onsdag, januari 02, 2019

3 veckor kvar till Castellum meddelar utdelning


Nu är det prick 3 veckor kvar till dess att fastighetsbolaget Castellum presenterar sin bokslutsrapport och med den förslag till utdelning. Onsdag 23/1 alltså.
De brukar höja utdelningen lika mycket som tillväxten i förvaltningsresultatet. Per de första 9 månaderna 2018 växte förvaltningsresultatet 13 procent.

Därför kan vi aktieägare ha höga förväntningar på utdelningstillväxten. Det sista kvartalet 2018 kan å ena sidan bidra till ytterligare större tillväxt av förvaltningsresultatet på helåret men å andra sidan kan det heller inte dra ned det så värst mycket. Castellum presterar bra och vittnar om en mycket god hyresmarknad.
En höjning på 12-14 procent är klart tänkbar.

Castellum är en mäkta fin utdelningsaktie då den har höjt sin utdelning varje år sedan börsnoteringen 1997. Igenom flera kriser har bolaget tuffat på och höjt sin utdelning. Idag stängde aktien på 163,1 kronor och baserat på senaste utdelningen om totalt 5,3 kronor är direktavkastningen 3,25 procent. Antaget en höjning om 13 procent så blir utdelningen 5,99 kronor vilket ger en direktavkastning om 3,67 procent. En lönehöjning om 13 procent, det skulle sitta fint minsann!

Länk till Castellum hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

20 kommentarer:

 1. Inte illa av Castellum att ha ökat förvaltningsresultatet med 13 %! Jag tycker det ser vågat ut att höja utdelningen med lika mycket i dessa tider. Vi får se hur vågade Castellum är.

  Aktiepappa - en blogg om ekonomi och aktier

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Ja de har presterat väldigt bra under 2018. De har en relativt låg belåningsgrad och låga finansieringskostnader att det är verkligen inga pix för dem att dela ut såpass. Det utgör strax över halva förvaltningsresultatet och så har de gjort i ur och skur. Genom en riktig kris som finanskrisen.

   Särskilt vågat är det inte och nuvarande tider är mycket goda för Castellum och liknande fastighetsbolag. Om man nu tror på sämre tider i närtid så står de dessutom rustade för det via en belåningsgrad som de stadigt arbetat ned och med ett sunt bestånd där de avyttrat regioner och lokaltyper som de tror kan ha mindre goda framtidsutsikter jämfört med annat.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Jag hör vad du säger men jag är ändå lite för försiktig för att känna mig helt bekväm med att dela ut utifrån det exakta förvaltningsresultatet. En försiktig general som mig skulle ökat med 10 % och "sparat" 3 procentenheter som buffer för sämre tider.

   Men jag delar din syn på att de har låg belåningsgrad och förhållandevis låga finansieringskostnader. De är ett riktigt fint bolag!

   Kommer du på stämman förresten?

   Aktiepappa - en blogg om ekonomi och aktier

   Radera
  3. Tjena Aktiepappa,
   Jag gillar ditt försiktiga tänk, det brukar man komma långt på när det gäller börsen. Jag är ju ganska försiktig jag själv och medan vi aldrig kommer bli raketinvesterare så kommer vi förmodligen få en rimlig avkastning i det långa loppet.

   Mvh petrusko

   Radera
 2. Hej Petrusko
  Tror du att bolaget kommer ner i kurs i rekyl eller anser du att kvalitet får kosta på nuvarande nivå?

  Med vänlig hälsning Andreas

  SvaraRadera
  Svar
  1. Den mest uppenbara risken för aktiepriset på fastighetsbolag är att räntorna går upp för det slår mot dem dubbelt. Dels får bolagen högre kostnader och lägre vinst, och dels så kommer en direktavkastning på 3% verka låg om man kan få detsamma på ett bankkonto så priset kommer justeras ner för att få upp direktavkastningen.

   Radera
  2. Tjena,
   Det här med att fastighetsbolagen tjänar mindre pengar när räntan går upp är ett vanligt missförstånd. Går räntan upp går hyrorna upp i högre takt. De sunda fastighetsbolagen välkomnar högre ränteläge.

   Däremot är det en värderingsfråga. Där både de själva och investerare får högre avkastningskrav. Aktiekursen kan pressas något i det korta loppet men vägs upp av bolagets fortsatta prestationer.

   Mvh petrusko

   Radera
  3. På 163 spänn tycker jag inte Castellum är ett uppenbart fynd på kort sikt. Om man gör små regelbundna köp är det okej. Dw. Senaste 20 handelsdagarna har aktien varit nere mot 150 spänn och där tycker jag är ganska nice.

