fredag, november 09, 2018

Skanska Q3 rapport 2018 - Jag köpte mer

Igår kom Skanska med sin rapport för det tredje kvartalet och den var i linje med den vinstvarning de gick ut med för ett tag sedan. De har tagit ytterligare nedskrivningar i USA som tynger resultatet.
I samband med rapporten uttryckte bolagets VD Anders Danielsson att han är övertygad att de åtgärder som nu vidtagits är tillräckliga för att nå en rimlig lönsamhet. Det tycker jag var ett starkt statement. Den planerade kapitalmarknadsdagen i slutet av juni skjuts fram till mars och det kan man bla se som ett tecken på att de inte har några stora förändringar eller så i pipen. De säger själva att de skjuter på den till mars för att man då har möjligheten att se resultat av diverse åtgärder man vidtagit. Ja vi får väl se vad som sägs där i mars men det verkar ju lovande.

Per de första nio månaderna blev resultatet endast 5,07 kronor per aktie. Att jämföra med föregående års 10,58 kronor.
Nyligen meddelade Skanska en affär i USA där de säljer en kontorsbyggnad i Boston för 4 miljarder kronor och en utvecklingsvinst om 1,2 miljarder kronor. Det är en duktig kickstart på det fjärde kvartalet. Den där vinsten utgör kring 2,5 kronor per aktie med en antagen skatt om 15 procent.

Generellt sett pratar Skanska om en god marknad för dem. Visst finns det utmaningar här och var men i generella termer är det en god marknad för dem. De taggar ned nu på en rad fronter där de ser att de inte lyckats få till en acceptabel lönsamhet. Med andra ord är de försiktigare med vilka projekt osv de tar sig an och hur de räknar på sina anbud. Ett klart fokus på att stärka lönsamheten. Nu har de sagt vad de gör, framtida rapporter för utvisa hur de levererar på det där.

Jag är nöjd med bolagets kommunikation i samband med den här rapporten. Vad de säger om tiden som varit och hur de uttalar sig om nuläget osv. Framtida rapporter får utvisa hur det går.

Jag slog till och köpte mer Skanska till en kurs om 142,95 kronor vilket är strax över vad jag betalade förra köpet då jag tog in Skanska på nytt i portföljen. Skanska har starka finanser och kommer prestera en årsvinst som inte är fantastisk men någon oro kring utdelningen behöver man inte ha. I våras pyntade de 8,25 kronor utdelning och det finns ingen anledning eller hot som gör att de behöver sänka. Med tanke på hur bolaget presterar så skall man nog heller inte förvänta sig en höjning. Näe, 8,25 kronor till våren är nog vad man skall förvänta sig.
På kursen 142,95 kronor ger det en direktavkastning om 5,8 procent.

Länk till Skanska hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

4 kommentarer:

 1. Hur känner du nu om Skanska kontra NCC? Vet att en av anledningarna till att du inte hade Skanska ett tag var att de kommunicera dåligt, känner du att det är över nu o kommer du växla över tills Skanska från NCC då? Är Skanska en bättre riskspridning med tanka på deras storlek internationellt?

  //Andreas

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Andreas,
   TAck för din kommentar. Historiskt har jag ägt både NCC och Skanska men den senare har varit min favorit. Jag har köpt in mig så smått i Skanska igen men har fortfarande inte återställt förtroende för dem. De är på väg och det ser rimligt ut. Jag har inga planer på att vikta om NCC/Skanska utan siktar på att låta mitt innehav i NCC vara oförändrat medan jag ökar i Skanska.

   Mvh petrusko

   Radera
 2. Eftersom Skanska tjänade 5,07 på 9 månader så borde vinsten Q4 bli runt 1,69 vilket ger en vinst på ca 6,76 kr för hela 2018. Hur kan man då dela ut 8,25 kr? Med lånade pengar? Kommer ihåg Ditt inlägg om att bolag som delar ut mer pengar än de tjänar är inga bra bolag och det kommer inte att hålla i längden. Sådana bolag skall sorteras bort i utvärderingen. Har Du ändrat Dig? Varför i så fall?

  Ha en bra dag

  //Krusse

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Krusse,
   Tack för din kommentar. Som jag skriver i inlägget har de redan aviserat vinst i Q4 kring 2,5 kronor efter skatt på en försäljning av en fastighet. Skanska har starka finanser och kan pynta utdelningen oavsett om man redovisar lite lägre vinst i år jämfört med föregående år. Sunda bra bolag kan hantera sådana här lite sämre år utan att tvingas tumma på utdelning. Skanska är ett bra bolag med en bra verksamhet som har framtiden för sig.

   Nej jag har inte ändrat mig om dåliga bolag och risker kring bolag med för hög utdelning osv.

   Mvh petrusko

   Radera