Cibus tar in 567 miljoner kronor i gröna obligationer

 Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza.


Någon minut efter börsens stängning idag skickade fastighetsbolaget Cibus ut ett pressmeddelande om att de emitterat gröna obligationer till ett värde om 50 miljoner euro (567 miljoner kronor). Obligationerna har en löptid om 3 år och en ränta om 3 månader EURIBOR plus 400 punkter. Så här skriver Cibus VD Christian Fredrixon i ett pressmeddelande:

"Som nytillträdd VD är jag mycket stolt över den framgångsrika emissionen av vår nya obligation som landade på den lägsta marginalen någonsin för Cibus med hänsyn tagen till löptiden. Emissionen initierades av ett stort inkommande investerarintresse, och det starka och fortsatta intresset från nordiska institutioner ledde till att boken blev mer än två gånger övertecknad utifrån starterbjudandet"

Det är bra att obligationsmarknaden vaknat till liv igen. Den var ju precis iskall ett bra tag där men nu tickar det på och det betyder att refinansieringsrisk generellt sett i fastighetsbranschen ser ljusare ut. Så klart är det olika för de olika bolagen hur obligationsmarknaden ser ut för dem men det är inte helt nedstängt längre i vart fall. 

Cibus obligation kostar bolaget strax under 8 procent i dagsläget och det är inget orimligt. Man får tänka på att fastighetsbolag inte finansierar fastigheterna till 100 procent med en sådan här obligation utan det är bara en del av finansieringen. Man kan pynta 8 procent ränta på en obligation om den utgör kring halva finansieringen av en kåk som avkastar 6,2 procent. Obligationen har för övrigt samma ränta som den som går till förfall 29 december 2024 och jämfört med de övriga obligationerna Cibus givit ut så är den här på en betydligt lägre räntenivå.

Den här finansieringen sänker risken/oron ytterligare kring en eventuell utdelningssänkning. Cibus genererade tillräckligt med cash för att täcka utdelningen i senaste rapporten och efter den kommer hyreshöjningar medan finansiella kostnader är under kontroll. Där var lite engångskostnader också som försvinner. Framledes torde Cibus ha än bättre täckning för utdelningen alltså. Cibus har tagit hand om refinansiering och utdelningen skulle kunna bli oförändrad. Hur det faktiskt blir får vi se i bokslutsrapporten som kommer den 29 februari.

Utdelningen betalas månadsvis och summerar till 0,9 euro i årstakt enligt beslut från stämman våren 2023. Det ger en direktavkastning om cirka 8,5 procent på nuvarande kurs kring 120 kronor. Intjäningsförmågan var i Q3-rapporten 0,93 euro och bör stiga på sikt med anledning av hyreshöjningar. Finansiella kostnaderna stiger inte pga räntesäkringar på kort sikt och i längre perspektivet är ränteläget nedåtgående. Cibus har historiskt haft bättre täckning för utdelningen och man får se det som tillfälligt det nuvarande läget där de täcker den med mycket liten marginal.

Länk till Cibus hos Avanza (reklamlänk).

Info om reklamlänkar.

9 kommentarer:

  1. Är det någon av fonderna på Avanzas lista med kontantutdelande fonder som delar ut annan tid på året än på våren? /Mike

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena Mike,
      Jag kollade snabbt på Avanzas lista med 18 st fonder som pyntar cash utdelning. Nej jag tror inte att någon av dem delar ut vid annan tid än våren/sommaren. Aktiespararna Direktavkastning b pyntar i slutet av juni och den är nog senast av dem.

      Det finns fonder där ute som pyntar på hösten men det är i huvudsak andra fonder än vanliga aktiefonder. Obligationer, specialfonder för stiftelser osv.

      Mvh petrusko

      Radera
  2. Tjena Petrusko, tack för en väldigt informativ och bra blogg.

    Tror du att Cibus nu behåller utdelningen oförändrad?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena Danne,
      Cibus har själva profilerat sig som ett utdelningsbolag. Det är en viktig sak för både bolaget och oss ägare, utdelningen. I samband med Q3-rapporten uttalade sig dåvarande VD att utdelningsnivån är uthållig.

      Det är mitt basscenario att Cibus behåller utdelningen. De har täckning för den i dagsläget och på sikt kommer det växa intjäningsförmågan så att den täcker utdelningen med mycket större marginal. Jag har ändå respekt för att det skulle kunna bli en utdelningssänkning. Som jag nämnt tidigare anser jag då att Cibus får skrota sin identitet som utdelningsbolag samt att de kommer behöva skaffa nya aktieägare för de som köpte för utdelningsidentiteten har nog inte förtroende kvar i sådana fall.

      Mvh petrusko

      Radera
    2. Jag blir glad om utdelningen förblir som den är, men bara om de räknat ut att det är ok. Vi vill inte ha en Ilijan Batljan-situation där utdelningar tvingas fram fast det inte finns pengar till det.

      Radera
    3. Tjena Daniel,
      Nej fy något sådant vill man ju verkligen inte vara med om.

      Mvh petrusko

      Radera
  3. Det blir ohållbart i längden att finansiera utdelningen med nya lån hela tiden. Lån som kostar företaget mer än vad fastigheterna avlastar, gör att man bör se upp. Dagens Industris genomgång av fastighetsbolagen, förutspår en sänkning av Cibus utdelning, vilket är logiskt. Man bör se Castellums agerande som föredöme, att slopa utdelning just nu, för att stå långsiktigt starka. Utdelning är inget självändamål. Jag äger helre ett stabilt finansiellt bolag, än får utdelning till varje pris, som riskerar stort värdepapper. Vi får helt enkelt se vad som händer i aktien.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej,
      Ja vi får se hur det går. En viktig sak dock: Varken Cibus eller något annat fastighetsbolag finansierar utdelningen via lån. Utdelningen kommer från det kassaflöde fastigheterna genererar. Fastighetsbolag är en kapitalintensiv verksamhet och kommer därför alltid att finansiera sig via belåning för att bedriva en effektiv verksamhet med rimlig avkastning.

      Cibus och alla andra fastighetsbolag kommer regelbundet att ta upp nya lån, lösa gamla obligationer, ge ut nya obligationer osv. Det är fullt normalt för fastighetsbolag att göra så, att konstant ha belåning på sina tillgångar.

      De här obligationerna som Cibus nu gett ut är för att refinansiera sig samt ev förvärv.

      Pengar till utdelning kommer från kassaflöde.

      Mvh petrusko

      Radera
  4. I och med denna nya obligation så kommer räntekostnaderna för denna att få en negativ påverkan på kassaflödet med ca 4m euro per år. Viktigt att bolaget lyckas investera detta kapitaltillskott snarast möjligt för att det inte bara ska bli en kostnad fram till mitten på 2025. Köper man tillbaka obligationer som är dyrare så är det en väldigt bra affär. Tvivlar dock på att man klarar detta då obligationsinnehavarna tidigare inte visat mycket intresse av att låta Cibus köpa tillbaka obigationerna innan förfallen.

    SvaraRadera

Detta gör Nasdaq för att främja fler svenska ETFer

  Vad gör egentligen Nasdaq för att främja fler börshandlade fonder på Stockholmsbörsen? Det har jag frågat mig genom åren men nu har jag fa...