Svenska börsen är fantastisk

 


Det är lätt att förblindas av de senaste årens heta amerikanska börs och effekten av den svaga svenska kronan. Under ett antal år har en investering i globalfonder givit en makalöst bra avkastning. Det är dock för kort tidsperiod för att dra några växlar kring det. Över tid går valutan upp och ned och världens olika börser presterar olika.

På lång sikt har den amerikanska börsen varit en av de allra bästa i världen justerat för inflation. Den allra bästa är dock den svenska börsen. Källa på det är data ifrån boken Just Keep Buying av Nick Maggiulli. Att den svenska börsen presterat bland de bästa i världen de senaste 100 åren är varken en nyhet eller hemlighet. Det står skrivet lite här och var i böcker och på webben.

Bilden överst visar fonden SEB Sverige Indexnära sedan starten i slutet av 2008 jämfört med några olika globalfonder som har minst lika lång historik. Det är en tillräckligt lång period för att innehålla lite olika förutsättningar och stark/svag SEK osv.

Att svenska börsen varit bäst i världen de senaste 100 åren behöver inte betyda att den kommer vara det de kommande 100. Det kan vara en god fingervisning ändå. Företagsklimatet är hyggligt här. Trots rubriker i media om bomber och skjutningar är det ändå hygglig lag och ordning här. Det politiska klimatet är okej. Där är ett knippe faktorer som gör att det är hyggliga förutsättningar för svenska bolag även i framtiden.

Jag tror på Sverige och den svenska börsen. Mina investeringar gör jag i första hand hemma i Sverige och en komponent jag använder är den där fonden SEB Sverige Indexnära. Den finns i olika andelsklasser varav jag investerar i den som pyntar utdelning. Den heter då SEB Sverige Indexnära B utd. Det är en smaksak vilken man väljer. Vill man slippa hantera utdelningen själv kan man välja andelsklass A som inte pyntar någon. Totalavkastningen blir den samma oavsett vilken andelsklass man väljer.

Visst har jag även investeringar i USA och globalt men jag är inte så nojig kring de senaste årens starka prestanda och min stora exponering här i Sverige. På börsen är 5 år ingenting. Man behöver se saken med ett perspektiv om 10-20 år. Att ha en del av portföljen i USA eller globalfonder är en bra riskspridning. I ett perspektiv av just risk är globalfonder ett mycket bra val. De innehåller många fler bolag än en bred svensk indexfond. På lång sikt har globalindex presterat sämre än svenska börsen och USA-index men man kan argumentera att det är lägre risk tack vare den bredare exponeringen.

17 kommentarer:

 1. Tjenare Petrusko.
  Den fonden växer stadigt i min väska via månadsinsättningar och kommer med tiden att bli ett av mina största innehav. Kör också andelsklass B av samma anledning. Jag upptäckte denna fond tack vare din blogg, så tack och keep up the good work.
  God avkastning på dig.
  /K

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Koll på kontot,
   Tack för din kommentar. Smart där att köpa månadsvis i den där fonden. Jag har köpt flera gånger över tid men det har inte blivit så frekvent som varje månad. Ska kolla på att pytsa in en slant oftare..

   Mvh petrusko

   Radera
 2. Indexfonder (och månadssparande i dem) är verkligen en sparform som passar de flesta och alla som kan avstå några hundra i månaden borde spara lite i en sådan. Bra att du skriver om ämnet!

  Aktiepappa - en blogg om ekonomi och aktier

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Aktiepappa,
   Tack för din kommentar. Ja det är verkligen ett smart val att investera i billiga indexfonder. Det kräver ytterst lite kunskapsmässigt och det ger sannolikt bättre avkastning i många fall. Detta eftersom många misslyckas med att slå index över tid.

   Vem som helst kan investera i indexfonder och det ger bättre avkastning. Det är en bra deal.

   Mvh petrusko

   Radera
 3. Hej!Denna fonden liksom flera andra fonder och någon ETF som du har skrivit om har jag tagit in som basinnehav i mina portföljer.Jag försöker göra mina köp via dina reklamlänkar och hoppas att du får en liten slant för din information till mig och många andra när det gäller innehav som ger utdelning när jag gör mina köp i dessa fonderna.Mvh Peter Jansson

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Peter Jansson,
   Tack för din kommentar och din support. Kul att jag kan inspirera kring ett sunt aktiespar.

   Mvh petrusko

   Radera
 4. Jag personligen tror att det är livsfarligt att utgå från att valutor alltid återhämtar sig, speciellt då det i historien finns otaliga exempel på fall där så inte skett. Kolla upp en 50-årsgraf på CHF vs SEK, ingen vacker synd. Sverige är ett land där väldigt mycket börjar gå fel och det kommer så klart förr eller senare - förmodligen förr - speglas i valutan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Den där CHF finner jag besynnerlig att nämna. Det är en valuta som utvecklats starkt mot de flesta andra valutor i världen, den amerikanska dollarn inkluderad.

   Schweizerfrancen är en valuta. Ingen annan valuta har utvecklats på samma sätt. Mer än så finner jag inte nödvändigt att säga om den saken.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Jag använde CHF för att den tydligast demonstrera det man ser nästan oavsett vad man jämför med, riktiga skitvalutor exkluderade. EUR/SEK sedan 2000? USD/SEK sedan 1975? Jag ser väldigt lite i dessa grafer som antyder att valutasvängningar skulle vara kortsiktigt brus. Tvärtom är en långsiktig trend nästan övertrivet tydlig. Men var och en blir salig på sin tro :)

   Radera
 5. Svenska Riskbanken har ju tryckt så mycket pengar (ökat likviditeten) i decennier, så inte konstigt att kronan har gått ner och fortsätter ner... Det har varit "gratis" pengar alltför länge!

  SvaraRadera
 6. Ja för de allra flesta duger en svensk indexfond väl. Är man inkomstinvesterare är svenska börsen lite tråkig då man saknar BDCs, REITs, CEFs och MLPs, dvs kassakor som delar ut det mesta av sin vinst.

  SvaraRadera
 7. Hej. Har du en favorit bland globalfonder som också delar ut liknande denna? Tack för en bra blogg.

  SvaraRadera
 8. Hej när är x dag för utdelning i denna fonden?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Jag skrev nyligen ett inlägg om utdelningen i SEB Sverige Indexnära B. Länk till det nedan. Det är ju lite kantigt med handelsdagar osv för vanliga fonder varpå det inte pratas X-dag. Där är en avstämningsdag och vill du ha utdelningen behöver du själv ta höjd för den sega handeln med fonden.

   https://petrusko.blogspot.com/2024/05/utdelning-i-seb-sverige-indexnara-b-maj.html

   Mvh petrusko

   Radera
 9. Finns det nån bra svensk index fond med utdelning som inte är index nära ? Gillar inte exkludering av aktier pga nån trendig policy, jag mera bojkottar sånna fonder.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Tyvärr är svenska fondbolag väldigt ESG oavsett vad den breda massan tycker om saken. Det finns nästan inga fonder som inte är ESG.

   PLUS fonder har en jättefin sverigefond som följer hela Stockholmsbörsen utan några pajiga exkluderingar. Den finns dock inte som utdelande tyvärr.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Tack för svaret och trevlig blogg

   Radera

Jag har köpt mer storbank

  För en tid sedan skrev jag om min banktrippel och att jag utvärderat mitt ägande i sektorn. Jag kom fram till att om något såg det snarare...