onsdag, december 09, 2015

OMXS30 -0,97% och rekord i antal köporders

Ibland slår ens drömmar igenom..
Som jag hoppades på efter gårdagens nedgång så gick börsen ned även idag. Nästan 1 procent ned blev det idag och då slog jag till på en köpfrenzy.

Dagen började med att jag ökade i Xact OMXSB Utd i omgångar men sedan backade både den och övriga börsen betydligt mer och då slog jag till rejält. Jag passade även på att öka i Atlas Copco b kring 200 kronor och Hennes & Mauritz på 309 kronor.

Dagens köp får ned min tunga viktning i fixed income från 38 till 36%. Jag har en tid legat väldigt tungt viktad, på lång sikt ger detta investeringsslag sämre avkastning än börsindex och jag tycker det är hyggligt läge nu att börja vikta tillbaka. Det var i slutet av maj 2015 som jag positionerade om mig för att vara än mer försiktig än vanligt då det såg skakigt ut.

Blickar jag framåt nu så har jag fokus på stamaktier med tillväxtpotential, och då syftar jag främst till tillväxt i utdelning men det går ju hand i hand med vinsttillväxt i de bra bolagen. Jag har fortsatt ambitioner att satsa på indexplaceringar för att sänka risken. De senaste dagarna har jag faktiskt lyckats få upp Xact OMXSB Utd till 2% viktning. Jag planerar öka rejält i denna samt köpa en amerikansk ETF, sannolikt SCHD som följer ett index med fokus på utdelningsaktier.

Hela 10 st köporders gick till avslut idag, 2 st i H&M respektive Atlas och 8 st i Xact OMXSB Utd där jag köpte mer samt ökade sizen ju lägre de gick under dagen.

8 kommentarer:

 1. Blir det egentligen någon effekt av att köpa just vid nedgång med tanke på att du köper så ofta? Om du gör 10-30 köp i månaden och alltid är mer eller mindre fullt investerad borde det väl bli väldigt likt att köpa automatiskt för en större peng tex den 1a och 15e varje månad? Eller händer det att du bygger upp kassan och avstår helt från köp under flera månader av stark börs?

  SvaraRadera
 2. Hej Miljonären,
  Nej jag bygger aldrig kassa utan köper omgående när jag har likvider (vilket är allt som oftast).
  På mycket lång sikt har det nog ingen betydelse om man köper en gång eller 3 gånger per månad, det viktiga är att köpa regelbundet.

  Vad jag däremot gjort och gör är att anpassa portföljen lite efter marknadsläget och min syn kring den. Tex när dollarn stod i 6,4 kronor letade jag och köpte jag mycket i fina USA-bolag. När jag i maj var orolig för en skakig börs över sommar o framåt viktade jag upp fixed income. En aning spekulation kring detta agerande men ja, så har jag gjort.

  Mvh petrusko

  SvaraRadera
 3. Hej Petrusko,

  tycker din filosofi är spot on och har själv blivit frälst av utdelningssaktier, tänkte bara höra vad du ser på följande utdrag ut en artikel i di från i år

  2015-05-22 Från DI
  En ambitiös artikel gjorde jämförelse och prognos av IKEA och H&M enligt den kommer H&M omsätta 300Mdr år 2020 med resultat på 50Mdr. Idag omsätter H&M 130Mdr med resultat 17Mdr.
  H&M tjänar 12,65kr/aktie idag och med ovanstående siffror kommer H&M att tjäna 37kr per aktie år 2020.
  Med samma utdelningsprocent då som nu 77% så ger de 28kr i utdelning!

  Vad är dina tankar kring följande påstående? Tror du HM kan växa så otroligt mycket att man kan nå en omsättning på 300Mdr?

  SvaraRadera
 4. Tack för en KANON-blogg, keep up the good job.

  Jag gillar verkligen att du lyfter fram Atlas Copco, från 176kr i September till 200+ nu, då jag som du anser att den just nu är väldigt undervärderad. Det är som du säger, en väldigt fin aktie att sitta lång i.

  Men varför tycker du att den är undervärderad och värd att sitta lång i?

  SvaraRadera
 5. En fråga som inte handlar om Ditt inlägg. Idag var SAS pref och handlades för 524 kr. Hur tänker Du när SAS passerar 525 kr? Planerar Du att sälja? Under våren sålde jag både Sagax pref och Klövern pref när inlösen kursen passerades (visste inte då att stämman skull höja inlösen till 500 kr från 350 kr för Klövern). Så här i efterhand så var det helt rätt att sälja med tanke på hur kursen har utvecklats för dessa prefar. Dessa prefar har dock alltid samma inlösenkurs 35 kr för Sagax pref och 500 kr(tidigare 350 kr) för Klövern pref. SAS pref har inlösen på 600 kr fram till feb 2018 och säljer jag på 525 kr eller några kronor över så kommer jag att ha svårt att hitta en annan pref med motsvarande finna avkastning 50/525 = ca 9,5% Hur tänker Du kring Dina SAS prefar?

  Ha en bra dag

  //Krusse

  SvaraRadera
 6. Hej petrusko, jag har 20000 kr att börja med till en utdelningsportfölj därefter ska jag månadsspara 4000 kr varje månad.
  Vilka aktier skulle du börja med och vilken fördelning?
  Tack på förhand / Jonas

  SvaraRadera
 7. Har tittat lite på några av HM:s nyöppnade butiker och jag måste säga att de är imponerande, inga detaljer som missas. Snygga, extremt synliga storefronts, mycket fint exponerat i butik och kö att betala, medan konkurrenterna hade tomt i kassan och mindre fottrafik generellt.

  Detta är antagligen ett segment där konkurrensen kan komma att öka då många vill sälja till den globalt ökande medelklassen, men det finns nog en fin och växande kaka kvar att ta för HM.

  Har köpt en skvätt själv för första gången, som kastas in i den långa portföljen.

  SvaraRadera
 8. Trist börsvecka, jag har också handlat lite allt möjligt denna veckan. Med facit i hand skulle man inte varit så ivrig utan väntat.....nu kommer jag försöka ta det kallt och avvakta tills det sjunkit färdigt.

  Jag har köpt avanza zero i princip varje dag samt aktier med hög direktavkastning. Jag föredrar avanza zero före zaxt omx30 utd då man slipper courtage och en viss spread.

  mvh groda

  SvaraRadera