Utdelning i SEB Sverige Indexnära B maj 2024

 


Nu har SEB meddelat utdelning för sina fonder och jag följer primärt deras fina indexfond SEB Sverige Indexnära B. Jag tycker det är en utmärkt fond för helt vanlig sverigeexponering. Nedan är info om den kommande utdelningen:

De som äger fonden den 24 maj erhåller utdelningen om 7,9892 kronor.

Utdelningen innebär en höjning om 3,2 procent mot förra året då den var 7,74 kronor. SEB siktar på en utdelning kring 3,5 procent i den här fonden och eftersom börsen stiger över tid leder det till en stigande utdelning. Det är inte varje år som utdelningen höjts men det är ändå en fin och tydligt stigande utdelningstrend. 

Läs mitt inlägg med mer info om fonden samt 10 års utdelningshistorik i länken här: https://petrusko.blogspot.com/2023/05/seb-sverige-indexnara-b-med-cash.html 

13 kommentarer:

 1. Tack! För uppdateringen.

  SvaraRadera
 2. Grymt bra indexfond som jag månadsssparar i. Har presterat bra mycket bättre än OMX över lång tid. Även om historisk avkastning inte är nån garanti för framtida avkastning.

  Mvh Daniel

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Daniel,
   Bra input där och klockrent månadsspar du kör på =)
   På mycket lång sikt är det tydligt att små bolag avkastar mer än storbolag. Därför avkastar även en sådan här bred Sverigefond bättre än OMXS30-fonder som Avanza Zero över tid. Det är extremt svårt för många att ta till sig nu då vi haft en period där OMXS30 presterat lite starkare. Det är kort sikt det där när det gäller perioder om 3-5 år. På riktigt lång sikt som 10-20 år har småbolagen presterat bättre och det kan man se tydligt i data på 100 år.

   Därför brukar jag förespråka en så bred Sverigefond som möjligt.

   Mvh petrusko

   Radera
 3. Himla kul. Jag har börjat satsa lite mer på utdelade fonder. Könns som om det kan vara lite av en behagligare väg nu när pensionen närmar sig. En fundering . En aktie sjunker ju ofta åå x dagen .är det samma med utdelade fonder ? Om x dagen är sen 24 för en fond ska jag todigarwöägga mitt mpnadspqr med några dagar så jag hinner vara med på utdelningen ?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Ja när utdelningen avskiljs så går andelskursen i fonden ned med motsvarande belopp. Man behöver äga fonden den 24 för att erhålla utdelningen och det tar ju några dagar att få avslut i fonden varpå man behöver lägga en köporder flera dagar innan för att hinna få köpt in sig innan. Det är inte lika exakt som för vanliga aktier där det är en tydlig och tvär brytgräns. Med en sådan här fond kan det bli lite hur som helst varpå det inte är rimligt att försöka köpa precis innan och förvänta sig att vara med på utdelningen. Jag hade inte chansat på en köporder efter den 15:e.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Tack för återkoppling o ursäkta den dåliga stavningen. Skriva på mobilen gick mindre bra märkte jag.

   Radera
 4. Tycker du att man fortsatt kan ha Xact Sverige i portföljen istället för den här fonden?
  Har ägt Xact sverige i 8 år nu och man blir ju lite sentimental och vill helst inte byta ut den.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Mikael,
   Xact Sverige är en rimlig fond och det är ingen ko på isen att byta bort den. Jag ägde den fram tills nyligen också i typ 8 år. Att jag inte har kvar den beror på att jag behövde frigöra cash för att göra en specifik investering och då tycker jag det är rimligt att ta ifrån en sådan där bred investering som en indexfond. En indexfond kan man köpa när som helst medan andra placeringar som enskilda aktier är mer känsligt för att träffa rätt med värdering osv.

   Mvh petrusko

   Radera
 5. Ruggigt bra passiv indexfond som jag månadssparar i. Tittar man på SEB indexnära A (samma innehav ex. Utdelning) sen starten 2008, så har denna fond presterat bättre jämfört med OMX 30.

  SvaraRadera
 6. Tjenare Petrusko.
  Jag upptäckte denna fond tack vare din blogg och investerar nu en slant i den varje månad.
  God avkastning på dig.
  /K

  SvaraRadera
  Svar
  1. Samma här, hittade även Storebrand Global All Countries B hos Petrusko. Men är irriterad att jag inte kan lägga upp ett månadssparande i den trots att jag investerat 200 K

   Radera
 7. Hej! Har du tips på långsiktiga fonder till tjänstepensionen? Tänker indexfonder för Sverige, Europa, USA, global och eventuellt utvecklingsländer. Stort tack!

  SvaraRadera
 8. Har också tack vare Petrusko hittat fram till den här fonden 😊 har senaste året skiftat över mer o mer till utdelande fonder o månadssparar nu i hb Global o Europa, SEB Sverige indexnära, småbolag C/R, USA indexnära, Aktiespararna Global o Sverige direktavkastning B, Invesco EM ex China + xact norden högutdelare Mvh Anders

  SvaraRadera

Jag har köpt mer storbank

  För en tid sedan skrev jag om min banktrippel och att jag utvärderat mitt ägande i sektorn. Jag kom fram till att om något såg det snarare...