Nytt innehav: Aktiespararna Global Direktavkastning B

 


Nä, det här är nog ingen överraskning att jag har tagit in fonden Aktiespararna Global Direktavkastning B i portföljen. Jag har ju redan skrivit ett par inlägg om den och uttalat att jag gillar den. Hur som helst, jag har börjat köpa in mig i den här och det första köpet gjordes till andelskurs 100 kronor. Jag var med på resan från start alltså.

Ja den är helt nystartad den här fonden och det skall bli spännande att följa utvecklingen. Den har potential att slå breda börsindex men det är inget jag tar för givet. Min förväntning är en utveckling som över lång tid är hyggligt nära vanliga börsindex. Det är min typ av bolag generellt sett i den här men där är några som inte hamnar på min radar normalt sett och det kommer sig av att fonden baserar sitt urval även på aktieåterköp.

Det är global inriktning och man gör ett urval av bolag med uthålliga vinster och sund finansiell ställning. Bland de bolagen investerar fonden i dem med hög "total yield". Det där total yield är överföring av kapital till aktieägare via vanliga utdelningar och/eller återköp av aktier. De flesta innehaven pyntar utdelning och flera av dem gör även återköp. Några få innehav pyntar ingen utdelning men gör stora regelbundna återköp av den egna aktien. Den typen av bolag menar jag är sådana som normalt sett inte kommer med i mitt urval när jag själv investerar direkt i enskilda bolag. På den vägen får den här fonden ett lite annorlunda innehav än liknande fonder och det tycker jag känns fräscht.

Jag investerar i utdelningsaktier och fonder som pyntar utdelning. Min portfölj är tungt tiltad mot typiska utdelningsbolag som man med rätta kan säga är lite trötta och gubbiga. Att innehavet är lite piggare i Aktiespararna Global Direktavkastning tycker jag passar bra. Value/growth pendlar om vart annat att prestera bäst men över tid jämnar det ut sig. Historiskt är där en fördel för value-spåret men det måste inte vara så i framtiden. Man kan med fördel ha en mix av bägge typerna men man klarar sig utmärkt med endast value (värdeaktier) som jag valt att satsa på. Vissa perioder är sämre och andra bättre men över tid jämnar det ut sig.

Aktiespararna Global Direktavkastning är mitt val för exponering i globala utdelningsaktier men jag får även lite piggare innehav än de traditionella värdeaktier jag brukar investera i. Läs mitt inlägg i länken nedan med mer info om fonden.

https://petrusko.blogspot.com/2024/05/aktiespararna-global-direktavkastning-b.html

20 kommentarer:

 1. Även jag drog igång i denna från start och har fortsatt återinvestera utdelningar från min pensionsfond. 5% DA är en bra nivå.

  SvaraRadera
 2. En globalfond till låg avgift är den sista pusselbiten jag saknar i min portfölj. Har ju bland annat Handelsbanken USA sedan innan, men just en globalfond saknas. Så det blev en köporder och nytt innehav här. Tack för tipset.

  Mvh Daniel

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Daniel,
   Tack för din kommentar. Kul att det blev en komponent för dig att använda i portföljen. Smart att ta exponering via de olika fonderna du nämner.

   Jag älskar att investera i aktier men jag har skiftat en stor del av kapitalet till fonder. Det är en smart investering för kapitalet att växa över tid. Investeringar direkt i aktier fortsätter jag med men jag gör det med mindre belopp nu.

