2 års förändringsarbete av portföljen

 


För drygt två år sedan identifierade jag en faktor som jag förbisett över en längre period. Mitt mål om en större andel i breda investeringar som fonder i portföljen. Som ett led i en strävan om att hålla nere risk. Jag har ett styrdokument för mina investeringar och för två år sedan identifierade jag att jag år efter år medvetet/omedvetet inte levererat på just det där målet; att låta breda investeringar utgöra en mycket större andel av portföljen.

Länk till ett inlägg jag skrev om saken i februari 2022: https://petrusko.blogspot.com/2022/02/paborjat-en-forandring-i-portfoljen.html

Där och då bestämde jag mig för att ta tag i saken och inte tillåta mig fortsätta ignorera det där målet. Utan att sätta ett exakt tidsspann såg jag nog ändå framför mig att det skulle ta några år att komma till en rimlig nivå att blicka framåt med. 

Jag började med att kicka ut några mindre bolag för att omplacera. Över tid har jag sedan premierat investeringar i fonder när jag gjort omplaceringar och när jag återinvesterat utdelningar. Det har inte enbart blivit fonder men till en mycket högre grad. Om det var rätt att kicka ut några mindre bolag där för ett par år sedan det är nog tveksamt. Jag kom igång på rätt spår och jag är ändå nöjd med att jag nu tagit mig till en nivå där jag kan känna att jag levererat på det här viktiga målet för portföljen. Jag kickade bland annat ut Epiroc som är ett fint bolag jag gärna äger men det är inte värre än att jag kan köpa in mig igen.

Min portfölj har jag byggt upp via investeringar i aktier under en period om över 30 år. Sedan slutet av 90-talet har jag haft min nuvarande strategi med fokus på utdelningsaktier. På senare år har jag lagt mer fokus på att bevara värde. Med andra ord ett fokus på att inte söla bort portföljen. Där har jag identifierat ett par risker som talar för breda investeringar som fonder. Dels är det bolagsrisk som handlar om något som kan hända i ett enskilt bolag. Något oförutsett kan inträffa och värdet i ett bolag kan snabbt gå ned med liten eller ingen chans att fullt repa sig. Den andra faktorn är mig själv som risk. Jag kan ha fel i min analys, via otur, inkompetens, slarv osv.

Som jag skrivit om tidigare har jag valt den börshandlade fonden  Xact Norden Högutdelande som "core-innehav" i portföljen. Den utgör en mycket stor del om cirka 45 procent i dagsläget. Fonden innehåller 45 stycken nordiska utdelningsaktier med okej spridning över sektorer osv. Den innehåller den typen av bolag jag normalt investerar i och är en rimlig stadig grund i min portfölj. Läs mitt inlägg om konceptet core-innehav och varför det kan vara bra: https://petrusko.blogspot.com/2024/08/core-holdings-och-varfor-du-bor.html

Nu är jag som sagt i ett läge där jag kan bocka av leverans på det där målet om en högre grad fonder i portföljen. Utöver det där målet har jag ett mål om bred diversifiering. Jag har mål om hur tungt enskilda aktier får väga i portföljen, normalt viktar jag inte tyngre än 1-3 procent. AP7 och Norska oljefonden är förebilder i den här aspekten. De har cirka 3000 respektive 9000 innehav i portföljen. En bred diversifiering är en viktig nyckel för långsiktig framgång på börsen. Att bevaka bolag är dock tidskrävande men turligt nog behöver jag inte bevaka tusentals utan snarare några tiotal.

Jag investerar fortsatt i enskilda aktier, det är ju det jag älskar men jag rör mig med mindre kapital i de investeringarna nu. Det är varken mer eller mindre kul att investera i aktier sett till belopp jag investerar. Aktier är mitt främsta intresse och jag tycker det är rackarns kul. Att ha en stadig grund i portföljen med breda fonder är ett smart val oavsett var man är i sin investeringsresa. Om man är ny på börsen eller om man är en gammal räv som jag nu blivit.

Min portfölj med aktuella innehav håller jag alltid uppdaterad på sidan "Min portfölj". En gång per år siktar jag på att lägga upp ett inlägg med aktuell fördelning av de olika innehaven. Nästa sådana tillfälle siktar jag på att det blir i december i år.

3 kommentarer:

  1. Det kanske ändå inte spelar någon roll om globalisterna får som de vill...
    https://www.youtube.com/watch?v=dk3AVceraTI

    SvaraRadera
  2. Jag måste säga att jag gillar herrns filosofi och strategi! Bra jobbat!

    Jag själv investerar enbart i fonder. Inte för att jag ogillar enskilda aktier utan för att jag varken har tid eller (framförallt) tålamod att investera i aktier och analysera bolag. Jag känner mig mycket lugnare med fonder.

    Men även här har jag funderingar.
    Den senaste är om jag ska börja investera i utdelande fonder, t.ex. Storebrands klass B-fonder, istället för vanliga fonder. Utdelningarna lockar, trots att jag inte har för avsikt att ta ut/leva på dem på ett bra tag. Har du några tankar/idéer om detta?

    Tack på förhand!

    SvaraRadera
  3. Vad har du för ”tips” på core-innehav. Allt från investmentbolag, ETFer och vanliga fonder? Har Investor som mitt största innehav nu och xact norden högutd som andra..

    SvaraRadera

2 års förändringsarbete av portföljen

  För drygt två år sedan identifierade jag en faktor som jag förbisett över en längre period. Mitt mål om en större andel i breda investerin...