 6,8 procent. Fet direktavkastning och tillväxtpotential alltså. Den 7/2 publicerar Sampo sin rapport för det fjärde kvartalet och i samband med den meddelar de också förslag till utdelning.

p/e-talet är kring 12 och de presterar en avkastning på eget kapital om cirka 20 procent vilket är strået vassare än historiskt då de legat kring 15 procent i snitt per år. Det är bra presterat och något som talar för god avkastning på lång sikt.

Som ett litet sidospår kan man nämna att Christer Gardell med sitt Cevian investerat rejält i Nordea och proklamerat en stor tro på bolaget framöver. Banken Nordea som alltså är ett stort innehav för Sampo.

En fantastisk fin försäkringsrörelse med if i spetsen och historisk bra prestanda så tror jag Sampo kan prestera bra även i framtiden.

Länk till Sampo hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

31 kommentarer:

 1. Hur ser du på deras utdelningsandel av vinst mm? Tror du att aktiekursen kommer vända eller förlitar du dig mer på utdelningen? Jag gillar Sampo och tycker den har en självklar plats i en utdelningspirtfölj. mvh Andreas

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Andreas,
   Tack för din kommentar. Det är inte en låg utdelningsandel de har i Sampo men det starka kassaflödet och finansiella ställningen tillåter en hög nivå.

   Hela finanssektorn har gått trögt en lång tid och någon gång kommer den vakna åter igen. Om det är nu eller om några år återstår att se. Jag tror Sampo kommer ge en god totalavkastning på lång sikt. Fortsätter de prestera avkastning på eget kapital i linje med historiska nivåer så borde totalavkastningen kunna bli bättre än breda börsindex.

   Mvh petrusko

   Radera
 2. Om man enbart äger 1 bolag utanför Sverige spelar det någon roll om man äger det via kf eller isk?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Marcus,
   Tack för din kommentar. Hur många utländska bolag du äger saknar betydelse. Vill du få källskatten åter så är Kapitalförsäkring bäst i de allra flesta fallen. ISK har så många ifs and buts att många inte förstår sig på dem.

   Jag har skrivit ett inlägg om det. http://petrusko.blogspot.com/2014/11/utlandska-aktier-i-isk-eller-kf.html

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Okej tråkigt. För en som bara handlat med isk känns kf så långt borta och komplicerat. Kanske har jag fel och det bara grundar sig i ovana? Vore kul om du skrev en guide eller en grundlig skillnad mellan dem båda konton. Tack för din tid och BLOGG

   Radera
  3. @Marcus, följde Petruskos råd för några år sedan och äger Sampo och Fortum i min KF istället för i ISKen som jag har till Svenska aktier. Funkar fint! KF är inte komplicerat, några klick på Avanza bara.
   Tack för tipset Petrusko!

   Radera
 3. Kul att höra att du tror på Sampo, ett av mina kärninnehav. Nalle verkar veta vad han gör och när nu Gardell visar intresse för Nordea är det mycket som talar för ett kurslyft under våren.
  Jag har följt din blogg länge nu och även lyssnat på dina poddar under sommaren och hösten, tack för all kunskap du delar med dig av!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Björne,
   Tack för din kommentar och goa feedback.

   Gott nytt år på dig

   Mvh petrusko

   Radera
 4. Hej
  Jag har investerat lite smått dom senaste 2 åren, jag försöker lära mig mer om olika bolags balansräkningar, tyvärr har jag inte just nu tillräckligt med kunskap för att värdera ett bolags aktie utifrån bolagets finansiella situation.

  Jag har investerat lite smått i både nordea, Sampo och även Xact högutdelande, jag ser de tyvärr som en stor risk att äga dessa 3 tillsammans, då xact har nordea å Sampo i sin portfölj, medans Sampo äger en god del av nordeas aktier
  Jag äger lite smått med aktier av en god del andra bolag för diversifieringens skull

  Men jag är intresserad av Nordea, utöver den fina utdelningen, ser du någon framtid för Nordea?

