fredag, december 11, 2015

Vinden har vänt! Index minus 16% sedan 29/5

Den 29 maj gjorde jag en stor omviktning av portföljen och lade mig tung i fixed income, sedan dess har OMXS30 backat 16%. Under samma period har tex Klövern preferens backat drygt 8% i  aktiekurs men spottat ur sig två stycken utdelningar motsvarande cirka 3,3%. För Akelius preferens ser det identiskt ut, dryga 8% ned i kurs och två utdelningar.

Med en stor del tur, magkänsla och historik gjorde jag denna manöver som har visat sig vara mycket lyckad. Börsen stod "högt" och vi stod inför en historiskt svag period.

Nu är jag i full färd med att vikta ned fixed income och jag kan ju hoppas att jag har lika mycket tur denna gången. Börsen står betydligt lägre nu och vi står inför en historiskt stark period. Jag har i veckan ökat i fina bolag och indexplacering som jag planerar äga på mycket lång sikt.

Jag är en försiktig general och äger främst aktier i stabila bolag med fin historik och god utdelning osv. I tillägg till detta arbetar jag med Fixed income för att bevara värde. Nyligen har jag adderat en del indexplacering i portföljen och det är något jag planerar utöka. Ett bra sätt att minska risken. Risken att gå på en mina, risken att jag har fel eller helt enkelt inte är så duktig på det här med investeringar.

Nu är jag nere på 33% fixed income och om börsen ligger kvar här eller fortsätter backa är jag beredd att sälja för att köpa stamaktier istället. I ett annat scenario kommer viktningen minska pga att jag gör mina nya köp enkom i stamaktier och indexplaceringar.

Några komponenter jag verkligen vill vikta upp är följande:
Johnson & Johnson
Indexplacering
Dessa kommer jag försöka vikta upp rejält. I övrigt kommer jag fortsätta köpa i de flesta av bolagen jag äger. Tex planerar jag att köpa mer HCP redan nu i december och kanske en liten slurk till i januari.


Här är länken till inlägget jag skrev 29/5 2015 om min omviktning: http://petrusko.blogspot.se/2015/05/lage-att-vara-forsiktig-pa-borsen.html

13 kommentarer:

 1. Du är riktigt duktig, Petrusko!
  Dina idéer och resonemang skapar ofta massor av tankar och inspiration.

  Tack för att du delar med dig av din klokskap.

  Ha en fortsatt fin helg!

  Hälsar
  Lars D

  SvaraRadera
 2. Ja vet inte om det var så smart eller tursamt. Om du säljer fixed income nu, tex Klövern med nettoförlust under samma period, må hända med mindre index, så är inte jag så imponerad av den manövern eller avundsjuk för att jag hade samma "tur".

  SvaraRadera
 3. Good call!

  Hur ser du på framtiden för Preffarna? Nedgångarna har varit rätt stora. Finns ingen direkt historik kring svenska preffar, kollar man på Sagax som var först ut så finns det en del fallhöjd kvar till historiska snittet.

  SvaraRadera
 4. Angående PPM och tjänstepension. I ppm har jag ap7 aktiefond 20%. Dnb sweden micro 20%.Carneige small micro cap 20%. Dnb nordic teach 20%. I Folksam lo Didner gerge småbolag 70%. Handelsbanken amerika fond 30%. Vad tycker du om detta? Hur har du det själv. Jag är född 1977. Mvh.jacke77. Du är duktig måste jag säga. Angående BS 90% är snabba pengar casino. Vem ska man lita på där?

  SvaraRadera
 5. Håller med om att de svenska preferensaktierna inte varit så tokiga, se upp för SPFF dock. Den har backat över 10% i år och det innan ens en minimal räntehöjning. Tror nedsidan där kan vara så stor att eventuella utdelningar aldrig hinner ikapp.

