Minskat lite i Cibus - Ökat i SEB

 


Jag har gjort en ändring som sänker risken en aning i portföljen. Det är vad jag har gjort när jag sålde lite Cibus strax under 181 kronor igår och istället köpte mer SEB strax under 155 kronor. Det sänker risken i min portfölj då Cibus viktning minskar till cirka 3 procent och SEB stiger till cirka 2 procent.

Sett till kurspotential tror jag den kan vara hygglig härifrån i Cibus som handlas högt relativt kursen de senaste åren och relativt substansvärdet. Sett till kassaflödet bolaget genererar och att det stiger nu så finns där potential. För att greppa Cibus värdering behöver man snegla på Sagax och NP3 som är ett par andra bolag med högavkastande fastigheter och värdering mer baserad på det snarare än substansvärdet.

SEB i ett riskperspektiv på kurs strax under 155 kronor; Det här är en mycket stadig verksamhet med pålitliga intäkter samt en stark finansiell ställning. Det svenska banksystemet är urstarkt, kanske bäst i världen rentav och SEB är en stark aktör i sektorn. För 2024 väntas SEB göra en vinst om bortåt 17,6 kronor per aktie och per 2025 cirka 17 kronor. Detta inräknat återköpta och makulerade aktier. På nästa års vinst är p/e-talet cirka 9.

Kursmässigt kan banker och SEB fladdra med det allmänna börsläget men rent operativt skall det mycket till för att göra stor effekt på resultat osv i närtid. På kort sikt vet jag inte alls hur SEBs aktiekurs skall utvecklas. Jag har investerat i ett bra bolag som jag är övertygad om att det kommer fortsätta prestera på lång sikt. Över lång tid följer aktiekursen bolagets prestanda rent generellt. På kort sikt är det så mycket mer som spelar in.

Jag siktar på en mycket bred diversifiering i portföljen. Det är en vinnande strategi i långa loppet i mina ögon. Akelius var tidigare i år ute och pratade om hur man bygger en förmögenhet på lång sikt genom att investera i minst 50 olika bolag. Han betonade det där med att vara väldiversifierad. Det är något som jag går i gång på då jag lägger mycket tid och vikt till att ha kontroll på risken i portföljen och att ha just en bred diversifiering. Liknande sätt som AP7 och Norska oljefonden arbetar.

Enskilda bolag vill jag gärna hålla under 3 procent i portföljen och jag tar gärna exponering via fonder. Jag har tex en mycket stor del av portföljen i Xact Norden Högutdelande som i sin tur ger exponering i 45 olika nordiska bolag. Det blir lite kaka på kaka att äga SEB separat när den ingår i den där fonden men det blir ändå ingen big deal eftersom innehavet bara väger 2 procent i min portfölj och via fonden får jag kring 0,9 procentenheter ytterligare exponering.

5 kommentarer:

  1. Finns en politisk risk med att äga svensk bank. Banker är det första kommunisterna hugger på om de får makt. Enda avkastningen är i stort sett utdelning och den kan slopas. Se coronaåret

    SvaraRadera
  2. Hej är det C eller A aktien som du köper i SEB?
    Mvh Mikael

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena Mikael,
      Jag handlar i A-aktien. C-aktien är illikvid och brukar handlas till högre pris varpå det är ett enkelt val att undvika den.

      Mvh petrusko

      Radera
  3. 50 bolag! då tycker jag 3-4 ETF är bättre diversifieringsstrategi.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      Det verkar rimligt. Blir mycket lättare att följa upp några ETFer som sköter sig själva jämfört med att följa 50 olika bolag. Norska oljefonden äger kring 7000 bolag, de har att göra =)

      Mvh petrusko

      Radera

Hög värdering och svag prestanda i Svolder

  Svolder har presterat uselt i flera år. Hittills under 2024 är dess avkastning inte ens 1 procent. En helt vanlig småbolagsfond har samtid...