Core holdings och varför du bör överväga konceptet

 


Historiskt har jag ofta pitchat för att ha åtminstone en del av portföljen i breda fonder. För helt nya investerare har jag ofta sagt att det är en god ide att först komma upp i X-kronor i indexfonder innan man köper något annat. De där X-kronorna vill jag helst säga 100.000 kronor men det är ett väldigt stort belopp för vissa yngre varpå jag ibland pratat om 10.000 kronor.

Tanken bakom detta är att ha en stadig grund i portföljen. Innehav som inte havererar eller utraderas när det stormar. Diverse aktier som man själv valt ut kan gå precis hur dåligt som helst. Oavsett hur duktig och erfaren man är kommer man sannolikt gå på minor ibland och då är det gött att ha en stadig grund som väger upp misstagen en del. Ett misstag sänker inte hela skeppet om du har en stadig grund.

Det här konceptet kallas på engelska för "Core holdings" och det är ett vida erkänt koncept. Morningstar beskriver Core holdings som breda värdefonder med stadiga "blue chips". Det där blue chips är vad man brukar kalla stora stadiga bolag med god lönsamhet och ofta god utdelning.

Apropå Morningstar så googlade jag fram en bra artikel hos dem på det här ämnet, Core holdings. Jag tycker verkligen att du skall lägga ett par minuter på att läsa den. Länk till artikeln här: https://my.morningstar.com/my/news/115355/core-vs-non-core-investments.aspx

Själv har jag valt fonden Xact Norden Högutdelande som core holding i min portfölj. Jag har en mycket stor andel av portföljen i den fonden. Den kommer inte vara på topplistor för de bästa fonderna men den är stadig och står pall tidens test. Den innehåller 45 nordiska sunda bolag med god utdelning. Läs mitt inlägg om Xact Norden Högutdelande: https://petrusko.blogspot.com/2024/02/xact-norden-hogutdelande-uppdaterad-2024.html

Vilken fond jag valt och varför är individuellt. Lägg inte energi och vikt vid det här utan fokusera på konceptet Core holding och läs den där artikeln hos Morningstar. Är du inte en fena på engelska kan du enkelt högerklicka och översätta till svenska (som man kan göra enkelt på alla sajter).

16 kommentarer:

  1. Spänande läsning! Skulle du säga att fonder som Spiltan Aktiefond Investmentbolag eller Länsförsäkringar Global Index hör till kategorin core holdings?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      Tack för din kommentar. Jo men det kan man ju säga. Grejen med en Core holding är att det skall vara bred diversifiering och ge exponering i många olika bolag och branscher. Gärna stora stadiga bolag. Det är det ju till största delen i en global indexfond och i den där Spiltanfonden är det till över 50% Investor och Industrivärden, det är rimligt.

      Mvh petrusko

      Radera
  2. Det är lite så som jag själv agerar allt eftersom mitt kapital har blivit allt större.Jag har tagit stora risker vid några tillfällen tidigare i år som var väldigt lönsamma och sedan så har jag investerat i t.ex Xact Norden Högutdelande och lite annat för att ge mig en lugnare resa för värdet i mina portföljer.När jag anser att det är köpläge så köper jag Avanza Zero för 25000 kr om dagen på röda dagar och säljer sedan hela innehavet på blåa dagar för att mjölka ut fina vinster med en låg risk.Avanza Zero kan jag även behålla långsiktigt så risken anser jag vara låg genom att agera med att köpa på röda dagar och sälja på blåa dagar.Igår köpte jag Avanza Zero för 25000 kr och idag säjer jag och just nu är OMX-index +,0,54% så räkna om det till en årsavkastning så blir den väldigt fin även om man bara tjänar 100-250 kr/dag eller vecka.Mvh Peter Jansson

    SvaraRadera
  3. SEB Sverige indexnära och Handelsbanken criteria usa är två till, som jag tycker är väldigt bra att ha i portföljen på lång sikt.

    Mvh Daniel

    SvaraRadera
    Svar
    1. Gillar seb indexnära. När det gäller usa lägger jag mitt sparande på Vanguard S&P 500 med en avgift på 0,07% 🙂

      Radera
  4. Jag läste "undvika" konceptet, och plöjde igenom helt inlägget för att se varför det skulle vara så dåligt. Haha

    SvaraRadera
    Svar
    1. Haha, ja det blir något helt annat ju =)

      Mvh petrusko

      Radera
  5. När det gäller Core. Är man en långsiktig investerare bör man ha en mindre andel guld. Detta är en blogg för utdelningsinvesterare, men det skall man absolut fundera kring. Jag har en mindre position guld i portföljen. Krig och inflation finns alltid med i bilden. Guldet rör sig annorlunda än aktier.
    MvH Lars

    SvaraRadera
    Svar
    1. Får man fråga i vilken "form" du investerat i guld? Alltså en tracker eller bolag mm.?

      Skulle vilja ha lite guld i min 60-40 portfölj men just nu på ATH känns det dumt att bygga position.

      Mvh Ludde

      Radera
  6. Ludde,
    Jag vill ha en exponering mot fysiskt guld. Själv har jag Wisdom Tree Physical Swiss Gold(GZUR). Wisdom ruvar tydligen på 60 ton guld. Kan köpas hos Avanza. Personer som är anhängare till dessa Allvädersportföljer vill gärna ha upp mot 25% guld i portföljen. Då kan det bli 25% guld, 25% aktier, 25% långa räntor och 25% korta räntor.
    Mvh Lars

    SvaraRadera
    Svar
    1. Stort tack för informationen.

      Mvh Ludde

      Radera
  7. Hej Petrusko
    Intressant med XACT Norden högutdelande som en byggsten i Core delen.
    Ska man ha den i KF eller ISK med tanke på beskattning av utdelningen ?

    SvaraRadera
  8. Hej Petrusko
    Ska man välja KF eller ISK för XACT Högutdelande med tanke på skatten på utdelningarna ?
    Med Vänliga Hälsningar
    /Roger

    SvaraRadera
  9. Hej Petrusko
    Ska man välja KF eller ISK för XACT Högutdelande Norden med tanke på beskattning av utdelningen ?
    Mvh
    /Roger

    SvaraRadera
  10. Varför valde du den som heter Swiss.
    Det finns utan Swiss ( allt annan likadant ) o en som heter Core. Vad skiljer ?
    Och vilken skulle ni välja för långa räntor ?

    SvaraRadera
  11. Anonym,
    Det finns många möjlighet när det gäller guld investeringar. En del investerare arbetar med "pappersguld" terminsinvesteringar. Nu blev det Wisdom. Jag ville ha en fysisk exponering. När det gäller räntefonder finns det hur mycket som helst att välja på. En sådan Core portfölj som jag beskrev är en synnerligen robust konstruktion som tål hög sjögång. Kan investeraren nöja sig med detta är mycket vunnet. Han dras då inte in i något som kan kallas som fullständiga stupiditeter typ köpa på röda dagar och sälja på blå. Bottenfiska i SAS och SBB.
    MvH Lars

    SvaraRadera

Fastighetstema på EFN

  Igår var det fastighetstema på EFN och det pratades generellt samt ett knippe bolag specifikt. Man pratade bland annat om Hufvudstaden oc...