Jag har minskat mitt ägande i storbank

 


Sedan några år tillbaka har jag gjort en sektorinvestering i storbank via aktier i Handelsbanken, SEB och Swedbank. Det har gått bra till idag. Det ser inte direkt dåligt ut för sektorn idag men om jag väger det i ett risksperspektiv i termer om den kommer överavkasta tex breda börsindex eller Xact Norden Högutdelande härifrån. Så sett finner jag det rimligt att ta hem en del av pengarna nu.

Jag har sålt cirka 2/3 av mitt innehav i de tre bankerna och jag tänker mig att låta de pengarna till viss del växa vidare i en bred fond. Avkastningen till nu har varit god och här minskar jag alltså bolagsrisken genom att låta pengarna växa vidare i breda fonder. Att tajma sådant här är svårt och man vet i efterhand om det blev bra eller ej. Att cashen växer vidare i bla Xact Norden Högutdelande gör att bankerna behöver överprestera ordentligt för att min manöver skall bli riktigt sned.

Vart bank skall härifrån säger jag varken bu eller bä om. Jag äger fortsatt en slurk bank i mitt sektorbet och jag är även med via diverse fonder och investmentbolag.

Det var allt jag hade att säga om det.

3 kommentarer:

  1. Det är alltid bra att se över sina investeringar och göra förändringar efter de förutsättningar som är vid varje givet tillfälle.För egen del köpte jag idag Storebrand Global All Countries B Sek för 100000 kr på alla mina tre konton efter att jag sålde det sista i JGPI igår då fonden även har bra belåningsvärde och ränterabatt hos Avanza om jag vill belåna mig om det uppstår ett fint köpläge.Det är skönt att vara skuldfri för stunden och ändå ha kvar eget kapital att köpa för, men jag har inte bestämt mig för vad jag vill köpa än utan jag låter tiden och börsen ha sin gång och jag hämtar gärna inspiration från dig och din blogg.
    Mvh Peter Jansson

    SvaraRadera
  2. Hej Petrusko, jag har följt dig i många år, och blivit inspirerad av dig, har dom flesta av dina innehav. Närmar mig slutet på arbetslivet, har tänkt leva på utdelningar och pension. Hur mycket i procent har du på sidan om börsen som säkerhet ifall vi får en 50-60 procent nedgång på aktiemarknaden.




    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena Tomas,
      Jag brukar inte hålla cash utan är i princip alltid fullinvesterad. Det där är individuellt vad man har för förutsättningar osv. Ju närmre pensionsålder man är brukar det generellt sett vara rimligt att dra ned på risk. Hålla mer försiktiga investeringar och kanske hålla en god del cash.

      Mvh petrusko

      Radera

Jag har en börshandlad fond som Core-innehav

  Jag har skrivit om det här spåret tidigare att ha en stadig grund/breda fonder i portföljen. De senaste åren har jag viktat upp Xact Norde...