   Mvh petrusko

   Radera
 3. hej Petrusko!
  Äntligen fanns den på nordnet så köpte en slurk direkt!
  Mycket intressant upplägg/innehav i denna fonden!
  Hur kommer du göra med handelsbanken global infrastruktur B!?
  Det är en i mitt tycken intressant utdelande global fond som riktar sig mot infrastruktur(du har skrivit nått inlägg om denna fonden innan)total avgift 0,63 tycker jag är rimlig för denna typ
  av investering!
  väger inte så tungt mot usa som en vanlig indexfond eller för den delen en aktivt förvaltad!
  Har själv ett månadsspar i denna fonden!
  Mvh Patrick

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Patrick,
   Tack för din kommentar. Nice att Nordnet nu fått upp fonden. Beträffande den där INfra-fonden ifrån Handelsbanken så gillar jag den. Jag gillar inriktningen mot infrastruktur och jag tycker avgiften är hög men förståelig för den typen av fond. Ännu har jag inte tagit in den och jag har inte i plan att göra så. Skulle jag bestämma mig för att ta mer exponering i infrastruktur så är den fonden sannolikt vägen jag väljer. Jag har redan en infrastrukturfond i portföljen men det är en amerikansk CEF som inte längre går att köpa pga EU-regler.

   Mvh petrusko

   Radera
 4. Japp. Jag med. Jag ser det som något ganska stabilt med 5% utdelning.

  SvaraRadera
 5. Är det någon egentlig skillnad mellan A o B? Förutom att I B måste man själv aktivt återinvestera utdelningen, vilket ju är vettigt när man är i uppbyggnadsfasen

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Tack för din kommentar. Nej det är exakt samma fond och samma totalavkastning i A och B med skillnad att man måste hantera utdelningen själv i den utdelande B-varianten.

   För långsiktig ackumulering av värde kan man med fördel välja A-varianten och slippa krångla med utdelningen själv. Det är olika hur man föredrar att göra. Även under en uppbyggnadsfas. Jag har alltid föredragit att ha det där kassaflödet att återinvestera i det jag själv föredrar för stunden. Under min uppbyggnadsfas alltså. Nu köper jag mjölk och spagetti i mataffären för mina utdelningar.

   Mvh petrusko

   Radera
 6. Felix K*****ren11 maj, 2024 09:51

  Tjena Petrusko!
  Har även jag investerat i denna fonden sen start!
  Jag hade en stor summa i Avanza Global men då jag gillar utdelningar har jag viktat över hela beloppet till Handelsbanken USA Crit B1 samt Handelsbanken Global Crit B1 som du tidigare har skrivit om. Skulle du säga att dessa två fonder kompletterar Avanza Global på ett bra sätt? Jag körde både Global och USA mest för att "säkra upp".
  Tack för en grym blogg och fortsätt med det!
  /Felix

  SvaraRadera
 7. Felix K*****ren11 maj, 2024 09:53

  Tjena Petrusko!
  Har även jag investerat i denna fonden sen start!
  Jag hade en stor summa i Avanza Global men då jag gillar utdelningar har jag viktat över hela beloppet till Handelsbanken USA Crit B1 samt Handelsbanken Global Crit B1 som du tidigare har skrivit om. Skulle du säga att dessa två fonder kompletterar Avanza Global på ett bra sätt? Jag körde både Global och USA mest för att "säkra upp".
  Tack för en grym blogg och fortsätt med det!
  /Felix

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Felix,
   De två fonderna ifrån Handelsbanken som du nämner är utmärkta att ersätta Avanza Global. Bra val du gjort där. De här fonderna Aktiespararna Direktavkastning kan vara bra komplement om man vil ha hög utdelning också.

   Mvh petrusko

   Radera
 8. Räcker det med dessa 3 fonder för global exponering tro? JGPI, Handelsbanken usa criteria b samt denna aktiespararna global b?

  SvaraRadera
 9. Som lite bakgrundsmusik har jag köpt iShares Core FTSE 100. Varför? Exponering mot brittiska pund. Komma åt bolagen som inte alla har. Typ Diageo och Shell. Får intrycket att mången investerares portfölj börjar bli lite framtung mot USA. Irland baserad. Petrusko har skrivit förtjänstfullt om investeringsprodukten här på bloggen för den som vill läsa vidare.
  MvH Lars

  SvaraRadera
  Svar
  1. Håller med i resonemanget, här kanske kan finnas bränsle till nya inlägg vad gäller dem (jag t ex ;-)) som söker ytterligare diversifiering genom investeringar i utdelande ETFer som är fokuserade på specifika regioner, branscher, räntor/obligationer. //humlan

   Radera
 10. Källskatten som dras i fonden- vem tar den?

