Bra bolag repar sig! Breda fonder repar sig

 


Idag fortsätter börsen att backa och de första 10-15 minuterna var handeln ganska tokig. Breda börsindex var ned en god bit över 4 procent. I skrivande stund har det sansat sig lite och är "bara" ned en bit över 3 procent.

Jag passade på att köpa ett knippe Atlas Copco i nedgången. Det är ett fantastiskt bolag och sådana repar sig alltid efter börsnedgångar. Inte nödvändigtvis dagen efter eller veckan efter men på lång sikt. Bra bolag stiger på sikt.

Vad som är bra bolag är inte lätt för gemene man att veta dock. Det kräver kunskap om hur man analyserar bolag och att man läger ned mycket tid på just analys osv. Ingen ko på isen dock, resonemanget att bra bolag repar sig håller även på breda fonder. I första hand på indexfonder.

Breda indexfonder repar sig efter nedgångar och de stiger på lång sikt.

Om något är det alltså inte läge att sälja när det går ned så här. Då har det ju redan gått ned och det är ett dumt resonemang att sälja efteråt. Det är ju innan man skulle sålt. Men vem vet det på förhand?

När börsen går ned då köper man mer.

10 kommentarer:

  1. Helt rätt.

    Har köpt på mig ännu fler Investor idag, ser även att Investors nye verkställande direktör ligger på köpsidan, brukar vara ett bra tecken. :-)

    SvaraRadera
  2. Hej. jag har intresserat mig för börsen på senare år och försöker lära mig, ju mer jag läser och försöker förstå mig på ju mer landar jag i att jag inte kommer bli någon "bad as" investerare så jag har bestämt mig för att köra på med indexfonder. Har satsat allt jag har på börsen i storebrand all countries b och seb sverige indexnära b utd och månadssparar 50/50 i dom. Tror det blir bästa lösningen för mig iaf. Tack för en fin blogg Petrusko🙏 PS det är tack vare dig jag bestämt mig för dom fonderna😊

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      Tack för din kommentar. Du har gjort ett mycket förnuftigt val att satsa på indexfonder och specifikt de du nämner. Bra gjort.

      Ha det gott

      Mvh petrusko

      Radera
  3. Då jag är fullt investerad med mitt eget kapital så tar jag det lugnt idag.Det blir en promenad så får börsen sköta sig själv under dagen utan att jag har ont av det även om det är mycket roligare när det går upp så vet man att när flocken av investerare blir nervösa så kan det gå ner en hel del och då är det för sent att sälja denna gången.Vinster tar man hem när börsen går upp och köper gör man när börsen går ner om man har kapital till det, men det är väldigt svårt att köpa på absoluta botten när det går ner liksom det är väldigt svårt att sälja på absoluta toppen när det går upp.
    Ta det lugnt och ha en trevlig dag.Mvh Peter Jansson

    SvaraRadera
    Svar
    1. Rätt och riktigt, det gäller att sålla bort det ständiga bruset.
      Mvh Roger

      Radera
  4. Well, en stjärna i kommentatorsfältet meddelade att på måndag skulle det köpas för någon tusenlapp i ett antal fonder som vederbörande ägde. Trist nog tränger verkligheten sig på. De flesta investerare vill inte köpa när börsen rasar. Då är det bekvämare att ta en promenad i solen och hoppas på det bästa. Vill inte peka ut någon med namn.
    MvH Lars

    SvaraRadera
  5. Håller med dig totalt, TACK för din uppmuntran. Nu känner jag mig mindre rädsla? eller oro snarare.
    Jag köpte mig några stycken INVE när den var värda 290-300kr värda 15000-20000kr på 2 månader och köpte ytterligare i fredags när den gick ner värda 10-15000kr. Men idag blev jag lite orolig för att den gick ner ytterligare 5% på morgonen MEN man kan ju inte sia om framtiden.

    SÅ KÄMPA PÅ ALLA. Hälsningar från en UNG kille!😊

    SvaraRadera
    Svar
    1. Om Investor inte repar sig och blir en bra affär på sikt ja då har vi sannolikt större problem än hur det går på börsen. Sen är det såklart säkrare att köpa ett brett index även om Investor är som en liten fond med sina innehav.

      Radera
  6. Vad är det med att Atlas Copco fortfarande håller på i Ryssland ?

    SvaraRadera
  7. Atlas Copco och Ryssland ?

    SvaraRadera

Jag har en börshandlad fond som Core-innehav

  Jag har skrivit om det här spåret tidigare att ha en stadig grund/breda fonder i portföljen. De senaste åren har jag viktat upp Xact Norde...