Min strategi

Jag placerar uteslutande i "utdelningsaktier". Bra bolag med bra utdelning helt enkelt. Helst vill jag ha 5% eller mer i direktavkastning men jag kan tänka mig ner mot 3% om det finns god anledning.
En viktig faktor på lång sikt är utdelningstillväxt och det är något jag lägger stor vikt till. Det är inte en slump att Castellum är mitt största innehav. Utöver att det är ett fint bolag med en mycket fin verksamhet så har de även en pålitlig och bra utdelningstillväxt. De har höjt utdelningen varje år i snart 20 år på raken.

Jag har även innehav med begränsad eller ingen möjlighet till utdelningstillväxt men å andra sidan har dessa en betydligt högre direktavkastning. Då tänker jag på preferensaktier och ETF:er. Dessa innehav för med sig flera trevliga attribut. De sänker risken i portföljen, de höjer direktavkastningen för portföljen. På senare tid har jag viktat upp denna typ av innehav för att bevara värde/minska risken. De ger ett mycket fint kassaflöde av utdelningar till portföljen.

Utdelningarna lever jag delvis på men i min budget har jag med en slant för månadsköp i fler aktier.

Jag hänger inte läpp om börsen backar utan snarare tvärt om. Då jag regelbundet köper aktier blir jag ju glad om jag får fler aktier för pengarna. Som nettoköpare föredrar man såklart lägre pris.

Mitt fokus ligger på min portföljs totala utdelning framför värdet på mina innehav. Utdelningen stiger genom att jag köper fler aktier samt genom att bolagen höjer utdelningen.

Jag är mycket långsiktig och går ofta in i placeringar med tanken att behålla 10, 20, 30 år eller till och med "forever". Det händer att jag viktar upp/ned olika innehav men jag säljer/köper inte för att pricka toppar/bottnar. Backar börsen sitter jag oftast lugn i båten och tänker på att jag får fler aktier för pengarna.

Här är en länk till innehaven i min portfölj:
http://petrusko.blogspot.se/p/mina-innehav.html


38 kommentarer:

  1. Intressant, vi tänker onekligen väldigt lika ser jag. Blir intressant att följa din blogg.

    Mvh
    /Vägen till Frihet

    SvaraRadera
  2. Tjena,
    Kul att du tittar förbi och lämnar en kommentar. Japp vi har en del gemensamt. Jag gillar din blogg =)

    Mvh petrusko

    SvaraRadera
  3. Intressant blogg och intressanta innehav. Kul att du varit aktieintresserad sedan så ung ålder. Nästan så man blir avis. :)

    Du har en ny följare.

    Mvh DF

    SvaraRadera
  4. Tjena,
    Tack för att du kommenterar på min blogg. Jag har den bästa hobbyn och att börja i ung ålder är rena dynamiten för avkastningen på lång sikt.

    Mvh petrusko

    SvaraRadera
  5. Kör du med KF eller depå nu? Delar du upp svenska och utländska aktier på ISK och KF?

    Jag har öppnat en KF för utländska utdelningsaktier men risken med skuldtäckningsregistret verkar inte helt klar. Dock verkar FI ha bra koll varje kvartal på försäkringsbolagen(nätbankerna)

    MVH

    SvaraRadera
  6. Hej igen,
    Jag har främst KF och ISK. Ett litet innehav i vanlig depå. Som du är inne på har jag utländska innehav i huvudsak i KF. Jag ogillar egentligen "risken" i att det inte är jag som äger aktierna i min KF men intalar mig själv att jag är för nojig.

    Mvh petrusko

    SvaraRadera
  7. Jo jag håller med, men kommer också köra utländska i KF då risken känns minimal.

    Läs detta angående risken i KF:

    https://www.avanza.se/placera/redaktionellt/2008/09/24/kapitalforsakringar-mycket-liten-risk-vid-konkurs.html


    I veckan kan det bli inköp av kanske ARCP, BHP, HCP, McDonalds eller Unilever. Inga dåliga köptillfällen i dem och fina genomgångar av Dividendmantra.

    MVH

    SvaraRadera
  8. Jag läste också Dividend Mantras blogginlägg du nämner, det var galet bra. Jag blev extra nöjd att han skrev om MCD som jag också håller koll på nu. Jag tror att deras "problem" är tillfälliga. Jag är lockad att ta in den i portföljen igen.

