måndag, maj 23, 2016

Avanza med Placera i spetsen rekar köp dyr fond

När jag svischade förbi Avanzas startsida för en stund sedan såg jag en rubrik som direkt tog min uppmärksamhet; "Full avkastning till halv risk". Det låter ju fantastiskt bra... och när något låter för bra...

De rekar att man skall köpa en fond med hela 1,4% avgift som har en stor del ränteplaceringar och man hänvisar till att de historiskt presterat bra eller bättre än börsen.

Det är en liten fond som funnits cirka två år. Under en god del av denna tiden har börsen gått kass och tror sjuttsingen att ränteinslag medför en mindre dålig avkastning än börsen då. Näe att dra slutsatser kring framtiden baserat på fondens futtiga två års existens det är inte tipp topp.

Allt det här goda rekommenderar de alltså till den långsiktige pensionsspararen. Hur är det jag brukar säga nu igen; På lång sikt ger aktier alltid bäst avkastning. Detta har inte jag hittat på utan det är backat av över 100 års historik. Om jag inte minns fel finns det knappt en enda 10-års period senaste seklet där ränta slagit börsen. Men men, ni vet vart jag vill komma: På lång sikt skall man placera på börsen och skippa ränteplaceringar eller blandfonder som har en del aktier och en del ränta.

Tänk både en och fem gånger innan ni tar Placeras råd att köpa den här dyra fonden. Jag lovar er att den kommer ge sämre avkastning än Avanza Zero på 10 års sikt!
Avanza Zero är en jättebra fond för ett långsiktigt spar. Inga avgifter som äter upp avkastningen och 100% exponering mot börsen.

Fonden heter Enter Pension A.

Länk till reken: https://www.avanza.se/placera/redaktionellt/2016/05/23/full-avkastning-till-halva-risken.html


1 kommentar: