Jag har investerat och skrivit om börsen i över 25 år. Fokus på placeringar som lämnar utdelning regelbundet. Jag kallar mig för utdelningsinvesterare.
Snart den mest fantastiska av tider - Utdelningar jäser
Nu närmar vi oss den mest fantastiska av tider, i min lilla värld som utdelningsinvesterare åtminstone. Snart börjar mina utdelningar att jäsa, de blir större av sig självt. Bara så där.
Jag pratar om utdelningstillväxt, organisk sådan. När bolagen själva höjer sin utdelning och många bolag gör det nästan varje år.
Om jag äger 100 st aktier i ett bolag som pyntade en utdelning på 4 kronor förra året så kan det mycket väl vara så att de i år meddelar att utdelningen blir 4,3 kronor per aktie. Istället för 400 kronor får jag i år 430 kronor, en ökning med 7,5 procent.
Så 7,5 procent mer utan att jag gör något. Jag bara fortsätter att äga ett bra bolag.
Många tänker på jättehög direktavkastning när de hör termer som utdelningsinvesterare eller utdelningsaktie men jag vill slå ett slag för utdelningstillväxt. Bolag som stadigt höjer sin utdelning år efter år det är något speciellt med dem. För det första behöver de prestera bra för att kunna höja utdelningen varje år och bolag som presterar bra de belönas med stigande aktiekurs. Ofta är det också så att utdelningshöjarna har en lite lägre direktavkastning och utdelningsandel. De investerar pengar i tillväxt. I den egna verksamheten och via förvärv.
En utdelningshöjare som idag pyntar lägre utdelning än en högutdelare kan på ett antal år växa sin utdelning och till slut gå förbi högutdelaren. I termer av totalavkastning är potentialen ofta större i utdelningshöjarna eftersom de växer vinst och utdelning som i sin tur leder till en högre aktiekurs. Ja men det gäller naturligtvis att välja rätt men så är det ju alltid med investeringar på börsen. Ett talande exempel är Latour som pyntar en direktavkastning kring 2-2,5 procent men har höjt utdelningen stadigt över en lång tid. De har presterat mycket bra och belönats med en stigande aktiekurs.
Mina utdelningar jäser och jag älskar det. I slutet av januari börjar bokslutsrapporterna dimpa in och i dem lämnar bolagen också förslag till utdelning. Först ut i min portfölj är Castellum med sin rapport 23/1.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Detta gör Nasdaq för att främja fler svenska ETFer
Vad gör egentligen Nasdaq för att främja fler börshandlade fonder på Stockholmsbörsen? Det har jag frågat mig genom åren men nu har jag fa...
-
Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza. Det här är en globalfond med inriktning på stadiga bolag som genererar bra kassaflöden...
-
Nu är utdelningen för juli månad spikad i JPMorgans börshandlade fond JGPI. Medan förra månadens utdelning var relativt hög kommer här en ...
-
För drygt två år sedan identifierade jag en faktor som jag förbisett över en längre period. Mitt mål om en större andel i breda investerin...
"De har presterat mycket bra och belönats med en stigande aktiekurs". Det där är svårt tycker jag. När någon av mina aktier börjar stiga i värde så blir jag alltid nervös och funderar på om jag ska sälja av en del för att plocka hem vinsten och jag tycker att det känns "dyrt" att köpa. Värdeökningen känns som pengar som bara ligger där till ingen nytta. Precis som med en bostadsrätt du köper som sen stiger i värde och den enda gången du får "glädje" av det är den dagen du säljer den. dvs, säljer du aldrig så kan det kvitta hur mycket den är värd. Det är lättare på andra hållet. Under förutsättning att det är en aktie jag vill behålla så klart. Klyddigt att förklar men du förstår nog hur jag menar.
SvaraRaderaTjena SLIM,
RaderaTAck för din kommentar. Jag förstår hur du menar. Det är lätt att använda sitt ingångsvärde, det pris man pyntat som någon sorts måttstock för om det är dyrt. Om då aktien drar iväg kan man tänka att det blivit dyrt.
Man får försöka släppa de där tankarna och ge det tid. Med tid visar bolaget i sina rapporter högre och högre vinst och det är något riktigt man kan värdera på. Priset man pyntade för en aktie är ju egentligen ingen måttstock.
Lättare sagt än gjort kanske att släppa sådana där tankar. =)
Mvh petrusko
Det här blir mumma! Vad skulle du säga är en rimlig utdelningshöjning totalt i procent för en portfölj som din?
SvaraRaderaSjälv börjar mitt tredje år med utdelningar, och snittar nära på en tusenlapp per månad 2018. Och det är mycket tack vare inspiration från dig med att komma igång, våga osv!
Tjena Oberoendefrihet,
RaderaTack för din kommentar och kul att jag inspirerat till ett sunt spar. Jag har ju en del fixed income som inte växer sin utdelning alls och det drar ned snittet för min portfölj. Nyligen viktade jag ned det lite och ligger på 28% fixed income.
