Warren Buffett och hans swing

 


Superinvesteraren Buffett har i sammanhang kring hans fantastiska prestanda som investerare uttryckt sig i termer av baseball. Han är grymt bra för att han swingar inte på allt utan väntar på de perfekta förhållandena och dönar till med den perfekta swingen.

Låter det enkelt? Låter det som något du bemästrar?

Jag gör det inte och det är få som faktiskt gör det. Det viktiga är att ha den insikten, att man inte är en superinvesterare. Med den vetskapen kan man hitta den rätta vägen att vandra på börsen. Warren Buffett själv säger att om man inte är en bad ass-investerare likt honom så är det bästa man kan göra att investera i en billig indexfond (specifikt en billig S&P500 har han sagt med sin utgångspunkt som amerikansk investerare).

Träffar man regelbundet rätt när man siktar på superswing blir resultatet Buffetts mäktiga prestanda. Det är förstås jättesvårt men de goda nyheterna är att om man bara presterar rimligt bra, medelmåttigt rentav så blir avkastningen mäktig i långa loppet.

Med indexfonden får man börsens goda avkastning över tid. Just tid är nyckeln, bara ge det tid och det växer till något stort. Man behöver undvika de stora misstagen. De stora bottennappen som gröper ur värdet på din portfölj. Indexfonder är smart även på den punkten att man effektivt kapar bort bolagsrisk och dig själv som riskfaktor.

Ha rimliga förväntningar och du skall bli belönad. Du är förmodligen ingen Buffett och om du stakar ut din väg utefter dina förutsättningar så kommer du lyckas. Leker du Buffett ja då går det nog åt skogen.

Investera långsiktigt, äg sunda bolag med god historik och en verksamhet som tål tidens tand och/eller indexfonder. Ha inte bråttom. Investera regelbundet mer, i ur och skur. 

Gör dig själv en tjänst och överväg noga att skippa kryddor, fasbolag, raketbolag, budbolag osv. Håll dig till det långa loppet. Stort och stadigt vinner i längden. Stadigast är indexfonden. Det är ett rackarns smart val. Världens främsta investerare genom tiderna rekommenderar den; Indexfonden.

7 kommentarer:

 1. Kloka ord. Vet du någon fond för S&P 500? Gärna en fond som även lämnar utdelning. Glad midsommar! Anders

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Anders,
   Tyvärr har alla svenska USA-fonder bytt index och eller lagt till ESG-filter som tar bort en rad bolag. Inte en önskad utveckling men så har det blivit att vi har inget val helt enkelt bland de svenska fondbolagen.

   Det finns börshandlade fonder på tyska börsen Xetra som följer riktiga S&P500 utan att godtyckligt exkludera bolag. Jag har skrivit om en sådan med superlåg avgift. Länk nedan:

   https://petrusko.blogspot.com/2024/01/spdr-s-ucits-etf-med-superlag-avgift.html

   Mvh petrusko

   Radera
 2. Kan inte annat än hålla med. En gång i tiden lyssnade jag på Hemberg och hans kloka ord om billiga, breda fonder men bytte till aktier för att få mer ”action”.
  Big mistake. Förlorat en del främst Intrum, Resurs och SBB. Men:
  jag har aldrig gett upp och har fortsatt spara i ur och skur. Snart dags för hund, sommarstuga och bil. Utdelningen täcker allt och lite till. Tänker inte jobba en dag efter 60 år. Ni unga som läser detta: investera i billiga, breda fonder och låt tiden göra jobbet, inte du. Ni kommer bli mycket förmögna.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag är för övrigt 50 år.

   Radera
  2. Kommer nog satsa på billiga etf:er med utdeldning.

   Radera
 3. Hej Petrusko,

  Lite fundering bara. Även om han säger åt oss att investera i billiga indexfonder så gör han inte det. Han har inte blivit rik på grund av det. Han investerar i enskilda aktier! Det är lite fel att tala om för andra vad de ska göra och man gör det inte själv. Eller vad tycker du?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej absolut inte. Så kan han rekommendera för att han är extremt skicklig på det han gör och nästan alla andra är talanglösa.

   Väldigt många försöker leka investerare men genererar usel eller sämre än index på lång sikt. En idiot kan ha tur i 5 år men på riktigt lång sikt som 20 år presterar de flesta svagt. Kvar är de med riktiga skills.

   Mvh petrusko

   Radera

Corem vill göra nyemission av stamaktier av serie B

  Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza. Efter börsens stängning idag meddelade fastighetsbolaget Corem att de utreder förutsät...