Jag har sålt Fastpartner D

 


I vintras klippte jag in ett gäng Fastpartner D strax över 50 kronor styck. Ränteläge och förutsättningar för bolaget pekade åt rätt håll varpå en uppvärdering sannolikt stod för dörren. Det här spelade ut enligt mina antaganden och aktien handlas nu betydligt högre. 

Fastpartner är inte en favorit och jag gillar egentligen inte D-aktier (föredrar preferensaktier) varpå jag nu valt att ta hem en fin vinst. Inklusive utdelningar är det en bit över 30 procent avkastning i den här affären.

D-aktier är ett otyg och det var just Fastpartner som visade det för något år sedan när de strulade med utdelningsförslaget. De ändrade sig senare men ändå, det blev nog tydligt för många att det är en annan typ av odjur D-aktier. Preferensaktier är inte bombsäkra utdelare men det är ändå stor skillnad. De har just preferens (förtur) till utdelning och ett bolag kan pynta utdelning på preffen samtidigt som de ställer in utdelningen på övriga aktieslag. D-aktier är beroende av att det delas ut på de vanliga stamaktierna.

Ah ja, nu var ju inte det här tänkt som något sorts D-aktie Vs Preff-inlägg så nog om det.

Beträffande fastigheter generellt så föredrar jag bolag med inriktning mot lager, industri och liknande. Fastighetsbolag med fokus på kassaflöde och därmed är mina favoriter Sagax D, Emilshus preferens och NP3 preferens. Ja det är ju en D-aktie den där Sagax D och sådana ogillar jag egentligen men just Sagax är ett så pass bra bolag att jag valt att satsa på den D-aktien ändå. Det är mitt största innehav i min fixed income-del av portföljen men NP3 närmar sig. Jag har laddat på ordentligt i framförallt NP3 men lite så även i Emilshus i höstas/vintras. Det har varit attraktiva nivåer att köpa på och nu har de stigit bra sedan dess. De är inte dyra nu men det är inte lika uppenbart fyndläge.

Slantarna ifrån Fastpartner D har jag investerat i den börshandlade fonden JGPI med inriktning mot globala aktier och pyntar en fet månadsutdelning. Länk till mitt inlägg om fonden: https://petrusko.blogspot.com/2024/04/jgpi-jpmorgan-global-equity-premium.html

15 kommentarer:

  1. Tjena, håller med. Lager/Industri/lågpriskedjor/matbutiker är bästa fastigheterna i denna miljö vi befinner oss i. Kontor, kommersiella fastigheter är sämsta. Har du tittat mer på WPC nu när de gjort sig av med office-delen? 7% yield och sänkt payoutratio.Tycker att bolaget ser betydligt bättre ut nu efter ändrade utdelningspolicyn och dumpningen av office-delen. Men förstår de som har lågt förtroende för ledningen efter det. MVH David

    SvaraRadera
  2. Hej

    Gillar dina inlägg och följer en del så stort tack för alla tipsen

    Men såg att du även saknar Volati Pref i din portfölj. Har du avvecklat den med?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena Pumba,
      Ja det stämmer att jag sålt mina sista Volati preff. Jag släppte dem kring 614 kronor och det trots att jag gillar den preffen. Det finns annat med bättre avkastning som jag satt pengarna i. Kanske klipper jag in den igen kring 594 kronor om jag får möjlighet.

      Mvh petrusko

      Radera
    2. Tack för svar. Hur har du / skulle du viktat dessa 4

      Corem Property preferens
      Emilshus preferens
      NP3 preferens
      Sagax D

      Mvh Pumba

      Radera
    3. Tjena Pumba,
      Jag har gjort så här i min egen portfölj;

      Sagax D 5%
      NP3 preferens 4%
      Emilshus preferens 3%
      Corem Property preferens 0%

      Jag har endast en liten slant i Corem preffen. Det är inte lika stadigt bygge som de andra jag äger. Jag tog hem den del av vinsten i Corem preffen nyligen men det var inget stort innehav innan heller. Under 1% av portföljen. Corem har en mindre attraktiv fastighetstyp och de har det kämpigare med finansieringen. De äger kontorsfastigheter i New York och det är en usel tillgång idag. Det år svårt att hyra ut och omöjligt att sälja.

      Mvh petrusko

      Radera
    4. Stort tack!

      Radera
    5. Jag sålde mina corem pref idag. Rätt eller fel det får man se

      Radera
  3. Fastpartner D utdelning är o andra sidan ingen stor post för bolaget. Känns som låg risk. Lager/logistik kan gå samma öde som padelhallarna. Fast på peaken är det få som ser det. Äger både NP3 och Emil men Sagax D erbjuder för låg uppsida så den avstår jag.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Döden för padelhallarna var uppenbar redan från början. Jag förstår inte ens hur de lyckades få låna pengar att bygga dem.

      Radera
  4. Jag har haft mycket fastighetsaktier tidigare men när jag köpte hus tänkte jag att det är tung viktning mot svenska fastigheter i sig självt, så jag sålde allt. Kanske tänker fel?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      Det är många med dig som resonerar på det viset så du är långt ifrån ensam om det. Jag är inte inne på det spåret men var och gör som en vill.

      Mvh petrusko

      Radera
  5. Jag såg att Tingsvalvet pref, delar ut 2 kr / mån, 9,23% direktavkastning. Besqab pref, över 8 % direktavkastning.
    Förstås är det så att risken återspeglas i hur hög direktavkastningen är. Något att satsa på?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      Besqab är ett projektbolag och där är det riktigt tuffa tider nu. Tvärnit i kassaflödet. Tingsvalvet är långt ut på riskskalan. Noterade på en mindre pajaslista med sämre rapportering och info som följd. De äger en radda tomma padelhallar och konkursade hamburgerrestauranger.

      Mvh petrusko

      Radera
    2. Fast nu skall Tingsvalvet byta lista samt har tagit in mer pengar via en NE från befintliga ägare. Visar också stigande hyresintäkter så riktigt så dåligt går det kanske inte för burgarhaken.

      Radera
  6. Bättre att köpa några olika prefar om man vill ha en pref så minskar man risken. Det är ju ändå nästan samma sak som någon utdelande ETF och de finns de ju många av som pyntar ut mindre men även då ger bättre uppgång över längre tidsperioder. Vill man bara ha en pref så är den norska Pioneer Property Group Pref den bästa och roligaste om man kollar historiken också då den varit stabil när allt annat kacklat och sprattlat. (Ägde även Fastpartner D kort innan n uppgång och sålde direkt efter då jag hörde alla de rykten som var då, varningsklocka ringde ut mig)

    SvaraRadera

Realty Income höjer utdelningen - Maj 2024

  Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza. Det amerikanska fastighetsbolaget Realty Income meddelade igår att de höjer sin månads...