    Mvh petrusko

    SvaraRadera
  9. Ja jag tror också det är tillfälligt. Ett sådant enormt bolag med sånna enorma resurser har noga koll på läget och anpassar sig. Utdelningstillväxten är fin i MCD, nära 10% senaste 5 åren tror jag det var. Excel-arket från DRip över dividend champions är helt fantastiskt underlag med.

    SvaraRadera
  10. Något annat som det är upplagt för är speditionsföretagen med ökande ehandel och extremt lågt oljepris nu. Kollade på UPS t.ex men ett p/e på ca 22, man får betala för tillväxten där visserligen men Buffett skulle väl inte tycka att det är ett fair price.

    SvaraRadera
  11. Sandmann: Ja, iaf de amerikanska kan vara värda att titta närmre på med tanke på lägre oljepris och ökad e-handel. De amerikanska bolagen får ju fullt genomslag av det sänkta oljepriset som handlas i dollar. I många andra länder har en del av sänkningen ätits upp av den stärkta dollarn.

    Mvh petrusko

    SvaraRadera
  12. Sant, bra poäng med dollarn där för de amerikanska bolagen.

    SvaraRadera
  13. Grymt bra jobbat. Kommer följa din blogg närmare.

    SvaraRadera
  14. Skitkul och intressant blogg! Jag har bara själv en liten portfölj med SHB som det mest "värdefulla" innehavet!

    Hur ser du på företag som Ind.världen och Investor som i princip är aktiefonder?

    Nästan så jag blir sugen att pantsätta frugan för att följa dina tankar och idéer

    SvaraRadera
  15. Tjena Thomas,
    kul att du droppar en kommentar. Låt mig påpeka att din fru är det mest värdefulla du har så pantsätt henne inte för allt smör i Småland. =)

    Jag gillar Industrivärden för deras fina innehav och de har presterat bra på lång sikt också. Investor har också presterat bra historiskt men jag är inte lika förtjust i deras innehav där de sprätter pengar på lite onoterat utan att imponera.

    Mvh petrusko

    SvaraRadera
  16. Hej. Kul att läs din blogg. Skulle bara intressant att veta hur din fördelning i portföljen ser ut och vilken avkastning du fått de senaste åren.

    SvaraRadera
  17. Kom att tänka på en annan sak. Hur hanterar du risken för att t.ex Avanza går i konkurs. Om jag förstått det hela rätt finns det bara ett värdepappersskydd på upp till 250000 kronor i Sverige. Är du uppe i de beloppen eller har du spridit ut dina värdepapper på ISK hos tex Nordnet, SEB, Swedbank etc?

    SvaraRadera
  18. Tjena,
    Värdepapper på vanlig depå och ISK är mina och riskeras ej vid en ev konkurs hos Avanza.

    Däremot kan man bli av med likvider. Dock omfattas de av statlig insättninggaranti.

    I kapitalförsäkring däremot kan man bli av med alla sina tillgångar dock är det mycket hårt reglerat och risken bör vara mycket liten att pensioonsbolaget går omkull. För det är just grejen, kapitalförsäkringar ligger inte hos Avanza, det ligger i ett separat bolag kallat Avanza pension.

    Mvh petrusko

    SvaraRadera
  19. Gillar tanken om att leva på utdelningar någon dag men får nog nöja mig med att de kryddar den vanliga inkomsten :-)

    Blev sne på min vanliga bank i samband med att vi diskuterade bostadslån och började därför titta efter andra ställen och sätt att placera min pengar på. Flyttade allt förutom lönekonto och bostadslån till Avanza och Nordnet. Nu har jag inte särskilt mycket pengar att sätta in till börja med, pga eventuellt husköp.

    Tänkte däremot börja månadsspara ganska aggressivt. Vad tror du om strategin att börja fokusera på Fixed income, t.ex. SPFF, EHI och diverse Preffar med hög direktavkastning och sedan använda sig av dessa utdelningar för att köpa kvalitetsaktier med hög avkastning. Eller skall man börja diversera mer direkt från början? Kommer kanske kunna sätta undan mellan 2000 och 10000 i månaden allt beroende på husköpet.

