tisdag, december 25, 2018

Det lutar åt fortsatt nedgång på börsen i mellandagarna


Sedan Stockholmsbörsen stängde inför jul har de amerikanska börserna backat rejält. Igår kväll svensk tid tog USA julledigt och det breda amerikanska indexet S&P500 stängde på minus 2,7 procent för dagen. I Asien har flera börser haft öppet en del medan vi haft stängt och även där har det bjudits på bistert börsklimat.

På torsdag öppnar Stockholmsbörsen igen och då väntas fortsatt nedgång. Terminshandeln pekar klart ned men hur stor nedgången faktiskt blir återstår att se när handeln väl är igång.

Jag har en liten slurk pengar som skall investeras men jag har en desto större grej i startgroparna. Det börjar locka mig att skifta över en del preffar till vanliga stamaktier. Exempelvis har jag länge lockats av Sampo och den handlas nu på klart rimliga nivåer. Skulle den backa ytterligare nu i mellandagarna kan det bli att jag skiftar. På sikt är potentialen och tänkbar totalavkastning långt högre i en stamaktie som tex Sampo jämfört med en preferensaktie. Preffar har ingen nämnvärd kurspotential. Förvisso har de stigit i kurs på flera års sikt men det har varit samtidigt med stadigt sjunkande räntor. Nu har vi ett läge där räntan knappast kommer bli lägre utan snarare har en stigande utveckling framöver. En stor bromskloss eller sänke för preffarnas kursutveckling.

Japp vi får se vad börsen bjuder på. Nu har jag vädrat ett par tankar bara; Börsen skall ned mer och jag kanske byter bort lite preffar mot attraktiva stamaktier.

16 kommentarer:

 1. Sålde av mina sista usa aktier på julafton direkt när börsen öppna klarade ytterliga -5% nedgång på mina aktier men har förlorat mycket ändå tyvärr...

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Figge,
   Tack för din kommentar. Ja det är alltid svårt med tajmingen. Idag får man 2-3% mer betalt för sina amerikanska aktier. Nasdaq är +3% och S&P500 är +2,2%

   Mvh petrusko

   Radera
 2. Hur tänker du kring Akelius? Har själv tänkt gå in med en liten post där, samtidigt som jag hört att det inte är optimalt med tanke på att räntan förväntas stiga.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Börsfiluren,
   Tack för din kommentar. Jag gillar Akelius som jag tycker är ett mäkta fint och stadigt bolag. Den är känslig för räntan men den har faktiskt redan backat lite i spåren av stigande marknadsränta. Nu handlas den kring 325 kronor och för någon månad sedan låg den stadigt kring 340 kronor. Inlösenkursen blir som lägst 330 kronor år 2024 och jag tror inte de löser in den innan dess. Det vore ingen fullständig överraskning om de löser in den efter stämman 2019 då inlösenkursen blir 345 kronor. Det är en diff på 15 kronor som de enkelt kan räkna hem via billigare finansiering under 5 års tid till 2024 när inlösenkursen blir 330 kronor men jag lutar ändå åt att de inte löser in den innan 2024. Vi får se.

   Själv ökade jag strax under 340 kronor för några månader sedan. Normalt sett vill jag inte betala över lägsta inlösenkurs men jag tog med det i beräkningarna här och fann det köpvärt ändå.

   Mvh petrusko

   Radera
 3. Hej.
  Målet 2019 är att automatisk månadsspara som vanligt 100% i Avanza Global. Sluta följa börsen varje dag. Sluta läsa bloggar om börsen. Låta portföljen skötas automatisk långsiktigt utan krångel. Det mår vi bäst av majoriteten av oss. Lycka till Petrusko.
  Mvh.jacke77

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Jacke,
   Tack för din kommentar. Det låter rimligt. Att spara i indexfonder är ju underhållsfritt såväl som bekymmersfritt. Kräver inget regelbundet tittande där inte.

   God jul och gott nytt år på dig

   Mvh petrusko

   Radera
 4. Det är ju i nedgång det är skönt att ha en del preffar då de inte påverkas så mycket... håll hårt i era preffar ��

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Anonym,
   Tack för din kommentar. Preffarna har bidragit till en god totalavkastning för mig under 2018. Jag kommer inte sälja ut allt men jag kan gott tänka mig att skifta ut en del och köpa en större potential. Svårt att tajma perfekt läge i korta loppet men på längre sikt kan det bli väldigt mycket högre totalavkastning. Jag ser en rad olika bolag med rimlig prislapp nu. Jag betalar gärna ett rimligt pris.

   Mvh petrusko

   Radera
 5. Personligen tror jag en förväntad avkastning på 5-6% per år är det nya svarta, och då framstår preffarna inte som dyra i dagsläget. Det stämmer att centralbankerna har höjt räntan och att det varnas dagligen för stigande räntor närmaste åren. I USA har dock tioåringen vänt ned kraftigt senaste månaderna och även marknadens förväntningar om framtida räntehöjningar nästan helt utplånats.

