onsdag, december 26, 2018

Amerikanska börserna kraftigt upp idag


Med strax under 3 timmar kvar till stängning råder det rena feststämningen på de amerikanska börserna. Det breda indexet S&P500 som backat kraftigt de senaste handelsdagarna är just nu på plus 2 procent ungefär. Stänger börsen på den nivån är det en riktigt bra börsdag i USA som Stockholmsbörsen imorgon skall öppna på. Det funkar ju så att vår börs och dess utveckling hänger ihop till viss del med den amerikanska. Det är inget rakt band på något sätt men både upp och nedgångar brukar smitta av sig. Till viss del är det för att vi alla tittar på en rad faktorer som berör mer än enstaka länder.

De amerikanska börserna har backat en hel del sedan Stockholmsbörsen stängde kl 17:30 i fredags och även om det blir en stor uppgång i USA idag så är ändå de amerikanska börserna totalt sett ned sedan vi stängde. Detta skall Stockholmsbörsen öppna på imorgon alltså och en nedgång kan ligga i korten.

Har du funderat kring det här "volatilitet" som det pratas om ibland och mer frekvent nu på sistone? Med volatilitet avses kursrörelser upp som ned, stora skillnader som de vi sett på sistone. Ena dagen går börsen upp 1,5 procent och andra dagen är det ned 2,5 procent. Sådana här stora rörelser är innebörden av hög volatilitet.

Ett bra sätt att göra sig själv mindre mottaglig för oro kring sådana här rörelser är att investera i indexfonder. Helt och hållet eller att låta det vara en del av portföljen åtminstone. En vanlig svensk indexfond är en solklar ingrediens för en svensk sparare och kanske en globalfond kan vara ett bra komplement. En globalfond ger exponering i tusentals bolag från vida världen. Det är många olika länder, bolag och valutor man får exponering i alltså. Min favorit är Avanza Global som följer ett helt vanligt globalindex men gör det till betydligt lägre avgift än alla andra. Medan enskilda bolag kan gå på minor och aldrig repa sig så är index vad det är. På lång sikt repar sig alltid index. Man kan lugnt fortsätta köpa mer i indexfonder utan oro. Medan den som äger aktier direkt i olika bolag behöver hålla sig uppdaterad på läget och framtiden för bolaget.

Anyhow, vi får se imorgon hur Stokholmsbörsen går, jag har en sista slant som skall investeras för året och den shoppar jag nog imorgon. Det återstår att se vad som bjuds under morgondagen men min grundplan är att öka i Investor eller Xact Högutdelande.

6 kommentarer:

 1. Svar
  1. Hej Björne,
   Vi får se hur det utvecklas i närtid. Om Sampo backar mer är det klart attraktivt att skifta från preffar IMO.

   Mvh petrusko

   Radera
 2. Hej Petrusko! Har du sett att SEB Sverige indexfond har sänkt avgiften från 0,4 till 0,25. Nu borde den vara billigast igen! Mvh Jimmy

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Jimmy,
   Japp jag har sett att SEB sänkt. Två saker att tänka på dock: transaktionsavgifter tillkommer och produktens avgift är någonstans kring 0,27-0,28% vill jag minnas. Samt att de har kvar den sopiga klausulen att de tar 1% avgift om du säljer inom 30 dagar från det att du köpte. Det gör att jag tycker Skandias fond är det solklara valet. Avgiften på Skandias fond är snarlik och man slipper den sopiga klausulen.

   Mvh petrusko

   Radera
 3. Hur är det med courtage om man köper en ETF är det samma pris som vid vanlig aktiehandel?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Ja hos nätmäklarna är det så i vart fall. Samma courtage som för vanlig aktiehandel. Handlar man aktier och ETF:er hos någon gammelbank kan det vara annorlunda men då får man skylla sig själv höll jag på att säga =) Aktier osv skall man handla hos nätmäklarna som har grymt mycket bättre funktionalitet och lägre priser osv.

   Mvh petrusko

   Radera