Aktiespararna Global Direktavkastning Vs Handelsbanken Global High Div

 


Tidigare investerade jag i Handelsbanken Global High Dividend Low Volatility B. En globalfond med inriktning mot utdelningsaktier. Ett urval och typ av aktier jag generellt gillar och tror på. De senaste åren har den typen aktier tyvärr inte hängt med alls lika bra som breda börsindex men sådant där går i perioder. Ibland är sådana tråkaktier bättre än börsen och ibland sämre men över tid brukar det bli ganska bra. 

Avgiften i Handelsbanken är i högsta laget varpå jag endast tillät mig ha en liten slurk i fonden.

När det stod klart för mig att fonden Aktiespararna Global Direktavkastning var på gång avyttrade jag fonden ifrån Handelsbanken och valde istället den här när den blev tillgänglig. Avgiften är lägre och den har ett lite piggare urval. På gott och på ont kanske det får framtiden utvisa men till stor del är det ju utdelningsaktier i fonden men den har även en del piggare bolag som kvalat in för sina stora aktieåterköp.

Lägre fondavgift och liknande inriktning men ändå piggare urval fick mig att byta. Sedan start har Aktiespararna Global Direktavkastning gått bättre än Handelsbankens fond. Det är en kort period och egentligen säger den ingenting men ändå kul att den från start presterat bättre än fonden jag bytte bort.

Jag är inte negativ till Handelsbanken Global High Div utöver den höga avgiften. Den är ett rimligt sätt att få exponering i den typen av bolag. Kanske kan jag komma investera i den igen i framtiden men endast en liten slurk då pga avgiften.

Aktiespararna Global Direktavkastning har en rimlig avgift och inget som hindrar mig att lasta in mer kapital där. Jag siktar på att vikta den åtminstone en handfull procent av min portfölj.

I jämförelsen ovan har jag tittat på andelsklass A utav de bägge fonderna. Det är alltså den andelsklass som inte pyntar utdelning. Det är lättast att göra så för jämförbarhet. Mina investeringar gör jag dock i de utdelande andelsklasserna.

Läs mitt inlägg om Handelsbanken Global High Dividend Low Volatility Criteria B: https://petrusko.blogspot.com/2023/05/handelsbanken-global-high-dividend-low.html

Läs mitt inlägg om Aktiespararna Global Direktavkastning B: https://petrusko.blogspot.com/2024/05/aktiespararna-global-direktavkastning-b.html

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Jag har ökat i Wisdomtree Europe Equity Income ETF

  Idag passade jag på att öka lite i den här börshandlade fonden ifrån Wisdomtree. Jag har planerat det ett tag men avvaktat till dess de me...