onsdag, april 04, 2018

Jag köpte mer NCC idag

Foto: Erik Mårtensson

Idag slog jag till på fler NCC till kursen 151,65 kronor. Jag tycker det är ett rimligt pris för NCC som har god potential. I grund och botten är det ett bra bolag i en sund bransch men de har kantats av en del utmaningar på sistone varav en för låg lönsamhet är en utav dem. Vi har flera fina byggbolag på Stockholmsbörsen och jag tror att det generellt är en vettig sektor att ha exponering i på lång sikt. Det kommer alltid behövas nya skolor, vägar, broar, snöröjning mm och så länge de här bolagen håller sig på tårna och bevakar sina marknadsandelar osv så kommer de vara med och ta del av den businessen.

NCC har en finansiellt stark position och är i princip skuldfria. Per 2017 genererade NCC en vinst om 9,29 kronor per aktie med en rörelsemarginal om lite drygt 2 procent. Målet är en rörelsemarginal om över 4 procent och NCC fokuserar nu på att få upp lönsamheten. Orderböckerna är fyllda till rekordnivåer. I maj börjar bolagets nya VD Tomas Carlsson.
Kortsiktigt är det svårt att veta hur aktien skall komma utvecklas. Det kan komma engångskostnader, nedskrivningar i spåren av arbetet mot högre lönsamhet samt ny VD mm. På lång sikt tror jag att NCC är ett rimligt bolag att äga. De kommer fortsätta generera vinster och pynta en god utdelning till ägarna. Med bättre lönsamhet kommer sannolikt också en högre aktiekurs på sikt.

NCC delar ut 8 kronor uppdelat på två tillfällen under 2018. 4 kronor i april och 4 kronor i november med X-datum 12/4 respektive 2/11. På kursen 151,65 kronor är direktavkastningen cirka 5,3 procent.

Länk till NCC hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

4 kommentarer:

 1. Du väljer NCC istället för Skanska. Varför? Är det lägre risk, högre potential, bättre utdelning för dig?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena anonym,
   Jag har ägt både Skanska och NCC i omgångar de senaste åren. Jag skriver ovan varför jag gillar NCC. Skanska har jag skrivit om varför jag sålt. Jag har valt att stå vid sidan i Skanska en tid och se hur det utvecklas. De har kommunicerat bedrövligt där de inte alls levererat på vad de sagt det senaste året.

   Mvh petrusko

   Radera
 2. Då gjorde vi samma, jag fick NCC för 151,50 kr
  Jag köpte även JM för tror verkligen byggandet kommer fortsätta, även om det kanske dippar lite.
  Förstås även byggandet som du skriver om, inte minst nya och underhåll av vägar.

  SvaraRadera
 3. Följt din blogg i flera år, skriver dock aldrig kommentarer. Tackar för en bra blogg som gett mig många insikter sedan jag började läsa den.

  Till min fråga, jag gillar själv Castellum som jag vet att du äger, men hur ser du på Klövern och Kungsleden?
  I mina ögon två ”tråk-aktier” som trots allt har ca 3-4% i DA och utdelning 4/år. Dock saknar de en fin historia av utdelninghöjningar vilket jag gissningsvis tror är en av anledningarna till att de inte nämnts (vad jag vet) i bloggen på senaste tiden.

  Fortsätt skriv, bra blogg
  /firren

  SvaraRadera