   Mvh petrusko

   Radera
  4. Att fastighetsbolag ska kunna höja hyrorna mer än räntehöjningarna låter som ett rent antagande. Till exempel de som har avtalade höjningar (vilket varit bra när räntorna legat lågt) kommer fortsätta följa de gamla hyrorna.

   Redan idag är hyrorna en stor del av kostnaden för många butiker och företag. Det kan mycket väl bli så att de inte kan svälja en höjning och då kan inkomsten gå ner till noll.

   Så jag skulle inte handvifta bort risken med att fastighetbolagen får högre kostnader när räntorna går upp.

   Radera
  5. Hej Daniel,
   Inget antagande här. Kontrakten är byggda som så att hyran höjs varje år no matter whatt. De är dessutom indexerade så att det enkelt förklarat blir som så att om räntan stiger så höjs hyran än mer än den skulle gjort om räntan inte stigit.

   Butiker är en okej lokaltyp på hetaste gatorna i Stockholm och Göteborg annars är det lokaler man bör undvika. Castellum äger ytterst lite av den typen.

   Mvh petrusko

   Radera
 3. Hm. Är det så enkelt att höja hyrorna när räntan stiger? Dels är väl hyreskontrakten skrivna med långa inbindningstider som skapar en tröghet/eftersläpning på kanske flera år och dels kan ju valansgrad3en öka i sämre tider vilket omöjliggör en hyreshöjning?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Ja, hyresavtalen är kopplade till svensk ekonomi och kokar ned till att när ränteläget stiger så stiger hyran i snabbare takt. Det är alltså inget Castellum behöver gå och meddela eller förhandla om när räntan väl stiger utan det står redan i avtalen.

   Mvh petrusko

   Radera
 4. Tror att substans ligger kring 150 per aktie. Tycker inte att man ska betala premie mot substans för fastighetsbolag. Jag lättade 20% av min post på 165:- för en tid sedan. Köper gärna tillbaka den kring 150. Castellum är ett kärninnehav för mig, men att vara överviktad den på kurser ca 8% över substans känns inte motiverat. Tippar att vi får 5,60-5,70 per aktie i år.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena JB,
   TAck för din kommentar. EPRA NAV som man brukar använda nu för tiden är på 168 kronor. Det räknar in lite skatteeffekter.

   Mvh petrusko

   Radera
 5. Mycket fin information Petrusko! Skrev tidigare ihop ett inlägg om Castellums utdelningshistorik som man kan läsa här ifall någon är intresserad:
  https://www.kronantillmiljonen.se/utdelningar/castellum-utdelningshistorik/

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena KTM,
   Ja de har en mäkta fin utdelningshistorik Castellum.

   Mvh petrusko

   Radera
 6. Hej, du verkar väl insatt vad gäller de olika fastighetsbolagen på den svenska börsen. Ponera att du inte redan hade haft den viktning du har utan fått starta om på nytt. Vilka andra fastighetsbolag hade du i så fall kunnat tänka dig att ta in till portföljen? Du har ju tidigare nämnt Wallenstam och om jag inte minns fel även haft den i din portfölj. Också nyfiken på varför du valt att ha så pass stor andel i just Castellum istället för och dela upp det i flera mindre innehav i andra fastighetsbolag. Bolagsrisken hade ju blivit något mindre på det sättet.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Tack för din kommentar. Jag har valt att satsa stort på Castellum för jag tycker de är rakt igenom attans bra. De har en suverän strategi och agerar väldigt smart. Exempelvis började de för längesedan fasa ut butikslokaler då de identifierade i tidigt skede att det är en fastighetstyp som inte kommer ge optimalt värde på sikt (butiksdöden). De har mycket sunda finanser och har stadigt växt förvaltningsresultatet sedan noteringen 1997.

   Andra fastighetsbolag jag gillar är Wallenstam, Hufvudstaden och Hemfosa. De är nog de främsta medan det finns flera fina ytterligare. Skulle jag investera i ytterligare svenskt fastighetsbolag skulle jag välja något av dem. Gemensamt har de fokus på bra fastighetstyper som bör ge stadigt kassaflöde i det långa loppet.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Tack för svaret, förutom de du nämnde tycker jag även att Wihlborgs, Sagax och NP3 verkar intressanta.

   Radera
 7. Tack för korrigeringen. Kommer inte ihåg var jag fick 150 från, eller så är det helt enkelt en gammal siffra jag lyckats leta rätt på. Ligger NAV på 168 går det ju att köpa tillbaka redan runt 160, så får man en liten rabatt i alla fall.

  SvaraRadera