  Hej Petrusko!

  En undran. Idag har jag mina utländska aktier i en Kapitalförsäkringskonto. Det medför att jag i de flesta fall (inte alltid) får tillbaka hela den dragna källskatten i efterhand av min nätmäklare.

  I fonden ovan vem får tillbaka den dragna källskatten: 1) Ingen- den fås ej tillbaka. 2) De som förvaltar fonden "tar pengarna" 3) den återbetalas till fondägarna. 4) annat alternativ.

  Vore toppen att få svar på min undran.

  MVH: Tor, Umeå

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Tor,
   Fonder betalar skatt på utländska utdelningar. Den får de inte tillbaka.

   Det varierar från land till land hur avtalet ser ut om skatt mellan de berörda länderna, tex fond i Sverige med innehav i USA. Eftersom de flesta globalfonder innehåller lejonparten USA-aktier är det ju USA som är intressant att veta medan alla andra länder är skit samma mer eller mindre. Fonder med hemvist på Irland eller i Sverige pyntar 15 procent skatt på utdelningen de erhåller ifrån USA-aktier.

   Den där skatten som fonderna betalar artar sig som lite sämre avkastning i fonden. Den redovisas inte någonstans och det går inte tajma den.

   Mvh petrusko

   Radera
 11. Trevligt med fonder/ETF, de tar bort bolagsrisken - som kan slå hårt på en portfölj. Själv köper jag gärna ETF som finns på tyska börsen, men är registrerade på Irland.

  Men jag saknar fonder/ETF som delar ut i januari eller februari. Någon som har förslag?

  /Mattias

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Mattias,
   Tack för din kommentar. Nu vet jag ju inte alls om den här är av intressant inriktning men jag kom direkt tänka på den när du skrev utdelning i februari. Fidellity har en mycket fin USA-fond som jag skrivit om. Den innehåller kvalitetsbolag och den har hygglig utdelning för att vara USA-aktier. Den pyntar bla i februari.

   Fidellity US Quality Income med ticker FUSD. Länk nedan till mitt inlägg om fonden.

   https://petrusko.blogspot.com/2022/08/fidelity-us-quality-income-ucits-etf.html

   Mvh petrusko

   Radera
 12. Det är möjligt att jag är gnällig, men är det inte störande att just denna fond laggar vansinnigt hos Avanza?
  Senaste kursinfo är just nu 8:e maj.
  Och då var börsen öppen både 10:e och 13:e maj och många fonder är uppdaterade fram till den 13:e.
  Du som är kunnig, är detta en fråga som ligger hos Avanza eller hos Cicero?
  Personligen är det en av grejerna som irriterar mig med fonder i allmänhet (trots att det egentligen inte har stor betydelse) och i synnerhet nu med denna fond som sladdar betänkligt i sina uppdateringar.

  Tack för en bra blogg för övrigt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Det är inget konstigt utan det har med helg och helgdagen att göra. Idag kommer kursen uppdateras per igår och den uppdateras varje vardag sen är det lite kantigt runt helgen men så är det med fonder.

   Generellt sett tycker jag att kritik är befogad kring fonders handelstider, kursuppdatering osv. Det är ett uråldrigt system. Det är långsamt och det borde finnas möjlighet att göra det betydligt bättre. Tyvärr saknas innovation på svenska fondmarknaden då befintliga aktörer är fat and happy på sina fonder.

   Mvh petrusko

   Radera

Jag har köpt mer storbank

  För en tid sedan skrev jag om min banktrippel och att jag utvärderat mitt ägande i sektorn. Jag kom fram till att om något såg det snarare...