fredag, december 11, 2015

Börsen backar vidare. Investering i index är smart, förnuftigt!

Idag fortsatte OMXS30 index ned och stängde på minus 2,25%. Likt tidigare dagar i veckan använde jag nedgången till att öka i vissa innehav.

Idag sålde jag mina Klövern preferens för att istället vikta över till placeringar med bättre potential, där jag förväntar mig högre totalavkastning på flera år sikt alltså.

Det blev köp i följande innehav:

H&M
Castellum
Atlas Copco
Xact OMXSB Utd
Tele2

Omplaceringen drar ned direktavkastningen något för portföljen men bjuder istället på utdelningstillväxt och kurstillväxt. Min viktning i fixed income är nu 33% och fortsatt väl över vad jag anser den skall väga på lång sikt. Backar börsen mer kommer jag fortsätta vikta över från fixed income till vanliga aktier.

Med lite tur så fortsätter det ned redan nästa vecka. =)

Nästa månad planerar jag att börja köpa så smått i en amerikansk index-ETF och det lutar åt att jag satsar på SCHD som har många innehav och god diversifiering och superlåga 0,07% avgift. Placeringar i index kommer vara en allt större och viktig del i min portfölj framåt. Det ger god avkastning på lång sikt och framför allt minskar det risken. Risken att jag gör fel, risken att jag tror jag är bättre än jag är på det här med aktier. Faktum är att allt för många tror att de kan slå index på lång sikt men ytterst få gör det. Placeringar i index är smart, förnuftigt.

16 kommentarer:

 1. Spännande approach, själv inne på liknande. Har du några åsikter om Global X SuperDividend ETF U.S samt Global X SuperDividend ETF? Gillade att de delade ut på månadsbasis, men osäker på vad jag tycker om dem jämfört med SCHD.
  // Pungsnigel

  SvaraRadera
 2. du tog en förlust i klövern med andra ord:)

  Nästa förlust du tar blir väl Akelius:)

  SvaraRadera
 3. Hej petrusko!
  Har du funderat något på Öresund? Gedigen avkastning år efter år och en mix av stora bolag samt något mindre bolag med potential!

  SvaraRadera
 4. Petrusko. jag sålde av mina index fonder när det blev gungit i samband med kina och olje priset skön. vilket jag ansåg va rätt vi tillfället. när anser du att det är läge att investera i indexfonder igen?

  SvaraRadera
 5. Äger själv lite SCHD och tror att det är ett mycket bra alternativ även om den satsar på bolag med högre utdelningstillväxt, och inte index vad jag förstått. (jag kan ju ha missat något iofs)

  Bra ställe att lära sig mer om den fonden är --> http://seekingalpha.com/symbol/SCHD

  Du skrev att du tänkte köpa nästa månad, är du inte rädd för att nästa vecka kan USA höja dollarn, samtidigt som Sverige sänker kronan vilket kan göra allt i USA dyrare ?

  Tack i alla fall för ditt bloggande.

  SvaraRadera
 6. Hej Pungsnigel,
  Jodå de där ETF:erna från Global X är intressanta men en helt annan placering än SCHD. SCHD följer ett index med fokus på utdelningar och har bara bolag med minst 10 år positiv utdelningstrend. Global X fonderna har bolag med jättehög direktavkastning och man skall vara beredd på att utdelningen kan sänkas. SCHD kommer med största sannolikhet ha en positiv utdelningstrend på mycket lång sikt.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 7. Hej Anonym om Klövern,
  Fy vilken tråkig attityd du har med en kommentar om förlust och smileys.

  Tyvärr måste jag göra dig besviken och säga att jag gjorde vinst på Klövern pref som jag började köpa när den stod kring 260 kr (justerat för split).

  Akelius däremot skulle ge en förlust om jag säljer nu så då kan du glädjas om jag skulle sälja den och det är ingen omöjlighet att jag minskar i den i närtid. Fortsätter börsen backa kommer jag fortsätta vikta över till stamaktier.

  Mina preffar har gett en betydligt bättre avkastning än börsen sedan 29/5 då jag gjorde min stora omviktning. OMSXS30 har sedan dess backat ca 16%.

  Vad säger du nu min vän?

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 8. Hej

  SCHD verkar intressant. Men vad tror du om en global etf? Mycket lockande med utdelning. Vad tror du om att även ha en global etf som ett komplement till portföljen? Dock har de inte ökat särskilt mycket i tillväxt, ca 16% just nu. Då har andra placeringar ökat mer än så. Till och med vanliga fonder har ökat mycket mer än så, vilket gör att man blir liite tveksam.

  SvaraRadera
 9. Hej Anonym om ÖResund,
  Jag ägde bolaget för många år sedan och det gav mycket fin avkastning. Mats Qviberg är onekligen ett ess på det han gör!
  Efter det uppdagades "fifflet" med HQ bank och allt vad det var har jag avvaktat investering i Öresund.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 10. Hej Anonym om indexfonder:
  Det är alltid läge att köpa indexfonder. Det är en utmärkt sparform på lång sikt och en smidig strategi är att köpa regelbundet tex en gång per månad.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 11. Hej Anonym om SCHD och dollarn,
  Jag räds inte valutan, den går upp och den går ned på lång sikt. Mina investeringar skall bära sig själva. Är man kortsiktig däremot och kanske behöver sälja inom 5 år då kan det ju slå lite snett.

  För övrigt tror jag på en fortsatt stark dollar men det där är ju svårt att sia om. =)

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 12. Tjena Coredividend,
  Det står börspost 100 st hos Avanza men det är fel. Du kan köpa valfritt antal. Det är en väldigt likvid placering så det är inga problem att få avslut.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 13. Hej petrusko. Jag sparar i fonder månadsvis 13000 sek. LF global index 55%. Spiltan investement 25%. Amf aktiefond småbolag 20% på 15-20 årssikt. Vad tycker du om detta? Har aktier i Hm.alfa laval.telia.volvo.bef.netent.itab shop concept.ica.xano industri.investor.latour.kinnevik.lundbergs. Vad tycker du om detta? Jag siktar på årligavkastning 6-10%. Skulle du vilja rekomendera mig något annat? Allt långsiktigt att få mina pengar växa? Köpa mer utdelare somdu eller bara fonder? Nästa år tänker jag investera 500000 sek på börsen. Vad skulle du rekomendera och hur och på hur långt tid? Har allt i Isk avanza och isk LF. Ca 1milj på börsen i dem fonderna och aktierna. Hur göra i fortsättningen?

  SvaraRadera
 14. Hej Anonym,
  Det ser ut som du har en bra strategi. Du har många olika bolag och fonder. Något man skulle kunna utvärdera att göra annorlunda är den tunga viktningen i globalfonden i månadssparet.

  Beträffande att investera 500k på börsen nästa år är min rekommendation att sprida köpen, kanske över hela året.

  Som sagt, du verkar ha en bra strategi så kör på, det lär bli bra på lång sikt.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 15. Jag skrev lite fel angående fonderna. LF global index 40%. Seb europa småbolag 20%. Spiltan investement 20%. Dnb swedish micro 10%. Carnegie small micro cap 10. Jag är aktiv angående fonderna och byter ibland. Den första var brors fondportfölj. Han är inte aktiv därför valde jag mer global som har allt,mindre risk stabilare. Vad säger du om aktiva portföljen? Angående nästa år ska jag ta mer i fonder eller direkta aktier ochvilka? Tack för svaret. Du är duktig och trevlig.

  SvaraRadera