NP3 Q1 2024

 Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza.

Fastighetsbolaget NP3 släppte idag sin rapport för det första kvartalet 2024. De visar upp en stadig prestanda och framförallt så i ett preferensaktieperspektiv som jag har. Ja, jag har investerat i preferensaktien och i ett sådant perspektiv är det bla viktigt att bolaget har en sund finansiell ställning och att det genererar ett bra kassaflöde som täcker preffutdelningen mm.

Under kvartalet och efter dess utgång har NP3 emitterat nya samt löst in gamla obligationer. De hanterar sin finansiering väl och nyckeltalen kring belåningen är rimliga. Belåningsgraden ligger på 55 procent och räntetäckningsgraden är 2,1 gånger.

Det har varit en sträng vinter med mycket snö och kostnaderna för snöröjning har skjutit i höjden. Den faktureras NP3 men de i sin tur för vidare den kostnaden till hyresgästen. Jag är osäker på hur upplägget ser ut men det kan tänkas släpa någon månad varpå det tynger lite ändå i kvartalet. Tynger på det viset att de haft utgifter i mars men får in ersättningen från hyresgästerna senare (i nästa kvartal). Ah, det här är mest en liten notering, ingen big deal.

Förvaltningsresultatet minskade med 1 procent till 168 miljoner kronor. NP3 har ett starkt fokus på att växa kassaflöde och förvaltningsresultat per aktie. Just det här kvartalet blev det inte så men över tid är det målsättningen. Prognosen för 2024 ligger oförändrad om ett förvaltningsresultat om 820 miljoner kronor. Det är en ökning om 10 procent mot 2023 då det var 745 miljoner kronor. Förvaltningsresultatet minskade förra året men toppnoteringen var året innan (2022) på 785 miljoner kronor.

NP3 har en hög direktavkastning på sina fastigheter med en värderingsyield om 7,13 procent. Fastighetstypen är till stor del lager/industri. En liknande inriktning som Emilshus men avkastningen på kåkarna är lite högre i NP3 och det förklaras sannolikt delvis av dess geografiska läge. NP3 äger fastigheter i norr medan Emilshus äger kåkar i söder (Småland).

Jag gillar NP3-preffen som backas upp av starkt kassaflöde, sund finansiell ställning och tillväxt på det. När NP3 växer över tid blir preffen mindre och mindre betungande för dem. Den utgör en allt mindre del av finansieringen i bolaget. Som preffägare har man avsagt sig den tillväxtresan och får en hög utdelning istället. Aktiekursen i preferensaktien stiger inte över tid ihop med att bolaget presterar bättre. Kursen i en preferensaktie är kopplad till riskbilden i bolaget och det allmänna ränteläget. Den rör sig i ett begränsat spann kan man säga. Man investerar i en preferensaktie för dess höga utdelning.

NP3 preferens pyntar 0,5 kronor utdelning varje kvartal och på aktiekursen 28,25 kronor innebär det en direktavkastning om 7,1 procent. Utdelningsmånader är februari, maj, augusti och november. Maj månads utdelning är redan avklarad och nästa tillfälle är således i augusti.

Länk till NP3 preferens hos Avanza (reklamlänk).

Info om reklamlänkar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar

Jag skramlar för att köpa mer REITs

  Det här blev lite lustigt tycker jag. När jag sitter här vid min dator och kollar om jag kan ta ifrån mitt vanliga räntespar för att kunna...