Diverse köp

 


Man får ha lite tur ibland. För några dagar sedan sålde jag en stor del av mitt innehav i de tre svenska storbankerna. Följaktligen stod jag med en rejäl slant i cash när börsen gick ned nu i dagarna. I förrgår gick börsen ned en del och jag passade på att köpa in mig i Atlas Copco igen. Det har jag redan skrivit ett inlägg om. Nu äger jag Atlas Copco igen.

Igår gick börsen ned än mer och OMXS30 stängde på minus 3,15 procent bara igår. Storbankerna har backat över 5 procent totalt sedan jag minskade. Så igår omplacerade jag lejonparten av pengarna ifrån min bankförsäljning. En mycket liten del lade jag faktiskt på att klippa in lite SEB och Handelsbanken igen, betydligt billigare än jag sålt dem för några dagar tidigare. Min huvudtes kvarstår dock att jag är inte övertygad om att bankerna kommer överprestera index härifrån. Jag tror mig ha varit med på den stora uppgången i bank och under den perioden hade jag ett större engagemang pengamässigt men nu när jag tänker mig att det inte är lika solklart att de överpresterar index har jag skruvat ned det.

Tusan nu handlade det här plötsligt om bankerna igen det var inte min tanke. Åter till min omplacering. Jag köpte igår ytterligare lite Atlas Copco och Axfood. Jag tog in lite fler Investor även om den fortfarande rent värderingsmässigt har en oförändrat hög värdering eftersom de underliggande tillgångarna också backade. Investor är ett fantastiskt bolag med fantastiska innehav och jag tror det är en bra investering även utan stor substansrabatt. Historiskt har multipelexpansion bidragit till än bättre prestanda men det är inte en huvudsaklig anledning till dess överprestanda mot index. Det är de fina bolagens prestanda som lett till Investors mäktiga historik.

Utöver det så investerade jag mer i fonden Xact Norden Högutdelande. Jag har redan en mycket stor del av portföljen i den fonden och jag tror att storbankerna härifrån inte nödvändigtvis presterar värst mycket bättre än den här fonden. Det är en bra grund i min portfölj och det är en likvid tillgång som jag när som kan avyttra för att investera i något annat eller så.

Trots att jag ogillar att köpa vanliga fonder på fredagar så lade jag även en köporder på Aktiespararna Global Direktavkastning B. Den får väl avslut på måndag/tisdag till någon sorts kurs man får hoppas på det bästa helt enkelt. Det här med vanliga fonder att det tar sådan tid att få avslut i dem är förlegat i mina ögon. Affärer på fredagar känns än mer trött eftersom det tar hela helgen och sedan lite godtyckligt om och vad som händer. Men men det är ingen big deal.

Jag tittar på att köpa in mig igen i Brookfield Renewable A men det gör jag i sådana fall på min Kapitalförsäkring och där hade jag inte cashen igår. Jag sålde mitt innehav för några år sedan kring 70 CAD då den var idiothögt värderad. Nu står den kring 38 CAD och det ser hyggligt ut. Räntor är på väg ned och de har god täckning för utdelningen. Ah vi får se hur jag gör med den där. Jag har ägt Brookfield Renewable till och från de senaste 25 åren. När jag första gången investerade i bolaget hette det Great Lakes Hydro och Brookfield-koncernen var den som styrde bolaget.


Apropå investeringar i energi kanske jag skulle ta en titt på Equinor igen. Nu är det 10 år sedan jag ägde bolaget och då hette det fortfarande Statoil. Det vore en diversifiering i min portfölj och kanske är det ett bolag som passar mig och portföljen bra. Tankar kring Equinor?


28 kommentarer:

  1. Trevligt att ha pengar att köpa för när det mesta är rött på börsen.Jag köpte 100 Investor A och 20 andelar i Xact Sverige och för 25000 kr i Avzana Zero.På måndag blir det köp för någon tusenlapp i de flesta av mina fonder då jag gillar att köpa när det är rött och har varit rött några dagar på börsen för det är roligare att köpa i dalar än på toppar.Ha en trevlig helg!Mvh Peter Jansson

    SvaraRadera
  2. Xact Norden Högutdelande har ju underpresterat fruktansvärt länge, tror du på etfens underliggande strategi eller är du nöjd med att den står i princip still och matar ut utdelningar?

    Olja är ingen dum ide med tanke på att eskaleringarna i mellanöstern närapå garanterar en större regionalt krig. Oljeaktier och amerikanska försvarsaktier lär vara bästa köpen kommande året/en.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      Det är svårt det där med totalavkastning verkar det som. Xact Norden Högutdelande har överträffat OMXS30GI hittills i år. Till den 2/8 2024 har OMXS30GI avkastat totalt 5,62 procent. Xact Norden Högutdelande har till samma datum i år avkastat totalt 9,32 procent.

      Den är något annat än stockholmsbörsen och den kommer prestera annorlunda än stockholmsbörsen. Ibland sämre och ibland bättre. Den typ av aktier som den här fonden äger presterade mycket svagt året då pandemikraschen var. Det tynger 5 års historiken rejält för denna fonden och andra fonder med den här typen av bolag. Inget konstigt i det. En annan period man kollar på kan det vara det omvända.

