SEB bokslutsrapport 2023

 


Idag har SEB släppt sin bokslutsrapport för 2023 och förslag till utdelning. Jag skrev ett inlägg om SEB igår med information om utdelningspolicy samt analytikers förväntningar på vinst och utdelning. Av den anledningen känns det rimligt att hålla det här inlägget kort.

Vinst per aktie blev 18,2 kronor vilket på senaste aktiekursen 142,9 kronor för SEB A ger ett p/e-tal på 7,85.

Utdelningen förslås bli 8,5 kronor ordinarie utdelning samt en extra utdelning om 3 kronor. En total utdelning om 11,5 kronor vilket på kurs 142,9 kronor innebär en direktavkastning om 8 procent.

Framledes är det väntat att räntorna går ned vilket kommer påverka bankens vinstförmåga. Det speglas också i analytikers förväntningar om lägre vinster 2024 och åren där efter. Bland annat detta pratar finansdirektör Masih Yazdi om i en förinspelad video på endast 4 minuter som SEB lade upp i samband med rapporten. Här är en länk till SEBs sajt där videon finns. https://sebgroup.com/sv/press/nyheter/2024/sebs-resultat-for-fjarde-kvartalet-2023

Det är en bra rapport SEB visar upp här. En sak som sticker ut lite är kostnadsprognosen för 2024. Just kostnader är något som analytiker och finansfolket brukar vara på som hökar och är alltid mycket snack på conf-call i bankernas rapporter. Höga kostnader, stigande kostnader osv. SEB lämnar en prognos om kostnader mindre än eller lika med 29 miljarder kronor för 2024. Konsensusestimat för 2024 visar att analytiker har förväntat sig  att SEBs kostnader 2024 skall bli kring 29,4 miljarder kronor. Det innebär att SEBs kostnadsprognos är en god bit lägre än analytikers förväntningar.

1 kommentar:

  1. Gött att få lite återbäring från bolåneräntorna man betalat senaste året då :)

    SvaraRadera

Jag har sålt Fastpartner D

  I vintras klippte jag in ett gäng Fastpartner D strax över 50 kronor styck. Ränteläge och förutsättningar för bolaget pekade åt rätt håll ...