Fördelning innehav i portföljen 190306


Jag brukar skriva ett inlägg 1-2 gånger per halvår om hur fördelningen i min portfölj ser ut. Mina innehav kan man alltid se under fliken "Min Portfölj" men fördelningen av dem presenterar jag i sådana här inlägg. Senaste inlägget skrev jag vid årsskiftet och jag har gjort en del ändringar sedan dess. Det rör sig mest om att jag har sålt en del mindre innehav och slagit ihop med något annat. Här är länk till mitt förra inlägg med fördelning per 29/12 2018: http://petrusko.blogspot.com/2018/12/fordelning-innehav-i-portfoljen-q4-2018.html

En förändring är att jag bytt bort sverigefonder och globalfonden mot ett koncentrerat innehav i Spiltan Aktiefond Investmentbolag. Jag tror potentialen är större där utan nämnvärt högre risk. Visst har jag redan stora innehav i bla Investor och Industrivärden sedan tidigare och jag får det också i den här fonden men jag tycker den är en rimlig investering på sikt. Relativt låg avgift och passiv förvaltning.

För ungefär en månad sedan skrev jag om att jag gjort exit bygg. Jag ägde ju NCC, Skanska och Peab men valde att stå utanför bygg där framförallt utdelningssänkning var en faktor som förändrade min syn på mitt ägande. Länk till inlägget: http://petrusko.blogspot.com/2019/01/jag-tar-hem-vinsten-och-gor-exit-bygg.html

För bara någon dag sedan sålde jag mitt kvarvarande innehav i Klövern preferens då den stuckit iväg och blivit väldigt dyr. Jag äger den gärna igen om värderingen kommer ned men det gör den nog. De brukar röra sig en hel del under året preffarna.

Det är lite färre innehav nu och lite större generellt sett. Jag har satsat lite mer på vissa placeringar och för att göra det fick några stryka på foten. Det är som sagt främst små innehav som fått stå tillbaka till förmån för större. Med det sagt handlar det inte nödvändigtvis om bolaget som fått lämna utan om min portfölj och hur det passar mig nu. Jag tror fortsatt på Pfizer och Svolder men de fick lämna just nu. Jag hade ytterst små positioner i dem och var precis i starten av en potentiell köpsvit över tid och sådana pytteinnehav hänger löst om jag behöver pengar till annat. Det är ju alltid lätt att kicka igång köp i sådana på nytt medan jag inte gärna omplacerar större innehav som jag satsat ordentligt på. När jag omplacerar i större innehav handlar det ofta om bolaget. NCC är ett exempel på det. Det vägde kring 4 procent i min portfölj vilket är betydelsefullt och där sålde jag för en viktig parameter i mitt investeringscase i bolaget förändrades.

19 kommentarer:

  1. Kul att du börjat visa fördelningen i portföljen lite oftare. Tumme upp för det!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena Utdelningsmannen,
      Tack för din kommentar. Ja ofta har det inte hänt så mycket men nu har jag ju gjort ett gäng förändringar varpå jag tyckte det passade bra med ett sådant här inlägg för att sammanfatta det hela.

      Mvh petrusko

      Radera
  2. Hej.
    Så du sparar inte i fler fonder än Spiltans?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Tobbe,
      Jag har lite Carnegie och Didner & Gerge i mitt PPM men i min vanliga portfölj så den där från SPiltan den enda vanliga fonden jag har. Min favvofond är den börshandlade fonden Xact Högutdelande.

      Mvh petrusko

      Radera
  3. Intressant att du väljer att göra dig av med preffarna. Antagligen är du lite mer av en trader än vad vi är, för jag tycker om att ha en del preffar i portföljen just pga deras stabilitet. Telia känns som ett osäkrare kort i sammanhanget faktiskt. Med preffarna vet man i alla fall vad man får, och de är lite av en krockkudde i vår portfölj.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Snålgrisen,
      Tack för din kommentar. Nä preffar är inget jag klamrar mig fast vid. Förutom Akelius preffen då den håller jag hårt i. Preffar är otroligt simpla instrument med betydande ränteinslag och lika lättvindigt man går ur kan man gå in igen. Värderingen är väldigt hög generellt sett och preffar kan ju aldrig "växa in" i värderingar utan de har redan bestämda parametrar som de värderas utefter. Förhoppningsvis får jag möjlighet snart igen att köpa preffar till rimligare kurs.

      Mvh petrusko

      Radera
  4. Hej,
    Fina innehav! Hur tänker du kring att Akelius handlas över inlösenkursen? Tycker jag har läst en del om att det troligen kan ske inlösen nu under våren.

    /Martin

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Martin,
      I år sänks inlösenkursen för Akelius till 345 kronor och det är tänkbart att de löser in den. Akelius är den preff jag satsat som allra mest på och anledningen är dess starka finansiella ställning och låga risk i sina hyreslägenheter på starka orter. Jag håller hårt i mina Akelius även när värderingen blir utmanande.

      Inlösenkursen sänks slutligen år 2024 till 330 kronor.

      Mvh petrusko

      Radera
  5. Hej! Fantastiska inlägg!
    Om du känner dig manad får du gärna slänga en snabb kommentar på min långsiktiga portfölj där innehaven är i princip lika viktade. Jag månadssparar i innehaven varje månad. Några få innehav har krass utdelning men som jag tror på långsiktigt. Inte allt för stort fokus på utdelningar då jag är 22 år.