Med det i åtanke är jag glad om jag i snitt får 4% utdelningstillväxt i år. Det ser nog ganska ljust ut då mitt största innehav Castellum kommer drämma till med en fet höjning kring 10-14%
Mvh petrusko
Hej !
RaderaÄr i samma situation som Oberoendefrihet att efter cirka 4 års sparande ha en "pengamaskin" som ger utdelningar på lite över 1000 kronor per månad. Och kudos till dig Petrusko för inspiration och motivation.
Att "du gör ingenting" är väl ändå att förringa din egen insats som förvaltare, eller? Ärligt talat, hur mycket tid lägger du på att följa upp bolagen i din portfölj, leta upp nya för utbyte, lära dig mer etc under ett helt år?
SvaraRaderaMvh https://investera-pengar.blogspot.com/
Ja utdelningshöjningar är härligt, och det är en fin känsla att uppdatera sitt excel-ark och se inkomsterna öka bara "sådär". Mindre kul med sänkningar men dessa kommer förhoppningsvis vara minimala. Förra året sänkte Swedbank, Tele2 och Marine Harvest sina utdelningar, men visst, det kan man ju leva med.
SvaraRaderaTjena Snålgrisen,
RaderaTack för din kommentar. Ja den där uppdateringen av Excel-arket är ett nöje =)
Någon sänkning här och där blir det över åren. Har man en bra diversifiering och viktning i portföljen så kan man svälja det. Jag är ju tex utsatt i Axfood och Castellum där en ev sänkning skulle svida rejält för mig som viktat dem så tungt.
Mvh petrusko
Läsvärda ord Petrusko, vilka jag instämmer i. Min första utdelning landar på kontot den 15 Januari och det är då Hemfosa som jag pratar om.
SvaraRaderaMå så gott, Stefan.
Tjena Stefan,
RaderaTack för din kommentar. Det låter bra det att kickstarta året med utdelning från Hemfosa.
Mvh petrusko
Tack för bra blogg och mycket inspiration. Ungefär hur mycket får du i utdelning (före skatt) per år och hur länge har du investerat för att uppnå den nivån?
SvaraRaderaTjena,
RaderaJag började köpa aktier när jag var 10 år men det var väl först när jag var kring 20 år som jag satte in några betydelsefulla belopp och har investerat med fokus på utdelningar i ungefär 20 år.
Jag får tillräckligt med utdelningar för att täcka mina utgifter varje månad. Mina främsta utgifter. Jag behöver en liten boost från extra inkomster och skriver artiklar, poddar mm som löser den biffen.
Mvh petrusko
Stort tack för en inspirerande blogg. Är ny på börsen och är sugen på att gå in med en slant i Axfood, efter att kursen fallit den senaste tiden.
SvaraRaderaHur ser du på möjligheterna för utdelningstillväxt där? Jag gissar att du har goda förhoppningar med tanke på hur du viktat portföljen.
Med vänlig hälsning,
P
Tjena P,
RaderaTack för din kommentar. Ja jag hoppas på en utdelningshöjning i Axfood men jag tar inget för givet. Ser man bara till redovisad vinst så är det inget jättestort utrymme. Förre året delade de ut 7 kronor och redovisade en vinst om 6,98 kronor. Nu är vinsten kring 7,4 kronor på rullande 12 månader per Q3.
Men det är inte hela pengapungen utan i den redovisade vinsten ryms en del annat gött än bara sådan som påverkar kassakistan. Axfood har ett starkt kassaflöde och kan utan vidare pynta mer än 7 kronor utdelning till våren.
Skulle de höja 1 krona så kommer jag jubla av glädje men jag är förberedd på en oförändrad utdelning i "värsta" fall. =)
Mvh petrusko
Tjena Petrusko,
SvaraRaderaTack för en riktigt bra blogg. Tänkte höra vad du tänker kring hemfosas preferensaktie som gått ner i kurs en hel del sedan nyfosa-avknoppningen och har nu en direktavkastning runt 6%. Ser du några risker för preffen? Hemfosa kommer antagligen att sänka sin utdelning för stamaktien, tror du de kommer göra det även för preferensaktien (vet inte om de har möjlighet att göra detta)?
Tack på förhand!
/A
Tjena A,
RaderaHemfosa preferens har fått en högre risk sedan HEmfosa delade ut Nyfosa. Det är ju ett stort värde som preffarna tidigare hade anspråk på. Hemfosa är ett sunt bolag och preffen är okej men en lägre kurs verkar rimlig. De kommer inte sänka utdelningen på preffen, det finns tydliga regler kring den och de kan inte ändra dem lättvindigt.
Mvh petrusko
Tack för en bra blogg med kunniga samt välinformerande inlägg även för noviser som mig. Japp bästa tiden på året coming up :)
SvaraRaderaSuperintressant läsning, tack.
SvaraRaderaJag är också lite nyfiken att höra om hur mycket tid du lägger ner i veckan på att läsa, följa kurser, göra research som att se över nya investeringsobjekt? Samt, vad rekommenderar du mest gällande tidskrifter, nätsajter m.m just i detta ämne?
Tack för en bra blogg.