      Mvh petrusko

      Radera
  3. Finns det någon speciell anledning till att du väljer CAD framför USD när du kollar på Brookfield?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      Det är ett kanadensiskt bolag och jag tycker det är rimligt att då köpa den noteringen som är dess hemland. Om inte god anledning finnes att göra annorlunda. Exvis skulle jag köpa den svenska noteringen av det brittiska bolaget AstraZenecca om jag skulle investera i det eftersom jag då slipper valutaväxlingsavgift.

      Mvh petrusko

      Radera
  4. Jag har ägt Equinor i många år och är mycket nöjd så långt. Fina utdelningar och en god värdeökning på mitt innehav. Jag planerar inte att sälja då jag tycker det är ett bra komplement till mina andra innehav (där Investor är det största).

    Något cyniskt ser jag en fördel i att äga ett oljebolag verksamt i ett land där det inte känns som stor risk för så mycket "stök".

    Hur det går framöver har jag ingen aning om, men personligen planerar jag snarare att öka mitt innehav är att sälja av.

    Tack för alla intressanta blogginlägg.

    Med vänliga hälsningar

    Egon

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena Egon,
      Tack för din kommentar och kul att det varit en bra investering för dig. Jag tänker att den sektorn kan vara en rimlig komponent för mig att addera. Det ger riskspridning och det är en komponent som beter sig annorlunda än resten av portföljen då jag inte har något liknande.

      Mvh petrusko

      Radera
  5. Jag har ägt Equinor i många år och är mycket nöjd så långt. Fina utdelningar och en god värdeökning på mitt innehav. Jag planerar inte att sälja då jag tycker det är ett bra komplement till mina andra innehav (där Investor är det största).

    Något cyniskt ser jag en fördel i att äga ett oljebolag verksamt i ett land där det inte känns som stor risk för så mycket "stök".

    Hur det går framöver har jag ingen aning om, men personligen planerar jag snarare att öka mitt innehav är att sälja av.

    Med vänliga hälsningar

    Egon

    SvaraRadera
  6. Jag höjer ett varningens finger för Equinor! Norska staten är storägare och risken finns att vinsten plöjs ner i politiska projekt som exempelvis vindkraft. Fördjupa dig istället i Aker BP, Petrotal och Vår energi.

    SvaraRadera
  7. The wild west investment03 augusti, 2024 16:30

    Äger Equinor sen det hette Statoil med.
    Har gått som tåget sista åren.
    Direktavkastningen ljuger lite då dom har delat bonus utdelning varje gång under dom två sista åren.
    Så utdelningen är egentligen över 10% istället för ca 5 %.

    Tror Equinor har funnits så länge att det har blivit ett tråk- bolag och glöms bort.
    När det finns nya spännande bolag som Aker och vår energi inom olja.
    Vill hävda att Equinor är minst lika bra som ovanstående om inte bättre🙂

    SvaraRadera
  8. Får tacka då jag tog rygg på dig och sålde ut 40 % av mitt innehav i SEB och Handelsbanken då jag kände att det kunde vara läge att ligga lite mer likvid.

    Jag har Aker BP och Vår Energi i portföljen. Equinor ser intressant ut men vilket som kommer vara bäst av de tre har jag ingen aning om. Kanske läge för Petruskos oljetrippel? Själv kommer jag hugga lite fina amerikanska compounders med likviden framöver och säkert lite REITs som jag tror kommer värderas upp lite mer nu.

    SvaraRadera
  9. Hej!
    Jonas K! Hur uppkom den känslan av det kunde vara läge att ligga mer likvid. Kommer den känslan att medföra ytterliggare försäljningar på Måndag?? Vi har ju haft några dagar med kraftiga nedgånger nu. Själv är jag 30% likvid.
    MvH Lars

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Lars!
      Hur uppstår en känsla? Det blir närmast en filosofisk fråga :) Känslan baserades nog på att om man varit med ett tag så har men vetskapen att börsen går upp och ner. Det har gått upp en tid och då kommer ofta en motreaktion. Eller så fortsätter det upp :) Summa summarum mest tur och en önskan att vara lite likvid. Just nu ligger jag i cirka 8 % cash och obligationer och tryckt in en hel del i preffar. Kanske minskar ett par procent till.

      Radera
  10. Hej Petrusko!

    Alltid lika kul att lösa dina sunda tankar kring investeringar.

    Hittade bolaget Carrefour SA som är aktiespararnas global fonds största innehav. Ser billigt ut och verkar vara stabil verksamhet. Hög och stigande DA sen notering. Är de nåt som avskräcker dig? Hittar ingen info kring skuldsättning etc.

    Mvh Simon

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena Simon,
      Carrefour är verksamma i en sektor jag tror på i långa loppet. De är ICA/Axfood i ett annat land. Det är längesedan jag kollade på dem av intresse som jämförelse mtp min investering i Axfood. Vill minnas att de hade en betydligt lägre värdering men det förtjänade de också då de inte presterar alls lika bra som Axfood. Axfood har hög avkastning på eget kapital, rimlig marginal och hygglig tillväxt.