  Antingen kommer kommande jobb- och inflationsrapporter att bekräfta FEDs oro för inflation eller så kommer FED tvingas anpassa sig till marknadens prognoser. Jag tror det blir det sistnämnda. Marknaden brukar kunna bedöma framtida inflation och räntor bättre än centralbankerna. Titta bara på Riksbankens berömda igelkott och hur marknaden konsekvent handlat långa räntor under Riksbankens prognoser.

  Jag, liksom de flesta andra, tycker det är roligare när börsen går upp, men när de nu fallit så mycket tycker jag det är lika bra att den går ner åtminstone lite till så att alla stora index i USA får en 'officiell bear market' - d.v.s. 20% ner från toppen på stängningskurser. S&P ligger bara tiondelar ifrån och DOW inte långt efter. Sen får vi gärna ta en liten avmattning i konjunkturen så att FEDs ränteprognoser kommer ner och arbetslösheten klättrar upp lite.

  Då, kanske, kommer alla dessa aningslösa självutnämnda experter tvingas överge sin uttjatade undergångsprofetia om framtida höga räntor och inflation. Efter det kan vi kanske gå vidare och se mer rationellt på vad som händer i ekonomin utan att behöva se allting i ljuset av den stora finanskrisen. Så låt oss få det överstökat då!

  Mvh Mattias

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Mattias,
   Tack för din kommentar. Det kan mycket väl vara så att börsen på ett antal års sikt bara kommer avkasta 5-6% i snitt per år. Det är totalavkastning och skall ju rimligtvis jämföras med preffarnas totalavkastning. Visst man kan ha en strategi att behålla preffarna för evigt eller till en förmodad inlösen men att bara räkna direktavkastningen blir ändå skevt. PReffarna kan mycket väl backa i kurs framöver varpå totalavkastning blir betydligt lägre än 5-6% per år.

   Nu gillar jag ju iof preffar och det fina kassaflödet och kommer inte sälja alla men en del kan jag tänka mig att skifta ut mot vanliga stamaktier som kan tänkas ge en bättre totalavkastning på lång sikt härifrån.

   Jag gillar ditt sista stycke och är själv förvånad över att så många extrapolerar finanskrisen 07-09 till någon sorts vanlig företeelse som kommer dyka upp men bara ett antal års mellanrum. Det är en unik kris, once in a life time. Historiskt sett iaf.

   Mvh petrusko

   Radera
 6. Helt rätt läge att växla preffar.
  Hade samma tanke men tryckte av för tidigt.
  Sampo låter vettigt. Finns många småbolag som NOTE, Nilörn och Inwido som visar både tillväxt och hög direktavkastning.
  Lycka till 2019
  Med vänlig hälsning, Hankiis

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Hankiis,
   Tack för din kommentar. Ja det kan bli bra även om man är lite för tidig. Det är få förunnat att pricka in det ultimata tillfället. Stamaktier har ju större potential i det långa loppet och medan det kanske inte blir jättebra nu på kort sikt så tror jag det blir en bra deal på lång sikt att hellre äga vanliga stamaktier.

   Mvh petrusko

   Radera
 7. Lyssnade på din podd idag om spiltan aktiefond investmentbolag. Verkar vara en gedigen fond. Men, när jag tittar på Avanza vad denna fond har för bolag står bl a Övrigt 6,8%. Har du någon aning om vilka bolag som döljer sig bakom detta Övrigt? Har letat runt på nätet utan framgång. Känns viktigt att veta VAD man investerar i, tycker jag iaf.
  Anna-Karin

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Anna-Karin,
   Tack för din kommentar. Det är en bra fråga du ställer och tyvärr är det så att det oftast bara är 10 största innehaven som redovisas öppet hos tex Avanza eller Morningstar. Fondbolagen är heller inte alltid pigga på att lämna ut den infon men just Spiltan är ett hyvens bolag så om någon skall lämna ut infon tror jag på dem. Skicka ett mail till fonder@spiltan.se och fråga dem.

   God jul och gott nytt år

   Mvh petrusko

   Radera
 8. Hej Petrusko, jag har köpt lite Nordea och måste nu betala källskatt på utdelningen. Behöver man göra något aktivt för att få tillbaka köllskatten eller hur fungerar det? Kan du förklara lite kring det?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Aktier som det dras utländsk källskatt på skall man ha i en Kapitalförsäkring för då får man max i retur och mäklaren fixar det åt dig (Avanza, Nordnet och Nordea iaf). I ett ISK finns det många ifs and buts, fler än vad många tycks förstå. Jag har skrivit ett inlägg om det: http://petrusko.blogspot.com/2014/11/utlandska-aktier-i-isk-eller-kf.html

   Mvh petrusko

   Radera