Hög värdering och svag prestanda i Svolder

 


Svolder har presterat uselt i flera år. Hittills under 2024 är dess avkastning inte ens 1 procent. En helt vanlig småbolagsfond har samtidigt avkastat 16,5 procent (PLUS Småbolag Sverige Index, lila graf). Jag har inte tappat tron på Svolder men det är en dålig prestanda under en lång tid nu. Samtidigt är värderingen hög med en substanspremie om cirka 6 procent. Ingen förnuftig investerare betalar en sådan premie för något som presterar så svagt. Men där finns gott om mindre förnuftiga investerare och fonder som eldar på (raljerande men det ligger något i det). Det varar inte för evigt och den där premien borde rätta till sig inom inte allt för lång tid.

Jag avvaktar med Svolder. Det krävs så mycket mer än det här. De måste komma igång och prestera och värderingen behöver bli rimlig om man skall överväga en investering i aktien. 

Inklusive utdelningar är Svolders totalavkastning negativ på 3 års sikt. Det är en period där småbolag förvisso gått svagt på börsen men Svolder har gått väldans mycket sämre.

Vill man ha exponering i småbolag framstår en billig indexfond som det bättre valet. PLUS Småbolag Index är den billigaste/bästa småbolagsindexfonden i mina ögon.

Svolders värdering brukar pendla ganska mycket över ett års tid och rätt som det är kan det vara en substansrabatt igen. Även om den handlas med rabatt så är där frågan kvar om dess prestanda. Man behöver ha genuin tro på Svolder för att investera i dem även om det är tex 10 procent substansrabatt. Känner man inte så är det bättre välja indexfonden.

Jag vill tro på Svolder men jag gör det inte till vilket pris som helst. Tur är ju det för det är just värderingen som lett till att jag inte ägt några Svolder under den här usla perioden. Jag sålde mina sista Svolder precis under 80 kronor stycket för cirka 3 år sedan. Idag står den i cirka 61 kronor.

Nyligen uppdaterade Svolder sin utdelningspolicy och i samband med det handlades värderingen upp från att vara en liten premie till 6-9 procent istället där den legat sedan dess. Jag bevakar Svolder och överväger en investering om värderingen blir rimlig.

3 kommentarer:

  1. hej petrusko!
    jag håller med om att plus fonder småbolag index är ett klart bra alternativ tycker tom att det är bättreenligt mig iaf!
    Har plusfonders småbolagsfond och faktiskt en liten slurk i nordnets småbolags fond!vill passa på slå ett slag för plusfonders fastighetsfond med om man inte vill köpa in sig direkt i olika fastighetsbolag över börsen!
    Mvh Patrick
    Nordnet ska ju ändra uppläget på den fonden så tror det blir bra i slutändan!
    Mvh Patrick

    SvaraRadera
  2. Bolagen i Plus småbolag känns inte direkt små. Innehav utgörs av bolag som Skanska, Castellum, Balder, Sagax, Tele2. Skanska är väl för bövelen inget småbolag...? Deras största innehav är dessutom en annan PLUS fond vilket känns sådär.

    Svolders innehav är uteslutande i okända bolag med börsvärde mellan 0-1 Mrd . Känns mera som småbolag på riktigt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      Du har fel angående Svolders innehav. Du har fel uppfattning om småbolag men du är inte ensam. Många har fått för sig att deras egna definition av små bolag är den allmänt vedertagna och det är ofta då att det skall vara korvkiosker. Det är bara fel.

      Svolder har i många år jämfört sig med Carnegie Small Cap index. Det är det index den där PLUS småbolag följer.

      Småbolag är bolag med börsvärde upp till bortåt 100 miljarder kronor. Det är den definition som finansvärlden använder sig av och det är den typ av småbolag som olika index följer. Det är den typ av småbolag som har uppvisat bättre avkastning än breda börsindex över tid.

      Det är den typen av bolag som Svolder innehåller fast de har själva satt gränsen lite lägre än 100 mdr och siktar på småbolag upp till 20 mdr börsvärde.

      Små skitbolag med under 1 mdr börsvärde är inte någon intressant eller relevant definition av småbolag.

      Mvh petrusko

      Radera

Hög värdering och svag prestanda i Svolder

  Svolder har presterat uselt i flera år. Hittills under 2024 är dess avkastning inte ens 1 procent. En helt vanlig småbolagsfond har samtid...