Hemfosa preferens dyr och avyttrad


Vänta lite nu, ägde jag Hemfosa preferens? Ja det blev en mycket kort vistelse i portföljen denna gången. Nyligen sålde jag av Pfizer och ytterligare något litet innehav för att kunna slå till på ett rimligt case jag såg i Hemfosa preffen. Jag köpte den för 171 spänn och tyckte att det kan bli en okej affär där jag räknade på en exit kring 178,75 kronor i en förmodad inlösen om några år.

Nu blev det inte som jag tänkte mig, jag siktade på att köpa mer för 171 kronor eller lägre men istället drog kursen snabbt iväg och igår sålde jag mitt innehav på 185 kronor. Det är en väldigt hög värdering och jag vill inte köpa mer till det priset. Direktavkastningen är 5,4 procent och man åker på en kursförlust vid en eventuell inlösen. Ett vettigt läge att sälja.

Jag köpte istället mer Telia och Investor. Igår skrev jag några rader om Telia i samband med att jag sålde Klövern. Länk till mitt inlägg om Telia med resonemang kring kommande utdelningar.

11 kommentarer:

 1. Vad fick dig att välja Investor före Lautor eller Öresund? Läste tidigare att du funderade på att ta in Öresund i portfölen.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Titus,
   Jag tycker att värderingen är rimligare i Investor än Öresund och Latour. Jag är sugen på att öka i Latour men avvaktar till en lägre värdering. Över 5% premie vill jag inte gärna betala. Öresund kanske det blir framöver. Jag tror på dem men det får vara till lägre värdering.

   Mvh petrusko

   Radera
 2. Hej,

  Ett par reflektioner;

  1. Varför kör du inte likt ett par andra bloggare och lägger upp printscreen på din portfölj vid varje veckoslut - på det sättet kommer du uppnå den transparens som du så ofta slår dig på bröstet för
  2. —> du slipper at, lika nu, presentera en sorts ”backtrading” (förstår mig rätt)
  3. Var in Pfizer ett bra bolag, som hade framtiden och ”en stark pipeline” framför sig? Vad har ändrats? Vad hände med ”långsiktigheten”? Det har inte ens gått tre månader sedan ditt inlägg den 20/12 2018?!
http://petrusko.blogspot.com/2018/12/jag-har-investerat-i-pfizer-igen.html

  Ingen av min ovan kritik skall ses som ett sorts personpåhopp e.d, utan som person/människa är du säkert helt underbar, trevlig, jordnära et cetera, men varför säger/skriver du och framhåller dig på ett sätt, men agerar på ett annat sätt?

  Hoppas du ej tar illa upp, utan jag söker enbart svar på ovan frågor iom. att det är extremt många som följer och läser dig (många är s.k. "noviser") - således är det extra viktigt att du gör som du säger/skriver?

  Skriver med all välmening

  Mvh

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Tack för din kommentar. Jag brukar skriva om mina köp och sälj men just den där försäljningen av Pfizer orkade jag inte skriva om. Ett pyttelitet obetydligt innehav. Jag behövde pengar för att kunna göra affären i Hemfosa. Ingenting har förändrats i Pfizer, samma potential som tidigare.

   Mina innehav redovisar jag löpande på bloggen. Jag har inga påståenden och har inget att bevisa.

   Mvh petrusko

   Radera
 3. Swingtradea preffar kan man ju förstås göra men det är inte därför jag har dem i portföljen. Jag har preffar för att de sänker risken i portföljen.

  Har man t ex köpt hemfosa på 165 kronor blir ju direktavkastningen 6% oavsett om kursen just nu är 150 eller 185 kronor.

  Mvh https://lekonomi.blogspot.com

  SvaraRadera
  Svar
  1. ja, på satsat kapital är direktavkastningen 6% oavsett vad kursen är just nu, men om kursen har gått upp till 185 kr så är DA på nuvarande kurs 5,4%. Om man hittar ett case som ger bättre DA till samma risk eller om man är villig att ta högre risk för att få högre DA varför inte byta då?

   Ha en bra dag

   //Krusse

   Radera
  2. Hej Lekonomi

   Jag har själv relativt stora innehav av Akelius och Hemfosa Pref.

   Ursäkta, jag kommer ihåg var jag läste det men... Preffar ska inte ses som låg risk. Händer något på bolagsnivå eller på räntemarknaden så slår det hårt och fort...

   Nu har vi ett klimat med höga värderingar på aktier och befintliga räntor så preffar är attraktiva men varning för att hålla på långsikt utan bevakning. Tack och lov gör Petrusko ett kanonjobb med att hjälpa oss dödliga bevaka vad som händer.

   Kalle

   Radera
 4. Hej! Tankar kring K2A pref eller Volati pref? Verkar lägre värderade? Är ute efter en svensk pref, äger ingen pref-aktie för tillfället. Har du några tips på en bra preferensaktie som inte är alldelles för övervärderad i nuläget? Tack på förhand! Mvh Fredrik

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Fredrik,
   Volati är jag inte värst förtjust i och den är väldigt dyr. Inlösenkursen är 625 kr som lägst i en sjunkande trappa. Direktavkastningen i den lockar mig ej i förhållande till risk.

   K2A tycker jag är en rimlig verksamhet men den preffen har också stuckit iväg och blivit dyr. De bygger upp ett bestånd av hyreslägenheter som de förvaltar men de är ganska små och har en del annan verksamhet varpå risken är långt högre i denna jämfört med tex Akelius preferens.

   Jag är inte direkt lockad av någon preff för tillfället. Jag tror att det är en tillfällig peak nu och att man kommer kunna köpa billigare snart igen. Kanske har jag fel och det drar ut på tiden, det får vi se. Det är en helt annan sak att värdera och spekulera kring sådant i preffar. De har ett teoretiskt kursspann de kan röra sig i och går upp och ned över tid i samband med ränteläget. För vanliga aktier är det något helt annat att gissa om kursutveckling där de teoretiskt över tid skall gå upp upp upp.

   Mvh petrusko

   Radera
 5. inte dags att vikta ner akelius som också har gått väldigt starkt och byta ut mot någon stamaktie istället?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Resan mot målet,
   Tack för din kommentar. Jag har valt att satsa hårt på Akelius preferens. Det är mitt näst största innehav nästan lika stort som Castellum. Det är ett fantastiskt bra bolag och i särklass den bästa preffen i mina ögon. Den är en mycket viktig komponent i min portfölj och jag säljer den inte lättvindigt. Jag har inga planer alls på att sälja den nu eller om den blir ännu dyrare i närtid. Allting har ett pris men för Akelius behöver det bli knasigt mycket högre för att jag skall sälja.

   Mvh petrusko

   Radera

3 favoriter bland investmentbolagen

Jag fick en fråga vilka mina favoriter bland investmentbolagen är och det tycker jag är en intressant fråga. Här kommer 3 favoriter bland...