onsdag, januari 09, 2019

Peab utdelningshistorik


Igår köpte jag mer Peab på strax över 74 kronor styck. Jag tror på byggsektorn och har flera innehav för att få exponering där. Peab är mitt minsta innehav och det som bolagsmässigt presterar bäst. Kursmässigt är nog potentialen större i NCC och Skanska som värderas lägre pga att de presterar betydligt sämre lönsamhet. Peab presterar redan en bra marginal och har varit på tårna länge. De gick igenom det här med lönsamhetspress redan för flera år sedan och hade det avklarat så att säga. NCC och Skanska går igenom den där grejen nu.

Anyhow. Jag gillar Peab och likt de flesta bolag jag gillar så är en viktig komponent en bra utdelning. Peab har en hög direktavkastning och en fin stigande trend med höjningar i många år. Sedan 1995 har de sänkt sin utdelning två år och det var 2011 + 2012. Sett från 1995 till nu är det totalt sett en fin utdelningstillväxt. Peab är ett sunt bolag i en bransch vars tjänster lär efterfrågas i en lång tid framöver. Urbanisering och befolkningstillväxt växer efterfrågan på nya kontor, skolor, vägar osv. Befintliga vägar och byggnader kommer behöva renoveras och byggas till över åren. Efterfrågan bör vara god totalt sett över en lång period framöver.

Senaste utdelningen var på 4 kronor och jag har sett estimat där man förväntar sig en höjning nu till våren. I 9-månaders rapporten visade Peab upp ett resultat strax bättre än föregående år och visst finns det utrymme för en höjning till våren. Någonstans mellan oförändrat och 5 procent höjning verkar klart rimligt. 4-4,2 kronor alltså men 4,4 kronor är inte otänkbart. Den 8:e februari har vi svart på vitt då Peab presenterar sin bokslutsrapport och förslag till utdelning. Baserat på en oförändrad utdelning om 4 kronor är direktavkastningen nu 5,4 procent beräknat på en kurs om 74 kronor.

Länk till Peab hos Avanza (affiliatelänk).

Info om affiliatelänkar.

4 kommentarer:

 1. Som hyfsat insatt i branschen är jag lite orolig för den utländska konkurrensen. Många utländska byggbolag och konsulter har en dålig marknad hemma, och ser sig om efter andra. Och Sverige är och har varit bra för dem. Framförallt inom stora infrastrukturprojekt där Trafikverket är beställare, då de handlar nästan uteslutande på pris. Att det sen blir en härva och stora problem (Förbifarten är ett utmärkt exempel) när "utlänningarna" inte sköter sig har inte hindrat TRV att fokusera på pris i stället för kvalitet.

  Det är väl mitt varnande finger. Däremot är de svenska bolagen nog hyfsat safe inom underhåll och än så länge bostadsproduktion. Den sistnämnda är lite på nedgång, men behovet finns ju kvar. Så det repar sig nog framgent.

  Men jag är själv positiv till bolagen, så jag tror på ditt resonemang. Men det här med utländsk konkurrens är något jag märkt av.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   TAck för din kommentar. Ja det är till och från mer eller mindre anbud från utländska aktörer. Jag har inte satt mig in fullt i det där men förstått mig på att det inte rör hela sektorn utan främst någon/några typer av jobb, de större främst kanske som du säger.

   Mvh petrusko

   Radera
 2. Kul sammanträffande då även jag såg ett köpläge idag (oberoende av din analys och ditt köp som jag såg först nu).
  Jag lyckades hämta dem till 73,35 :-), men mitt GAV är ändå totalt sett minus.
  Tror liksom du långsiktigt på alla 3 bolagen du nämner och äger dem även jag.
  Hälsar Lars D

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Lars,
   Tack för din kommentar. Vad kul då sitter vi i samma framtidsbåt i byggsektorn. Jag är också lite back på Peab och har ett snitt på någon krona upp från nuvarande nivå. Snart har jag nog köpt på mig den steken jag vill ha då jag planerar köpa mer i slutet på månaden. Får väl se om jag höjer eller sänker mitt GAV då =)

   Mvh petrusko

   Radera