Jag har under en tid gjort en översyn av portföljen och följt upp mina styrdokument och planer ända bak till 2016. Det har mynnat ut i viss besvikelse. År efter år har jag stakat ut en väg framåt som jag följt hyggligt och sett till varje enskilt år ser det bra ut. På flera år sikt är det en sak jag inte levererat tillräckligt bra på och det har nu summerat till nämnda besvikelsen.
För portföljen har jag målsättningar och kriterier varav en är att jag vill premiera breda investeringar som indexfonder och de stora investmentbolagen. Jag värdesätter det ur ett riskperspektiv. Det är här jag stått och stampat alltså och den här typen av investeringar har inte fått det utrymme i portföljen som jag länge eftersträvat.
Av denna anledning har jag påbörjat en förändring i portföljen där jag omplacerar till fördel för breda investeringar. Jag har börjat med att fasa ut mina minsta innehav och har nu sålt den sista lilla slurken Latour. Jag har sålt allt i Essity och Epiroc. Jo det är väl känslosamt. Jag älskar Latour men som jag visat tydligt via mina försäljningar i investmentbolaget de senaste åren låter jag inte det väga in. Latour är ju i sig en sådan här bred investering så den var ju rätt i den aspekten men den har varit på väg ut ur portföljen en längre tid via regelbundna försäljningar. Värderingen är skyhög och går inte på ett smart sätt berättiga. Till rimlig värdering köper jag gärna tillbaka Latour igen om jag får möjlighet. Värderingar kan vara tokiga längre än man kan ana så det kan ta sin tid.
Essity och Epiroc har jag inte ägt så länge och det är investeringar jag gått in i med tanke att äga mycket långsiktigt men nu är det ändrade planer. Slantarna från de här försäljningarna har jag lagt in i Xact Sverige, en svensk indexfond.
Fixed income som preferensaktier och D-aktier har jag skalat lite ytterligare utav och omplacerat till Xact Norden Högutdelande. Fixed income väger nu cirka 19 procent i portföljen.
Jag har en liten slurk Unilever och den siktar jag på att göra mig av med också. Tidigare har jag resonerat att jag får exponering i bolaget via indexfonden iShares FTSE100 och jag flyttar nog över pengarna från Unilever dit.
Efter de här ändringarna är jag uppe i cirka 39 procent stadig grund som jag kallar det. Det är en bra andel och jag är nöjd med att ha gjort den här justeringen. Framåt har jag fortsatt fokus på att investera i investmentbolag och indexfonder.
Men är inte indexfonder de nya "Dumb money"? Svårt att se hur index fonder ska kunna klara sig bra över en längre tid när allt handlar om vad massan köper och inte vad de enskilda aktiernas värde ska vara baserat på vad de enskilda företagen presterar.
SvaraRaderaTjena Eilert,
RaderaIndexfonder är det smartaste valet för de allra flesta. Gemene man lyckas inte i långa loppet att överträffa börsindex. Indexfonder är det enda sättet som garanterar börsens goda avkastning. Enskilda aktier samt aktiva fonder slutar i många fall med sämre avkastning. Detta finns det mycket god statistik och studier kring.
Mvh petrusko
Fair point men bara för att det fungerat historiskt sett innebär inte det att dte också kommer fungera framöver. Den som lever får se :-)
RaderaDet är väl snarare så att indexfonder kommer fungera ännu bättre i framtiden i takt med att marknaden blir alltmer effektivt.
RaderaHej,
SvaraRaderaIntressant inlägg, jag är inne på samma banor. Börja skala av, inte vara överallt, hellre bred än smal. Mitigera bolagsrisk och marknadsrisk, samtidigt som man åker med när börsen går upp. I lugn och ro, med mindre brus.
Jag kör 1/3 Indexfonder (LF Global och Asien Index), 1/3 Xact Högutdelande, sista delen utspritt på ett par svenska giganter. Investor, Latour, Swedish Match, Essity, Tele2 etc.
/N
Tjena N,
RaderaDet låter rimligt. Det är svårt att gå fel med indexfonder. Man är garanterad börsens avkastning. Håller man nere risk är det lättare att vara långsiktig och att undvika gå på minor.
Mvh petrusko
Innebär detta en betydligt lägre bloggaktivitet? Det blir ju inte så mycket att skriva om. Blir ju lite som att tala om för en åttaåring att jultomten inte finns. När jag skrev om den effektiva marknaden på Lundaluppens blogg fick jag ibland frågan varför jag inte startade än egen blogg?
SvaraRaderaSer man på ämnet lite seriöst så skulle Petruskos läsekrets
investera pengarna i en indexfond och glömma ämnet. Fast så fungerar det inte man vill ju ha lite kul oxå.