    Mvh Tobias

    SvaraRadera
  20. Tjena Tobias,
    Om du sparar på lång sikt ger börsen och aktier bäst avkastning. Ett månadsspar i investmentbolag som Latour, Industrivärden och indexspar som Avanza Zero är en mycket bra strategi. Sparar du mellan 2-10000 kr per månad blir det snabbt större summor och ränta på ränta kickar in på allvar.

    Vill du sänka risken/volatiliteten kan en del fixed income vara en väg att gå. SPFF ger god riskspridning i amerikanska preffar. EHI är hög risk med obligationer från bla Venezuela. De stora och seriösa fastighetsbolagens preffar kan vara något. Akelius, Balder och Klövern. De ger ok direktavkastning och har förhållandevis låg risk.

    Mvh petrusko

    SvaraRadera
  21. Började med att aktiespara för att par månader sedan, avsätter cirka 20-30 % av min nettolön direkt i början av varje månad. Denna summa går till direktköp av svenska aktier med god utdelningshistorik, utdelningstillväxt samt god historisk totalavkastning omkring 15 %. Den går även till räntor, 10 % av mitt totala innehav fördelat på en kort resp. lång räntefond samt en obligationsfond. Har även indexfonder med låg avgift exponerade mot marknader utanför sverige (global, usa, asien, japan samt tillväxtmarknader)

    Ett litet dilemma jag stött på bara, eftersom jag köper månadsvis oavsett börsens humör, är följande:
    Just nu köper jag 15 st bolag á 1 aktie styck varje månad. Det ser och känns lite fjuttigt, vore det bättre att köpa 1 bolag varje månad för ett större belopp istället? Fast då skulle det ta hela 15 månader innan jag köper samma bolag igen... Det som känns mest surt är att när riktigt bra och fina bolag tillfälligt går ner så blir det endast 1 aktie i det bolaget, istället för fler i en tillfällig dipp.

    Tankar/åsikter kring detta?

    SvaraRadera
  22. Hej Anonym,
    Det låter som att du har en bra plan med regelbundna köp. Att köpa var femtonde månad i respektive bolag är inget lockande. Med Avanza Mini-depå kan man med fördel köpa för 300-400 kr åt gången, kommer du bara upp i de beloppen så är det ju bra. Att betala 1 kr courtage och köpa en aktie för tex 40 kr är lite sådär.

    Det är ju en bra grundplan att öka i alla innehav varje månad men om du anser att det är extra bra läge i något bolag kan du ju köpa mer där och lite mindre av något annat just den månaden.

    Jag tror absolut på regelbundna köp.

    Mvh petrusko

    SvaraRadera
  23. Blev lite nyfiken på en sak efter att ha läst om valutor i gruppen "Aktier" på facebook. Just nu är ju dollarn väldigt stark. Tar du sånt i beaktning när du köper amerikanska aktier? Ponera att dollarvärdet sjunker till 2011, då har man ju tappat 25% i värde bara på grund av valutan.

    SvaraRadera
  24. Hej Leif,
    Valutan är mer för kortsiktiga att oroa sig för. På lång sikt går den upp och ner och upp igen, inget man kan påverka och inget som har stor betydelse i slutändan för mig som utdelningsinvesterare. Om Dollarn stod i 6kr eller 8 kr för 20 år sedan när person x köpte Apple eller något annat bra bolag för den delen, har ingen betydelse. Sedan köpet har valutan legat både högre och lägre men en investering i ett bra USAbolag har ändå gett en mäkta fin avkastning.

    Enda sättet jag tar det här med valutan i beaktning är att jag köper extra mycket om jag tycker den är "låg". För drygt ett år sedan tokköpte jag USA-aktier med dollarn i ca 6,4 kr.

    En bra investering bär sig själv, dollarn bekymrar mig ej.

    Mvh petrusko

    SvaraRadera
  25. Hej och tack för en mycket intressant blog, jag läser den nästan dagligen.

    En liten fråga, finns det på något enkelt sätt att ta reda på när bolagen gör sin utdelning? Kanske inte direkt vilket datum utan mer när i tiden den brukar komma och om den kommer flera ggr/år?

    SvaraRadera
  26. Hej Thomas,
    För Svenska bolag kan du enkelt kolla detta hos Avanza. På respektive akties sida hos dem ser du längst ned deras senaste utdelning och när den betalades. Du kan räkna med att utdelningen betalas ut ungefär i samma tid kommande år.