  Sålde mitt innehav då dollarn stod runt 8.7 eftersom jag då fortfarande gjort en minimal vinst tillsammans med utdelningar. Tror risken är överhängande att etf:en sjunker så lågt att det behövs år med en stabil kurs för att insatsen skall kunna fås tillbaka.

  Det största problemen med ETF:n är att de alt som oftast spelar svarte petter genom att köpa preffar över par, inget annat än kortsiktig spekulation med andra ord. Dessutom har många företag en tveksam kreditvärdighet vilket gör att ETF:n behandlas omilt i tid av nedgång. Det tråkiga är att ETFen även kommer att behandlas omilt i en tid av uppgång om räntorna samtidigt höjs. I bästa fall blir den då långsiktigt ett nollsumespel.

  Den enda fond jag skulle köpa igen med pref-aktier från USA är en som bara innehåller kreditvärderade företag och som inte köper aktierna över par. Jag tror att endast då kan man sova lugnt med en sådan ETF i portföljen. Som det är nu så är SPFF en ren spekulation med kort tidshorisont vilken bländar med en halvfet yield. Risken är dock enligt mig mycket större att man hamnar i en värdefälla där än säg i Tele 2 som har en liknande yield men med möjlighet till värdeökning.

  SvaraRadera
 6. Hej petrusko, jag har 20000 kr att börja med till en utdelningsportfölj därefter ska jag månadsspara 4000 kr varje månad.
  Vilka aktier skulle du börja med och vilken fördelning?
  Älskar din blogg! / Jonas

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Jonas

   Jag skulle rekommendera dig att köpa en bok som heter A random walk down wallstreet. Som nybörjare är det den boken du ska börja med. Om du inte orkar läsa en ynka bok i ämnet så ska du nog överge tanken om att placera dina pengar i värdepapper.
   Gör dig själv en tjänst och sätt dig in i ämnet då du planerar att spekulera med dina egna pengar.
   Bloggaren skjuter vilt åt höger och vänster så fort ett bolag delat ut lite utdelning och det kan säkerligen vara en framgångarik strategi för någon, med det sagt sannolikt inte för andra.

   Med vänlig hälsning

   J

   Radera
 7. Intressant och bra blogg. Undrar om du nån gång investerat i blandfonder? Hur ser du på sparandet om man har lån. Både amortera och spara i aktier/fonder? Mvh Patrick

  SvaraRadera
 8. Jonas. Alla dessa råd som bloggare ska ge till lata amatörer som dig! Hur tror du egentligen man tjänar pengar? Hårt slit som med allt annat. Det går inte bara surfa runt på diverse bloggar och önska sig tips. Blir så trött på alla som dig som tror de kan få tips precis överallt. Gör dig själv en tjänst och sätt in pengarna på ett sparkonto. Låt dem sitta där tills du har bildat dig en EGEN uppfattning om vad du vill köpa och inte. Eller kan du göra som alla andra. Köp Fingerprint (OBS Ironi).

  SvaraRadera
 9. Snyggt navigerat under börsåret, riktigt imponerande! /Frösöfrasse

  SvaraRadera
 10. Hej Gustav,
  Tack för en bra kommentar. SPFF har haft en tråkig kursutveckling och det kommer nog fortsätta i takt med att räntan stiger.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 11. Tjena Jonas,
  Något man skulle kunna kika på för de 20k samt månadssparet är följande

  Castellum
  H&M
  Atlas Copco
  Xact OMXSB Utd

  Tre bolag som aldrig sänkt utdelningen samt en indexinvestering som pyntar utdelning i form av den där ETF;en från Xact.

  För den som gillar utdelningar är Johnson & Johnson något att titta på med sina +50 år i följd av utdelningshöjningar.

  Läs om dessa och bild dig en uppfattning.

  Beträffande fördelning i portföljen så är det minst riskfyllt att vikta allt lika.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 12. Hej Frösöfrasse:
  Tack för din trevliga kommentar =)

  Mvh petrusko

  SvaraRadera