      Jag betalar hellre ett högre pris för ett fantastiskt bolag.

      Mvh petrusko

      Radera
  11. Hej Petrusko.

    Hur gör du dina uttag från väskan? Tar du samma belopp varje månad? Säljer du av eller använder du utdelningar? Hur många % plockar du? Börjar närma mig friheten så behöver snart lägga upp en uttagsstrategi😀
    Tack för en bra blogg.
    /Norrinvest

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      Jag lever på utdelningarna ifrån mina investeringar. Det tickar in flera utdelningar varje vecka. Direktavkastningen på min portfölj är en bit under 6 procent. En liten del återinvesterar jag för att skapa utdelningstillväxt över tid.

      Mvh petrusko

      Radera
  12. Det blev lite köp i dagarna. Lite fonder men mest investor då jag varit utanför den och sedan några sälj av två REITS som trots allt var positiva men där valde jag att minska för att dra ner dollarexponering.

    SvaraRadera
  13. Hej Petrusko,
    Jag har en fråga som du säkert har fått många gånger tidigare: LF USA Index eller LF Global Index? Många förespråkar alltid global index, men historiskt sett har USA-index presterat mycket bättre. Dessutom innehåller globalindexet en stor andel USA-aktier. Tror du att det räcker att ha USA-index i sin portfölj, eller bör man även inkludera LF Global Index? Jag har också Spiltan Investmentbolag och SEB Indexnära A (inte B som du har). Tycker du att min portfölj ser okej ut? Saknar jag något?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      Historiskt har USA ihop med den svenska börsen faktiskt varit de bästa börserna i världen. Detta sett över 100 år. USA genererar tillväxt och innovation. Nya fantastiska bolag uppstår där och det är ett bra land för börsen helt enkelt.

      Med det i vetskap blir det en självklarhet att ju mer man adderar till en fond utöver USA desto sämre blir det. Alla andra börser har ju gått sämre.

      Jag tror att det kan fortsätta vara så men oavsett om man tror så eller ej kan en USA-fond vara ett rimligt val. USA väger över 70 procent i en vanlig globalfond. De resterande 30 procenten gör inte jätteskillnad.

      En USA-fond går med lite flyt bättre än en globalfond även i framtiden. Med oflyt går den lite sämre med betoning på lite eftersom globalfonden består till över 70 procent USA så är den ju snarlik.

      På flera decenniers sikt får man bevaka utvecklingen och sammansättningen av globalindex/världens börser. Tar andra länder större del och USA betydligt mindre får man ta ställning till det.

      Med en globalfond behöver man inte fundera så mycket då den är självreglerande.

      Mvh petrusko

      Radera
    2. Tack för ditt svar. Jag håller med om din tolkning. Vad tycker du om min övriga investering: Spiltan Investmentbolag 30 %, SEB Sverige Index A 30 %, och Länsförsäkringar USA Index 40 %? Jag undviker aktier eftersom jag har haft många negativa erfarenheter med Intrum och SBB, bland annat.

      Radera
    3. Tjena,
      Det är en fin samling fonder och rimlig fördelning du kör på. Smart investerat i mina ögon, bra gjort.

      Mvh petrusko

      Radera
    4. Jag vet inte vad LF USA INDEX har för avgift? Men jag skör själv på EFT:n Vanguard S&P500 som har en avgift på 0.07. Du kan välja mellan en utdelande version om det passar dig oxå. Lycka till

      Radera
  14. Av ren nyfikenhet, har du tittat på Invesco Morningstar US Energy Infrastructure MLP UCITS ETF Dist? Den har hyfsad DA men har stuckit iväg rejält i värde senaste året. MLPs är ju relativt intressanta för utdelningsjägare, men de går väl inte att köpa pga EUs regelverk...? Kanske denna ETF kan råda bot på det, om det är kvalitet vill säga?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena Snålgrisen,
      Tack för din kommentar. Jag gillar den ETF:en. De flesta sådana bolag "midstream" är MLPs och går inte att investera i härifrån nej. Jag kollade för en tid sedan på att investera i den sektorn och landade i att den ETF:en var mitt bästa val snarare än ett enskilt bolag. Sektorn har gått starkt i flera år men det är inget som avskräcker en investering. Jag har inte slagit till på ETF:en ännu men om jag vill ta exponering i sektorn så gör jag det sannolikt via den där.

      Mvh petrusko

      Radera
  15. Tycker rakt av att många som kommenterar på Petruskos blogg bör fundera lite kring att perhaps it time to wake up and smell the cuppuccino. Tenderar till att bli ett evigt tiggande av tips. Vet man inte vad sysslar med kan det bli stora problem framöver.
    MvH Lars

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tummen upp Lars! Ibland är det för mycket bara.

      Radera
    2. Håller med men det är kanske många nybörjare på börsen.

      Radera

Jag har en börshandlad fond som Core-innehav

  Jag har skrivit om det här spåret tidigare att ha en stadig grund/breda fonder i portföljen. De senaste åren har jag viktat upp Xact Norde...