  Sorry för att det blev ett långt inlägg
  Som handla om mycket annat än min fråga
  Mvh AEM

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej AEM,
   Tack för din kommentar. Jag tror på en god framtid för storbankerna, däribland Nordea. I Xacts fond väger Nordea och Sampo bara några enstaka procent och är ju som en fis i rymden. Inget att oroa sig för som dubbelexponering alltså.
   Jag ser inga problem i att äga både Sampo och Nordea heller men man får ju tänka över hur mycket man låter de två väga tillsammans i portföljen. Allt för stor vikt i enstaka bolag kan ju vara en onödig risk.

   Mvh petrusko

   Radera
 5. Jag har en fråga om KF. Den skatt som Skatteverket skall ha årligen för att man äger aktier i KF behöver man ha den summan insatt på KF kontot och de drar skattepengarna från KF kontot?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Lyckeby,
   Tack för din kommentar. Din mäklare drar skatten direkt från din KapitalFörsäkring så man behöver ha likvider till det när det väl sker. Avanza drar den skatten från KF cirka 3 veckor in i varje nytt kvartal. Kring 20:e januari, 20:e april osv. De skickar ett meddelande till dig i god tid innan och informerar om belopp och datum.

   Mvh petrusko

   Radera
 6. Hej jag med har spanat på sampo länge .
  Har 37:14 euro som bevakning på Avanza. Villket ger 7% i utdelning . Tror det kommer köpläge närmsta veckorna. Är det någon som har koll på Nordeas andel av substansen . Eller om det är rabatt eller premie?

  SvaraRadera
  Svar
  1. HEj Rodriguez,
   Tack för din kommentar. Nordea utgör kring 40% av substansvärdet i Sampo om jag inte minns fel. Sampo är inte ett investmentbolag som tex Investor utan värderas på vinsten de genererar likt vanliga rörelsedrivande bolag.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Tack för svaret . Såg även att Sampo blivit största innehav i xact Högutdelande på ca 3% villket är bara . Men får känslan att det ändras ganska friskt i den fonden .

   Gott nytt år på dig
   Mvh Rodriguez

   Radera
 7. Hej Petrusko.
  Dnb Global Emerging Markets index 0.30% i avg. Något att skriva om för din del?
  Mvh.jacke77

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Jacke,
   Tack för din kommentar. Den fonden minns jag inte riktigt hur den är så jag skall ta mig en titt på den igen.

   Gott nytt år på dig.

   Mvh petrusko

   Radera
 8. God fortsättning Petrusko & Gott Nyy År

  Håller fullständigt med dig att Sampo är ett riktigt intressant case med en riktig skön kille i Nalle och med en riktigt bra utdelning. Tror även detta kan vara en bra kudde om och när börsen eventuellt viker söderut.

  En fråga som inte gäller detta inlägg men som jag vore tacksam för dina tankar. Jag har c:a 200k i vardera Xact Sverige och Xact Högutdelande. Fick upp ögonen på dessa tack varje dig och din blogg. Tycker högutdelande är mer intressant än Sverige.

  Skulle du vikta om dessa med en större del av Högutdelande eller tycker du att båda fyller sin plats med 50/50?

  Tusen tack för i år och hoppas nästa år blir bättre än detta. Jag hade turen att hamna på c:a 7% upp i min Avanza portfölj tack vare mina USA aktier och mycket preffar som stått emot ganska bra.

  Ha ett härligt slut och ett gott nytt.

  // Malte

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Malte,
   TAck för din kommentar och kul att det går bra med dina investeringar. En helt vanlig indexfond tycker jag är en bra komponent i en portfölj och har man ingen annan så är Xact Sverige vettig. JAg tror på större potential i Xact Högutdelande som är en smart indexfond med inriktning sunda bolag med god utdelning. Själv tänker jag mig en betydligt större vikt i Xact Högutdelande vs en vanlig indexfond. Jag håller på och ökar regelbundet i Xact Högutdelande och tycker det är en suverän fond. God riskspridning och potential i de olika utdelningsbolagen den äger.