MvH Lars
Tjena Lars,
RaderaHaha jo visst blev det färre innehav i portföljen för mig nu men jag har fortsatt en hel del gött att skriva om investeringar osv. Så klart har Warren Buffett helt rätt när han säger att det allra bästa för de flesta är att investera i en bred indexfond. Vissa av oss förstår det men investerar ändå i enskilda aktier för det är kul. Allt för många förstår det inte alls och tror att de såklart kan slå index i långa loppet.
Mvh petrusko
Petrusko, jag vet inte om jag inbillar mig men jag tycker att du ändrar strategi och innehav allt oftare. Tidigare verkade du vara en utdelningsinvesterare som låg kvar i ur och skur, men du ger ett rätt nervöst intryck nu för tiden. Det här med att ta in nya innehav bara för att därefter avyttra dem igen t.ex. Är det något du själv reflekterat över? Har du upplevt en ökad rädsla för kursförluster och därigenom får det svårare att vara riktigt långsiktigt sedan du börjat leva på pengarna? Detta är inte kritik, mer ett konstaterande och kanske är det något du har lust att utveckla. Våra portföljer brukade ha rätt många gemensamma innehav men min omsättningshastighet har varit betydligt långsammare än din de senaste åren...
SvaraRaderaTjena,
RaderaKanske lite inbillning där men lite rätt också. Min strategi står fast och grunden i min portfölj känner man igen sig i om man jämför med tex 10-15 år sedan. Jag har bla Castellum, Industrivärden, Axfood, Johnson & Johnson som viktiga innehav nu precis som då, för 15 år sedan.
Vissa innehav ryker ur portföljen för att de förändrar sig och inte längre är rimliga sett till fundamental analys som tex Latour. Andra kan få lämna för att jag ändrar mig. Det är viktigt att vara flexibel. Ändra sig om man så önskar och att sälja innehav som förändrat sig.
Att köpa och bara behålla är dumt. Man behöver regelbundet analyser och utvärdera. Behålla det som fortsatt fyller ens kriterier och analys samt kasta ut det som inte håller måttet.
Jag har mer att förlora nu och lägger mer tid och energi på riskhantering idag jämfört med 5,10, 20 år sedan. Det är rimligt sett till den resa jag gjort. Jag har byggt upp en fin portfölj och jag behöver nu mera fokusera också på att bevara värdet jag byggt upp.
Med facit i hand vore det såklart bäst om jag aldrig hade köpt tex Epiroc utan istället köpt den där indexfonden direkt där och då. Så funkar det naturligtvis inte för någon och bra är väl det. Man kan inte ha ett statiskt mindset med sina investeringar. Eller jo det funkar förvisso om man från första början investerat allt i en bred indexfond. Då kan man lyckas bra trots att man vägrar förändring.
Jag hoppas att jag har Castellum, Johnson & Johnson mfl även kommande 15 år men tvekar inte att sälja dem om de inte längre håller måttet.
Mvh petrusko
Hej!
SvaraRaderaIntressant! Lyssnade på ett avsnitt av Investerarens podd i veckan. Där konstaterade man att trots börsen gått upp kraftigt under 2021 så hade hälften av aktierna på stockholmsbörsen gått ner. Om man ponerar att man då har 10 aktier och kanske prickar in 7 som går ner och kanske bara 3 som går upp så kan du ett fenomenalt år ändå gått minus. Det ringar ju in det hela rätt bra vad gäller fördelen med indexinvestering.
Hälsar Jonas
Tjena Jonas,
RaderaDet låter som ett intressant snack från podden. Ja det är väldigt lätt hänt att hamna efter index. Genom att inte konstant äga "rätt" bolag. Bedrägligt är det också eftersom det kan verka gå utmärkt på kort sikt som några år. På lång sikt som 10-20 år kommer verkligheten alltid ikapp.
Mvh petrusko
Ja, det var en liten ögonöppnare. Indextunga banker gick ju som tåget så det förklarar rätt mycket. Men oavsett visar det ju svårigheten och i korta perspektivet handlar det både om att välja rätt bolag och om timing i köp och sälj.
RaderaHej Petrusko. Förstår att det kan vara fel att ta ett par meningar ur sitt sammanhang. Men vill ändå skriva om en fundering jag får när jag läser i blogginlägget att; "för portföljen har jag målsättningar och kriterier varav en är att jag vill premiera breda investeringar som indexfonder och de stora investmentbolagen". Men läser man längst upp på din blogg, så står det; "Fokus på placeringar som lämnar utdelning regelbundet. Jag kallar mig utdelningsinvesterare". Jag har en knippe indexfonder som inte gett mig några utdelningar, i alla fall hittills. Visserligen ger investmentbolagen utdelning, men de premierade indexfonderna? Tackar dig ändå för en mycket intressant och bra blogg. Ha de gött!
SvaraRaderaTjena,
RaderaTack för din kommentar. Ja vanliga svenska fonder pyntar normalt sett inte utdelning. Jag investerar i börshandlade indexfonder som pyntar utdelning.
