tisdag, april 03, 2018

3 steg till ekonomiskt oberoende


Aktier - Tre steg till ekonomiskt oberoende av Ola Lauritzson.

Idag har jag läst boken som är väldigt lätt och snabbläst. När jag skriver idag menar jag egentligen att jag har läst den nu på förmiddagen. Idag bestämde jag mig helt enkelt för att det var läsardag och jag har inte tittat mycket på datorn alls (som jag annars gör mycket om dagarna).
Min sköna fåtölj och en intressant bok.

Den här boken har något för alla. Oavsett om du precis skall börja eller om du hållit på länge med börsspar. Oavsett om du skall spara 100 kronor per månad eller om du har 5 miljoner kronor. I boken behandlas fakta om fonder, dess avgifter och prestanda. En del av boken har fokus på utdelningsaktier och en annan del har fokus på tillväxtaktier.
Bra tankar om portföljsammansättning med hänsyn till risk och potential. Ett återkommande upplägg i boken är vad författaren kallar "Investeringsraketen". Det är en portföljsammansättning bestående av tre olika delkomponenter. En bred bas av indexinvesteringar och investmentbolag. En del med högutdelare och en sista och minsta del av guldkorn, tillväxtaktier.
Alla tre delarna avhandlas i boken och författaren tipsar om att man beroende på kunskaps och engagemangsnivå kan nöja sig med de 1-2 första delarna.

Man får en förklaring av vad preferensaktier är. Fonder och dess prestanda avhandlas och det är en väldigt bra lärdom för många småsparare. Det finns en ordlista och en fördjupningsdel med aktievärdering för den som vill läsa mer om det.

Jag läste boken på en förmiddag men för den delen var den inte tunn på innehåll. Här har ni en bok späckad med bra att veta och tänka på när det kommer till att spara i fonder och aktier.

Länk till boken hos Adlibris där den just nu är jättebillig.
https://www.adlibris.com/se/bok/aktier-3-steg-till-ekonomiskt-oberoende-9789176179949?campaignId=d3511b3d-6d2e-4067-a32a-248b08e3e1da

Länk till boken hos Bokus.
https://www.bokus.com/bok/9789176179949/aktier-3-steg-till-ekonomiskt-oberoende/

5 kommentarer:

 1. Bra tips och ännu billigare är den på Google böcker om man vill läsa den digitalt, endast 84;- vilket jag oftast föredrar.

  SvaraRadera
 2. Eller gratis som e-bok på Stadsbiblioteket (iaf Stockholm)!

  SvaraRadera
 3. Eller varför inte låna den via malmö Elib...gratis :-)

  SvaraRadera
 4. Haha, jag är en sån sucker, köpte boken igår kväll 3 minuter innan jag släckte lampan för att sova. Definitionen av impulsköp :)

  SvaraRadera