måndag, december 12, 2016

VEU, Vanguard FTSE All-World ex-US

VEU som är tickern för den börshandlade fonden Vanguard FTSE All-World ex-US är en globalfond där USA är exkluderad.
Normalt sett väger USA över 50 procent i en globalfond, så stora är värdena på de amerikanska börserna. För amerikaner som sannolikt redan har amerikanska aktier och fonder är VEU ett bra sätt att addera övriga världen. Jag gillar den för den ger mig möjlighet att välja hur jag vill exponera mig mot USA. Vanguard har massvis olika ETF:er och de har tex VT som är en globalfond med USA inkluderad. Men istället för VT gillar jag som sagt den här VEU istället där USA  är exkluderad. Då kan jag kombinera med SCHD som är en börshandlad fond med superlåg avgift och innehåller fina bolag som stadigt höjer sin utdelning. En exponering jag klart föredrar framför den som VT erbjuder.
Checka in de tio största innehaven i VEU, flera stycken varumärken du både känner till och gillar.

Utdelningen är $1,268 totalt per år och betalas kvartalsvis i lite olika storlek från gång till annan.
Direktavkastningen är 2,8 procent på kursen $45,05.
Fondavgiften är 0,13 procent
Länk till VEU hos Avanza (Adlink).

Jag tycker att det här är en riktigt fin fond och ihop med SCHD får man en jättefin global exponering. SCHD+VEU ger högre direktavkastning och lägre fondavgift än VT.

Annons:
The Single Best Investment creating wealth with dividend growth. Boken av Lowell Miller som av flera lyfts fram som en av de bästa om att spara i aktier och utdelningsaktier specifikt. Läs hur du hittar de bästa utdelningsaktierna och hur du bygger en pengamaskin.

8 kommentarer:

 1. Hej.
  Hur fungerar det med källskatt och utdelning på USA-fonder?
  Måste man vänta på detta precis som med utländska aktieinnehav?

  // Procentpanik

  SvaraRadera
  Svar
  1. Korrekt. Uunder förutsättning att bolaget får tillbaka pengar (om du har en KF) eller att du har överskott av kapital (om du har en ISK och vill få tillbaka över 500kr).

   /Johan84

   Radera
 2. Jag har också kikat lite på denna fina fond men även på VXUS och VEA, ser inga större skillnader resultatmässigt men VEA har betydligt större förmögenhet och VXUS betydligt fler innehav. Har du kikat på dessa två alternativ?

  Mvh viktor

  SvaraRadera
 3. VYMI från Vanguard är ju också en fin ETF som exkluderar USA, coh bör även ha en högre direktavkastning än VEU som du skriver om.

  SvaraRadera
 4. Tjena Procentpanik,
  ETF:er hanteras likadant som aktier när det kommer till utdelning och källskatt. Yes, det dras utländsk källskatt om 15% på de här ETF:erna från Vanguard.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 5. Hej Viktor,
  Det är snarlika fonder med lite olika inriktning. Hyggligt globala eller allt från hela världen. VEA tex exkluderar tillväxtmarknader och innehåller bara aktier från utvecklade länder.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 6. Hej A,
  Ja VYMI och VIGI är ganska käcka.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 7. Hej Petrusko

  Åker man inte på valutaväxlingskostnader om man äger en Vanguard ETF som delar ut kvartalsvis. Om så är fallet, har du räknat på vad den konstnaden är?

  Med vänlig hälsning

  J

  SvaraRadera