Mvh petrusko
Hej Petrusko! Funderar på att lägga typ alla köp framöver på xact högutdelande. Kan du se någon risk som jag inte tänkt på om man skulle lägga halva portföljen där?
SvaraRaderaTjena Mankan,
RaderaDen fonden är en riskspridare i sig självt via 45 olika bolag. Skall man ändå lyfta fram risker så är det viss del utländsk valuta i den. Ur en svensks perspektiv är en sorts risk avvikelse mot vårat svenska breda börsindex. Den följer ju ett annat index och kommer såklart inte gå som stockholmsbörsens index.
Om man ogillar de där riskerna kan man med fördel istället välja en vanlig bred svensk indexfond. Sådan kan man utan vidare köra allt sitt spar i. Det ger bred riskspridning och det ger exponering från vida världen via våra svenska storbolag som säljer globalt.
Mvh petrusko
Jag förstår hur du tänker Petrusko men Jag är ändå lite förvånad över dessa plötsliga förändringar som Jag upplever har kommit ifrån dig de senaste månaderna; Har följt din blogg länge och kommer ihåg när du köpte både Epiroc,
SvaraRaderaUnilever och Essity. Det kan ju inte vara en nyhet för dig att fonder generellt sett sprider riskerna lite mera kontra enskilda aktier.Jag kanske har fel men det känns som att du inte riktigt vet vilken fot du ska stå på det "velas lite hit och dit" känns det som. Tycker du att det är helt fel att tex äga Unilever i en långsiktig portfölj?
Hej, jag får nog instämma i en av föregående kommentarer. Ingen kritik som så, men visst tycker jag att du släppt alltfler av dina principer och det verkar gå fortare nu när börserna svajar. Inget fel i att reflektera, ändra sig osv men nu känns det inte längre som att du har en strategi som är hållbar över tid. Det här med utdelningar verkar inte så viktigt längre t ex. Vill dock ge dig helt rätt i din nuvarande analys eftersom den överensstämmer med den jag själv haft sedan jag började investera för 5-6 år sedan. Diversifiering, diversifiering... En portfölj som består av 1/3 investmentbolag, 1/3 bolag som jag tror på i ned- och uppgång varav de flesta lämnar utdelning och ökar den varje år. Sista 1/3 fonder, i första hand globalt index, tillväxtmarknad, småbolag och teknologi. Branscher som jag tycker är svåra att pricka in rätt bolag i och då är fonderna perfekta - och ger ännu mer riskspridning :-) Lycka till med dina förändringar! /S
SvaraRaderaJag instämmer också med ovan skribenter. Jag känner mig väldigt långsiktig i jämförelse. Tycker självfallet inte det är något fel Petrusko men särskilt långsiktig är du inte även om du över tid behåller några kärninnehav. Tycker det köps och säljs väldigt mycket och ofta. Är man långsiktig så säljer man ju inte om förutsättningarna inte förändrats väldigt mycket. Att köpa och sälja flera gånger om året är inte långsiktigt. Men än en gång, ingen kritik, jag tycker din blogg är kanon. Det är väl mest det att du talar väldigt mycket om långsiktighet, bolag som står starka i ur och skur, utdelningar osv. som gör att man reagerar då du agerar på ett lite annat sätt. Lycka till med framtida investeringar!
SvaraRaderaJag får också medge att jag (åtminstone inledningsvis) blev lite förvånad när jag läste det här inlägget.
SvaraRaderaMen med det sagt så vet jag samtidigt att du alltid har förespråkat ett brett sparande och att indexfonder är ett smart val för de flesta spararna.
Med det i åtanke så är min kommenterar att det är uppfriskande att även så pass erfarna investerare som du kan lägga om sin strategi och faktiskt välja in, snarare än att välja bort, bredare fonder. Det sker inte så ofta, vad jag erfar i alla fall.
Önskar dig stort lycka till med din nya inriktning!
Som svar på ovan tycker jag att det är ett ytterst sunt att revidera och uppdatera sin strategi om man inte är nöjd med utfallet över tid. Det känns ju mer dumt att bångstyrigt inte vara öppen för att utmana och omvärdera sin fastslagna strategi och vid behov justera. Det är ju inte direkt så att vi pratar om att byta till daytrading här. Tycker snarare det visar på en prestigelös hållning att dessutom dela detta utan att linda in det.
RaderaMedhåll! Väl uttryckt, tack för inlägget!
RaderaVilka investmentbolag utöver Investor och Industrivärden har du i kikaren?
SvaraRaderaTack för en bra blogg!
Tjena,
RaderaJag tycker att Latour och Svolder är jättebra. När värderingen är rimlig köper jag gärna dem. Övriga investmentbolag är jag inte så noga med. Bure är rimligt och när värderingen är låg kanske jag skulle kunna intressera mig för den men de är ganska långt ned på priolistan så det är avlägset.
Mvh petrusko