fredag, november 09, 2018

Mina senaste aktieaffärer - Nya innehav


Idag har jag stuvat om lite i portföljen då jag bestämde mig för att jag åter vill ha direkt exponering i bank. Jag har ju resonerat att jag fått det via indexfonder tidigare men på sistone har jag lockats allt mer att äga bank direkt. De svenska storbankerna presterar god lönsamhet och är finansiellt starka, även om de fått konkurrens från små uppstickare tror jag att de är uthålliga och har sin plats påm marknaden. Som jag nämnde när jag ägde Handelsbanken sist gång så tycker jag dock banker är svåra att förstå fullt ut. Det är mer termer och grejor i årsredovisningar osv. Trots detta väljer jag att investera. Jag förstår en god del och resten kör jag på sunt förnuft.
Ni som följt mig ett tag vet att jag gärna tittar efter bolag med god avkastning på eget kapital och här hittar vi storbankerna som grupp. Handelsbanken har historiskt presterat bäst men har halkat efter lite det senaste året, de kommer nog igen.

Jag har sålt hela mitt innehav i Xact Sverige som är en vanlig svensk indexfond. Kvar har jag dock Avanza Zero så jag har fortfarande en slurk vanligt index i portföljen. Det tycker jag är en bra komponent i en långsiktig portfölj, indexinvestering alltså. När jag ändå var i farten sålde jag både K2A preferens och SBB preferens. I dessa två låste jag in en saftig vinst kring 20 procent exklusive utdelningar. De hör inte till de större och bättre preffarna varpå det i ett riskperspektiv känns rimligt att tagit hem den vinsten.

Det blev en liten startposition i Handelsbanken igen men majoriteten av likviden gick till att köpa Swedbank. Ofta skalar jag in mig via regelbundna köp men här har jag köpt en stor stek direkt från start. Swedbank har seglat upp som min favorit i banksektorn med en stark finansiell ställning och god avkastning på eget kapital. Utdelningspolicyn är att dela ut 75 procent av resultatet och på en antagen vinst om 18 kronor blir utdelningen till våren 13,5 kronor. På en kurs om 208 kronor ger det en direktavkastning om 6,5 procent.

Länk till Swedbank hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

4 kommentarer:

 1. Jag håller med dig om att Swedbank faktiskt nu ter sig bäst bland svenska banker ur ett lönsamhetsperspektiv. Själv sålde jag dem dock för en tid sedan, då jag tyckte priset dragit iväg. Nyligen köpte jag istället Danske bank, till en saftig rabatt under bokfört värde, och hög direktavkastning.
  Mvh https://investera-pengar.blogspot.com/

  SvaraRadera
 2. Varför går du in i två banker samtidigt? Har för mig att du skrivit nåt om handelsbankens goda förmåga att klara kriser gämfört med de andra. Om det är ett långsiktigt köp, varför går du samtidigt in i Swedbank? (Bättre kortsiktigt? Bättre utdelning som du lever på nu?) Eller tror du helt enkelt inte att handelsbanken kommer fortsätta kunna klara kriser lika bra? (Varför skulle du i så fall köpa?)
  //Andreas

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Andreas,
   Jag skriver ju om förändringen av Handelsbanken och Swedbank i inlägget. Swedbank var illa ute i finanskrisen och det har de lärt sig på. Nu är kapitalkraven hårdare dessutom för bankerna så de är generellt sett bättre rustade nu. Swedbank har byggt upp en stark finansiell ställning och presterar väldigt effektivt.

   Bra bolag bägge två men numera anser jag Swedbank bäst.

   Mvh petrusko

   Radera
 3. Jag tror också att Swedbank kommer sköta sig bäst av bankerna i framtiden. Tror de lärt sig från tidigare händelser.

  Framtiden får visa om så är fallet men lite svensk bank i portföljen tror jag inte är fel. För mig är det Swedbank.

  Mvh PB?

  SvaraRadera