    Balder, Castellum, Investor, Handelsbanken, Kinnevik, Skanska, Industrivärden, Latour, Nibe, Sampo, Swedish match, Kindred, Axfood

    Xact högutdelande


    Må bäst!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      TAck för din kommentar och feedback. Det är ju generellt sunda placeringar du har där och jag tror att det bör kunna bli bra på lång sikt. Bevaka dem och följ upp eventuella ändringar, byt ut om något förändras på ett sätt du ej gillar.

      Mvh petrusko

      Radera
  6. Hej Petrusko,
    Jag är 19 år och har fått ett ganska stort intresse för aktier där jag mestadels riktar in mig på utdelningsaktier. Jag har investmentbolag som bas i portföljen samt några bolag med en stabil utdelningshistorik och några med hög DA. Tycker du att det kan vara en smart idé att ta in Xact högutdelande som en långsiktig stabilitet i portföljen eller bör jag fortsätta att köra på enbart aktier.
    Tack för en bra och lärorik blogg!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      Tack för din kommentar och trevliga feedback. Investmentbolag är en jättebra bas i portföljen och trots att man har dem kan jag tycka att den där Xact Högutdelande som du funderar på kan vara en mycket smart och bra komponent som grund/bas i portföljen. Likt investmentbolagen eliminierar den risken att du väljer fel, faktiskt är den fonden lite bättre i den aspekten eftersom investmentbolag kan och har säckat ihop och presterat dåligt, tex Ratos.

      Mvh petrusko

      Radera
  7. Hej Petrusko.
    Angående avg 0.30% för xact högutdelande. Plus courtage. Är det så komplicerat förXact Etf att hålla igång den fonden att det behöver kosta 0.30% i avg? Normalt borde det kosta max 0.15% i avg. Tycker att Seb Sverige index som innehåller hela Stockholm börsen är lagom pris 0.27% i avg. Vad tycker du? Hur ser fördelning stora. Medelstora. Småbolag i Xact etf? Tackar. Mvh. Jacke77

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Jacke,
      Du fokuserar kanske för hårt på avgiften. Den är viktig men inte allt. Avgiften för Xact Högutdelande är konkurrenskraftig och ligger på samma nivå som liknande amerikanska och europeiska fonder, tex SPHD från Invesco.

      Det finns gott om studier som talar för den inriktning som Xact Högutdelande har och fonden samt det index den följer har också presterat långt bättre än de fonder och index som du nämner där.

      Lätt värt sin avgift.

      Mvh petrusko

      Radera
  8. Tjena Petrusko,

    Intressant inlägg och gillar verkligen att du delar din portfölj med oss läsare. Även fördelningen. Ger en intressant blick och inspiration till mitt eget sparande.

    Jag hade även en fråga till dig som jag hoppas du kan svara på. Hur gör du med portföljen under sämre tider, t.ex i höstas, när börsen faller eller befinner sig i en "bear market"? Låter du innehavet vara och fyller på mer ju billigare det blir? Eller går du ur marknaden för att sena invänta läge att köpa in dig?

    Jag är ganska ny på aktiemarknaden och vill gärna få en uppfattning hur olika aktiva placerare agerar. :)

    Mvh,
    Marko

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Marko,
      Tack för din kommentar. Jag är alltid 100% investerad och försöker inte tajma bra/dålig börs. Jag köper regelbundet mer i ur och skur. Det där med att tajma börsen och aktier är ett losers game. På riktigt är det så, inte bara något styggt jag häver ur mig utan något som mäklare och fondbolag tydligt kan se i sin statistik. Investerare, proffs som amatörer misslyckas med att tajma och utfallet blir i slutändan att man säljer när det redan backat och köper när det redan stigit.

      Mvh petrusko

      Radera
  9. Hej Petrusko!

    Är det av bekvämlighetsskäl du väljer Spiltan aktiefond investmentbolag eller för att slippa courtage? Du sitter som du sa redan med Investor, Industrvärden och Latour. Om vi undantar Ratos och omxs30 blir det inte många bolag kvar att investera i för att replikera fonden. Fonden är naturligtvis en av de bästa i Sverige men jag tycker den väger för tungt mot industrivärden genom direkt ägande och indirekt genom Lundberg. Jag har själv satt ihop en portfölj till min dotter med Latour, Investor, Lundberg, Bure, Svolder, Kinnevik och superfonderna Danmark och Norge. Den passiva förvaltningen har slagit mina övriga portföljer. ��

    Mvh

    Micke

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Micke,
      Tack för din kommentar. Ja men så får man nog säga att det är en hel del bekvämlighet i det där beslutet. Visst kan man få lite bättre totalavkastning genom att skippa fonden och själv köpa aktierna direkt. Nu gör jag ju så i huvudsak men att jag investerat även i den här fonden är ren bekvämlighet.

      Jag kan enkelt och smidigt köpa för valfritt belopp, tex en hundring och jag kan välja själv storlek på utdelning. Här väljer jag tex att ta ut 6% per år medan de separata innehaven i snitt landar på under 3% direktavkastning.

      Mvh petrusko

      Radera
  10. Hej Petrusko. Tack för många riktigt bra inlägg! Du har inspirerat mig, började i somras bygga en egen utdelningsportfölj med månadssparande.

    Hur många år har du investerat i utdelningsaktier för att komma upp till din nivå, där du kan leva på din utdelning? Hur mycket har du investerat per månad dina första år?

    Min plan är att investera 5500/månad och enligt kalkylen börjar det verkligen ta fart år 7-8 med alla återinvesteringar av utdelningar.

    SvaraRadera

Detta gör Nasdaq för att främja fler svenska ETFer

  Vad gör egentligen Nasdaq för att främja fler börshandlade fonder på Stockholmsbörsen? Det har jag frågat mig genom åren men nu har jag fa...