    För USA-aktier använder jag Nasdaqs amerikanska sajt: http://www.nasdaq.com/symbol/o/dividend-history

    Mvh petrusko

    SvaraRadera
  27. Hej Petrusko!

    Du har en intressant blogg och strategi som inspirerar mitt eget sparande/investerande. Har börjat intressera mig mer och mer för pref.aktier men har tvekat att ta steget fullt ut. förstår att man måste hålla kolla på datum för återköp och så men finns det nån ytterligare möjlig fallgrop eller liknande som man bör ta i beaktande innan man investerar i pref.aktier?


    Mvh Love

    SvaraRadera
  28. Hej Petrusko! Kan du inte skriva ett inlägg om att månadsspara i aktier - lite kring hur du gör själv och hur mycket / länge du månadssparar i en aktie? Det skulle vara intressant. För du köper väl lite varje månad, eller hur?

    /Freddan

    SvaraRadera
  29. Hej, tack för bra blogg :-)

    När vågar man leva av kapital? Hur många hängslen och livremmar behöver man?
    Tänker att det inte är "rikast vinner" när man ses "på andra sidan" utan jag vill sluta jobba och leva upp pengarna.
    Välplacerade kan ju pengarna ge en (blygsam men säker) avkastning också. Men när vågar man säga upp sig?

    Jag letar febrilt efter bra formler för att räkna på att leva av både avkastning OCH kapital. Nån som känner sig manad? :-)

    Jag är kvinna, jag är 50, inga barn, känner mig rätt färdig med att jobba efter alltför många sjukdoms-/dödsfall bland vänner omkring mig. Tänker att tiden är begränsad och vill inte jobba (=slita) mer. Kan jobba, men mer för att det är kul någon/några dagar i veckan utan att tänka att det är levebrödet.
    Jobbat i resebranschen så rest har jag gjort min beskärda del, alla kontinenter med många länder är redan besökta. Vi bor i ett vackert land, så jag behöver ingen stor plånbok för dyra exklusiva resor. Lever rätt sparsamt i övrigt också, utan att snåla.

    Jag har aldrig på allvar gett mig in på börsen, har mer förstånd på fastigheter, köpa/sälja.
    Därav har jag skrapat ihop ca 2,8MSEK i (just nu) oplacerat kapital efter senaste försäljning av ett hus (hade två). Får väl inom 10 år (hemska tanke!) ett arv på kanske 1,5MSEK.
    Bor i ett lågt belånat hus, iallafall i förhållande till värdet (1,8MSEK i lån, värderat till ca 7MSEK). Tänker inte amortera mer. Vill istället placera pengarna med högre avkastning än vad räntan kostar (har låga 1,17% i ränta).

    För hus, med lån, försäkringar, uppvärmning mm, och för övriga omkostnader klarar jag mig lätt på 12.000/mån. För att det ska vara lite roligare kan man lägga på ett par tusen till. Behöver då ha loss ca 170.000/år.

    Visst, sälja huset kan man göra, dessvärre blir det väldigt hög skatt, så jag bor billigt där jag bor, bortsett från att just DET kapitalet är bundet.

    Nån som har tips? Själv använder jag mig av nedan:
    Kapital år 1 (A), Budget år 1 (B), Behållning efter år 1 (C=A-B)
    Kapital år 2 (D=C*avkastning), Budget år 2 (E=B*Inflation), Behållning efter år 2 (D-E)

    Om ni skulle leva upp kapitalet också, när skulle ni då ta klivet?

    SvaraRadera
  30. Hej Pedrusko!
    Väldigt intressant läsning och följer dina inlägg. Min fråga till dig gäller vart du sparar?
    Använder du dig av ett ISK eller KF? Och gör du någon skillnad mellan att köpa svenska och utländska aktier? Jag funderar omkring källskatten? Vad är mest lönsamt?

    SvaraRadera
  31. Jag har en fråga som jag inte reder ut. De som har aktier är glada för utdelningar på 5 %. Men om man har fonder, får man i genomsnitt en tillväxt på 10 %/år. Många av aktierna med bra utdelning har inte så stark tillväxt värderingsmässigt (T.ex. Investor = hög tillväxt, låg utdelning, och motsatt för en del andra).

    Varför ska man ändå satsa på företag som delar ut 3,5-5 % i stället för fonder?

