söndag, december 23, 2018

Varför höjer man räntan egentligen?


När höjer man räntan egentligen? 
Ja om man skall tro på rubriker på diverse sajter och "snacket på stan" så skulle man kunna tro att det går dåligt nu och att det är därför räntan höjs. Nyligen meddelade Riksbanken att de beslutat höja reporäntan per 9/1 2019. Den nya räntan kommer vara -0,25 mot nuvarande -0,5. Fortfarande minusränta alltså och en historiskt superlåg ränta.

Det här gör man alltså för att det går så dåligt i Sverige.. Nej, så är det ju inte. Tvärtom snarare. Det går bra för Sverige nu och därför höjer man räntan. Det är många faktorer som spelar in naturligtvis och om man skulle höjt tidigare kan man ha åsikter om. Svenska företag tuffar på och framtiden ser rimlig ut. Om ekonomin orkar med en rad räntehöjningar i närtid återstår att se men en låg ränta under överskådlig tid är väntat.

Jag bjuder på en förenklad bild i detta inlägg men det är en rimlig bild, det går bra nu. Vi står inte för Sveriges undergång som man skulle kunna tro när man läser och hör sig för.

3 kommentarer:

 1. Gud Jul på dig Petrusko. Så fort börsen är skakid nedåt brukar det stå rubriker världsbörser faller och allt är svart och nära jordnedgång. Likadant alla banktidningar,kortsiktiga börsanalitiker som gör det antingen svsrt eller vitt
  Det göratt massan paniksäljer eller vid positiv uppgång masivt köper. Bra för banken courtage. Ska man sluta spara i aktier för att man höjde räntan lite grann? Svaret Nej. Man ska spara långsiktigt månadsvis köpa som vanligt och inte bry sig om kortsiktiga överraktion både upp och ned. Lycka till och ha det så bra. Ingen vet börsens framtid morgon dagen men logisk sätt borde det vara bra att investera i aktier/index fonder.

  Mvh.jacke77

  SvaraRadera
 2. Man höjer för att inflationen nu äntligen är 2%. Enligt riksbanken är det tydligen mycket viktigt att vår valuta tappar 2% i köpkraft varje år.

  SvaraRadera
 3. Bra skrivet, själv rejält trött på alla demagoger. Finns det inget annat att skriva om? Jävla clickbaits..

  En sänkning av räntan kan också beskriva som SÄNK RÄNTAN - PANIIIK EKONOMIN MÅSTE IGÅNG.

  HÖJ RÄNTAN - FAN NU BLIR ALLT JÄTTEDYRT BYGG EN BUNKER

  trött..


  SvaraRadera