torsdag, juni 22, 2017

Pengaregn för Skanska i USA

Inlägget innehåller affiliatelänkar.
På kort tid har Skanska tagit hem orders i USA på långt över 10 miljarder kronor och det fortsätter regna pengar över Skanska i USA, under jorden idag...

Skanska tar order på 1,3 miljarder svenska kronor om att renovera fyra tunnelbanestationer längs Astoria Line i stadsdelen Queens i New York, USA.

"Projektet, som innefattar design och konstruktion, består av renoveringen av fyra tunnelbanestationer ovan mark; 30th Avenue, Broadway, 36th Avenue och 39th Avenue. Arbetet omfattar nya trappor och skyddsräcken, automatiserade biljettstationer, skiljeväggar, laddstationer, takförbättringar och elarbeten samt förstärkning av betong- och stålstrukturer."

Bygget är redan igång och det väntas vara färdigrenoverat första kvartalet 2019.
Ordern tas med i orderingången för USA andra kvartalet 2017.

Om knappt en månad släpper Skanska 6-månaders rapport. 20/7 kommer den. Halvtid för året och det skall bli intressant att läsa och höra med Skanska hur läget är.

Jag äger Skanska och man kan gott säga att det är en pålitlig utdelare. Checka in utdelningsgrafen i bilden här:

Över tiden är det mer eller mindre goda tider för byggbolagen men som ni kan se i grafen har Skanska ändå presterat en stadigt stigande utdelning. Genom finanskrisen med höjd utdelning det är starkt! Förvisso ingen garanti för framtida utdelning men det säger en del om bolaget och dess prestation och utdelningsförmåga bla. Länk till Skanska hos Avanza (affiliatelänk).

11 kommentarer:

 1. grundbult i portföljen sen 1989....

  Lasse

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Lasse,
   Kul att höra om riktigt långsiktiga investerare. =)

   Mvh petrusko

   Radera
 2. Men varför reagerar inte aktiekursen på dessa nyheter?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Därför Skanska är inget litet bolag på en skruttlista. Skanska får löpande stora orders men visst är den de tog nu i dagarna extra stor. Det krävs en del för att sätta 90 miljarder kronor börsvärde i rullning. Marknaden förväntar sig de här ordersarna löpande helt enkelt. Skanska har dock börjat året bra i USA och kan tänkas vara på väg mot ett starkare år än tidigare trott. Vi får nog höra mer kring det i rapporten som kommer snart.

   Mvh petrusko

   Radera
 3. Visst, utdelningen har stigit över tiden, men samtidigt har direktavkastningen minskat... Slutsatsen jag drar av det är att aktiekursen ökat mer än vad utdelningen har, allt annat lika.

  Skulle vara intressant att se förändringar av utdelningen över tiden, i relation till vinsten snarare än aktiekursen.

  Mvh
  Ulf

  SvaraRadera
  Svar
  1. Med minusränta är jag säker på att det är en gemensam nämnare för majoriteten av bolagen... just nu handlas Skanska på förväntningar om stora USA orders vilket hittills har levererats, tror på starka utd höjningar dom kommande 3 åren 👍

   Radera
  2. Tjena Ulf,
   Hela börsen har gjort precis så som du säger, aktiekursen stigit snabbare än vinsten vilket leder till lägre direktavkastning. Inget specifikt för Skanska utan hela börsen som sagt. I spåren av den låga räntan.

   Mvh petrusko

   Radera
 4. Skanska, boom! Ser bra ut för framtiden!

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Frihetsmaskinen,
   Det är onekligen goda tider för byggbolagen. Det går bra nu för Skanska och allt pekar på att de har god marknad i flera år framöver.

   Mvh petrusko

   Radera
 5. WOW! Vad hände med extrautdelningen kring år 2010? :D

  Fick de stackars anställda avstå julbordet kanske? ^^

  SvaraRadera
 6. Nej vi anställda fick allt vårt julbord :-) Däremot så sålde bolaget av en större motorvägs investering i Chile (Altapista vill jag minnas att det hette). Skanska investerade alltså privata medel in i den Chilenska offentliga sektorn för att kunna bygga denna vägsträcka som sedan skulle finansieras med biltullar. Köpare var någon större pensionsfond och reavinsten för Skanska blev ca 6 miljarder SEK. Denna vinst delades ut till oss aktieägare som en extra utdelning. Jag kan dock inte komma på att vi har något liknande som är aktuellt i nutid.

  SvaraRadera