    Många utdelningsaktier delar inte heller alls ut särskilt högt, många köp som utdelningsjägare köper, handlar om 2-3 % direktavkastning. Några "bra amerikanska aktier" som jag tittade på, delade ut lågt, 2,2 % typ.

    Är det ngn hake jag missar? Kan man räkna med att ta ut och leva på hela utdelningen när man väl lever på kapitalet, till skillnad från om jag lever på fonder och kan ta ut max 4 % om det inte ska sjunka. Vi talar då om att ligga på gränsen så att kapitalet inte sjunker i genomsnitt (utsmetat på goda och onda år). (De flesta vill väl kanske fortfarande få sitt kapital att öka, men för att räkna och jämföra, får man väl räkna på en jämvikt.)

    SvaraRadera
  32. Tjena!

    Läste i din beskrivning ovan att du gärna letar bolag med en direktavkastning på runt 5% men att du kan sträcka dig ner till 3%.

    Min fråga är helt enkelt varför du inte kan tänka dig aktier med lägre direktavkastning? Vet att aktiestinsen pratat om ett golv på 4%, men har också hört att det kan vara svårt att hitta bra aktier med en fin utdelningstillväxt med en så hög direktavkastning.

    SvaraRadera
  33. Hej,
    Gillar din strategi, har du möjlighet stt länka till hur vi kan bygga en strategi som din i excel eller liknande för stt på så vis kunna lägga in bolagsvärden och snabbt få en överblick i om bolaget är värt att vidareanalysera eller ej?

    SvaraRadera
  34. Hej!

    Av dem PREF-aktierna du har i ditt innehav nu, vilken av dem skulle du rekommendera att gå in i dagsläget?

    Akelius pref
    Klövern pref
    Oscar Properties Holding Preferens
    Oscar Properties Holding Preferens Serie B
    SAS pref
    Heimstaden pref
    Balder pref
    Volati pref
    Alm Equity pref

    Ska göra mina första köp här och har sedan ett tag tillbaka en utdelningsportfölj som behöver piffas upp med lite PREF:ar,

    Tack!

    /Miniutdelaren

    SvaraRadera
  35. Hur ser du på preferensaktier och ränta samt inflation framöver? Förr eller senare kommer väl räntan att gå upp liksom inflationen. Det torde höja skatten på KF/ISK och därmed totalavkastningen på preferensaktier parallellt med att inflationen urholkar utdelningen över tid?
    För egen del har jag också en hel del preferensaktier, cirka 15% av portföljen. Tänker själv som så, att de ger rejäl utdelning här och nu samt att om portföljen består av max 25-30% preferensaktier, så kommer utdelningsökningen hos resterande bolag att med råge kompensera för urholkningen från preffarna.
    Hur resonerar du?
    Är för övrigt också runt de 40, började med två tomma nävar, arbetar max halvtid numera och har utdelningar som överstiger inkomsterna.
    Tycker du har helt rätt tänk!

    SvaraRadera
  36. Någon kommentar till Börsveckans utdelningsportfölj för 2019?
    https://www.avanza.se/placera/redaktionellt/2019/01/14/borsveckan-fokus-pa-hogutdelare.html

    Ha en bra dag

    //Krusse

    SvaraRadera
  37. Hej P,

    Varit en trogen följare över en längre tid, och jag undrar hur du gör med dina köp. Jag har svårt att priotera köpen på värde eller vilka som har gått ner mest i %.

    Sätter in 10-20tkr i månaden, och gillar att köpa upp dessa direkt . Har mina favoriter jag gärna duttar i men nyligen byggt "färdigt" min portofölj med 30-35 bolag/fonder/ETF'er och det är spridda skurar ifrån 18% av porton till 0.50%.

    Har du något tips här? Aktiv sedan december 18.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      Jag gör små köp regelbundet och det gör jag i sådant jag finner mest attraktivt för stunden. Ena gången kan det vara Investor till 25% substansrabatt och andra gången ett industribolag till p/14.

      Ibland gör jag större köp när riktigt bra läge uppstår och då löser jag finansieringen i efterhand. Som nu när jag tagit in Hufvudstaden. Den köpte jag på kredit så kommer jag i efterhand pytsa in de pengarna på krediten.

      Mvh petrusko

      Radera

Justerar mina egna regler kring belåning

  Sedan 2013 har jag använt mig av belåning i portföljen vilket i långa loppet kan bidra till högre avkastning. Under nästan hela denna peri...