tisdag, maj 03, 2016

Crowdlending

Förra året skrev jag ett sponsrat inlägg om Tessin och sedan dess har det hänt en del. Här kommer således ytterligare ett sponsrat inlägg om dem.
Vi skall fokusera på det som är nytt men ändå, här är lite kort om Tessin:

Tessin sysslar med crowdfunding med inriktning mot fastigheter. En alternativ finansieringslösning där allmänheten står för kapitalet. Principen är att via många bäckar små komma upp i det belopp som behövs totalt för projektet.
Verksamheten startades 2014 och sedan dess har många projekt avslutats, flera med imponerande god avkastning. I dagsläget har Tessin 11.000 användare vilket jag tycker är en mycket bra bas för att resa kapital. Till exempel drog man på bara 24 timmar in 13 miljoner kronor till ett projekt om 10-15 radhus i Aspudden i Stockholm.

Nog om det, nu till det nya. Nu erbjuder Tessin via samma plattform även crowdlending. Tidigare har de alltså erbjudit investering i stamaktier/preferensaktier i huvudsak i projekten men nu växlar de alltså upp och erbjuder lån via samma princip: Många bäckar små från "småsparare".
Först ut var ett projekt där tre stycken lekland skall byggas åt en ledande aktör inom lekland.
Räntan är 10% och lånet förväntas lösas in om cirka ett år när leklanden är uppförda och betalning erhållen från köparen.

Först och främst; jag gillar att Tessin startar med crowdlending och hela upplägget med ränta och insatsen i retur tilltalar mig. Crowdfunding där man köper aktier har större potential men detta upplägget känns stabilt och rimligt.

Så till det specifika caset;
10% ränta tycker jag är bra ur en investerares synpunkt. För bolaget kanske du tänker att oj vad dyrt, varför får de inte billigare finansiering eller liknande. Man måste se till helheten, ofta består finansiering av flera delar, det kan vara Eget kapital och lån från bank osv. I detta fallet där fastighetsutvecklaren tog in 15 miljoner kronor med 10% ränta så är det bara en del av finansieringen, där den andra delen har en betydligt lägre kostnad varpå snittet blir hyggligt.
Jag har spanat lite på leklandaktören samt kollat på en video från fastighetsutvecklaren på Tessins sajt och det verkar rimligt.

Det är ett klart lockande case det här, 10% ränta är bra. Risken verkar stämma överens med den höga räntan. Jag blev klart lockad att delta i denna men nu är den fulltecknad och för min del kommer dock alla cashen närmsta tiden gå till Castellums nyemission men nästa gång kanske. Jag tror säkert det kommer fler sådana här projekt hos Tessin. Vem vet, det kanske blir fler lekland framöver... Skämt åsido, Tessin har en prognos om 100 miljoner kronor via crowdlending under 2016. Exklusive detta projekt är det 85 miljoner kvar då så visst lär det komma fler projekt under året. Spännande!

Gå in på www.tessin.se och läs mer om just detta projektet. Fyll i din epost så får du löpande mail om deras projekt.

Kuriosa: Jag hörde en intressant sak nyligen, att framgångsrika/rika har i genomsnitt 7 olika inkomstkällor. 

Det här är ett sponsrat inlägg. 

9 kommentarer:

 1. Vad innebär ett sponsrat inlägg? (bortsett från att Du får betalt) Får Du en färdigt text som Du lägger ut som blogginlägg? Skriver Du texten själv men texten är tvungen att innehålla visa "keywords"? Eller kanske är det så att Du skriver texten som sedan redigeras av sponsorn innan den läggs ut?

  Ha en bra dag.

  //Krusse

  SvaraRadera
 2. Tjena Krusse,
  Tack för din kommentar.
  Sponsrat inlägg är min text, mina ord. Jag har ett ämne att skriva om, i detta fallet Crowdlending från Tessin. Ofta vill en sponsor välja vilken länk jag använder och det är pga sökmotoroptimering. Då min blogg har så många besökare medför det bättre ranking hos google för en sponsors sajt när jag länkar till dem.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 3. Hur mycket betalar Tessin för ett sponsrat inlägg?

  SvaraRadera
 4. Hur fungerar beskattningen på crowdfunding/crowdlending och även p2p?!
  Som jag förstått det så är det 30% på vinsten.

  Mvh,

  Peter

  SvaraRadera
 5. Tjena Peter,
  Tack för din kommentar.
  Ja, eftersom det är onoterat så kan man inte äga det på ett ISK så det blir "vanlig" kapitalbeskattning om 30% på eventuell vinst. Både för och nackdelar, man har rätt till avdrag om det blir förlust.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 6. Hur får man del av Castellums nyemission? Jag är ny med aktier, men har en del Castellum. / Lisa

  SvaraRadera
 7. Hej Lisa,
  Tack för din kommentar.
  Den 18/5 presenteras villkoren för emissionen. Du som äger Castellum kommer få erbjudande att delta i emissionen. Du har som ägare företräde att delta framför de som ej äger Castellum sedan tidigare.

  Så luta dig tillbaka och vänta bara så får du erbjudandet.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 8. Hej,

  Jag hittar endast preferensaktier på tessin. Precis som tidigare, eller tittar jag på fel ställe?

  Mvh
  P

  SvaraRadera