   Mvh petrusko

   Radera
 9. Hej. Northwest Healthcare har backat rejält. Direktavkastning på 8,5 procent. Ingen utdelningstillväxt. Något lurt eller är det en vettig investering?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Tack för din kommentar. First thing first: Många REITs har backat lite på sistone. Northwest Healthcare har jag tittat på för ett tag sedan och kom fram till att den är nog okej. Inte kass och inte amazing heller. En femma på en tiogradig skala kanske. Har för mig att de har som ambition att stadigt växa utdelningen men de lyckas inte riktigt öka intäkter osv i rätt takt för det.

   Well, jag har inte köpt den då det finns gott om andra REITs jag tycker verkar bättre. EPR PRoperties tex som äger bla skolor och nöjesfastigheter som biografer och vattenparker.

   Mvh petrusko

   Radera
 10. Har också tankat på med lite Sampo under december. Gör samma analys som du att det är rimligt värderat, just nu illa omtyckt pga oro för finans generellt. Direktavkastningen är god och verkar täckt med stabila intäkter. Inte fel att Gardell och Nalle verkar komma överens och det är ju två aktieägarvänliga herrar. Man får förutom Nordea och If dessutom bland annat lite Intrum och lite Asiakastieto.

  SvaraRadera
 11. Var är det bäst och billigast att ha en kapitalförsäkring?
  Har swedbank här.men tycker dom har lite höga avgifter.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Matte,
   Hos Avanza och Nordnet är det ingen avgift på kapitalförsäkring och de har mycket rimlig courtage för aktiehandel. Utöver det har de bägge ett stort utbud av fonder mm, långt större än Swedbanks. Avanza har en attans bra fungerande sajt med härlig användarupplevelse.

   Mvh petrusko

   Radera
 12. tack för svaret Petrusko.
  ska ta och testa Avanza. uppskattar din blogg här
  följer den med intresse..tackar
  Gott Nytt år till alla


  SvaraRadera
 13. Hej Petrusko,

  föjler din blogg mer eller mindre dagligen. (pga julsemestern missade jag den här). Bra läsning. Tack för inspiration. Nu undrar jag hur du gör med courtageklass. Ibland köper du små poster, ibland som vid försäljningen av Corem preff och intåget till Sampo handlar det om reltaivt stora pengar.
  Tack på förhand / Mvh / Martin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Martin,
   God jul och gott nytt år på dig. Hos Avanza kan man ändra courtageklass 1 gång per dag. Så när jag gör större affärer byter jag till courtageklassen för störst affärer och dagen efter byter jag tillbaka till klassen för minst affärer. Riktigt nice av Avanza att erbjuda byte på detta vis.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Hej Petrusko,
   Tack för ditt snabba svar. God förtsättning.
   En följdfråga på ditt byte Corem -> Sampo. Du hade både Corem och Sagax preffar. Någon speciell anledning till att du valde just Corem för försäljning (och har Sagax kvar)?
   Tack och hej / Martin

   Radera
  3. Tjena Martin,
   Sagax är ett bättre bolag och har lägre risk än Corem, därför valde jag att behålla Sagax framför Corem.

   Mvh petrusko

   Radera
 14. Kul att se att vi tänker lika emellanåt Petrusko. Jag har också kollat på Sampo under en längre tid. Jag gillar dem på många sätt men har faktiskt valt att inte köpa in mig i dem. Jag köper istället Nordea då jag tror på dem mer och då de delar ut bättre. 9,18 % är en rejäl utdelning! :)

  Aktiepappa - en blogg om ekonomi och aktier

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Aktiepappa,
   Ja det låter rimligt. Nordea ser väldigt attraktiv ut här. När man hör om den feta direktavkastningen är det lätt att tänka att det är någoy unket som att de tex inte har täckning för utdelningen men det har de. NOrdea har god täckning för den feta utdelningen och att direktavkastningen är så himla hög rör sig snarare om en låg värdering av aktien.

   Hela banksektorn är lågt värderad och jag gillar den för det. Bank har presterat svagt på börsen en lång tid nu varpå hela sektorn ser attraktiv ut. Har man en tro på dem och dess framtid torde man finna nuvarande aktiekurser lockande.

   Mvh petrusko

   Radera