Swedbank Robur Global High Dividend b - Nu med cash utdelning hos Avanza

 Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza.

Nu har Avanza ändrat så att man får utdelningen cash ifrån fonden Swedbank Robur Global High Dividend b. Tidigare har den kommit som nya andelar men Avanza har bekräftat att det nu är cash utdelning som gäller hädanefter på den här fonden ifrån Swedbank.

Detta är en aktiv fond med en global inriktning mot högutdelare. Nu kan man ju få en bild om väldigt hög direktavkastning när termen "högutdelare" används men som Swedbank själva förtydligar så är inriktningen att fonden skall ha ett snitt som är högre direktavkastning än jämförelseindex. För S&P 500 är snittet bara strax över 1 procent och för globalindex är det kring 2 procent. Högre än det är det alltså fonden strävar efter. Fondbolaget har förtydligat att det är fondens snitt som skall vara högre varpå det ändå kan finnas innehav som har lägre än snittet. I skrivande stund ingår tex Microsoft med 0,7 procent direktavkastning.

Fonden är som sagt aktivt förvaltad och då är det ju som vanligt en betydligt högre avgift än man får i passiva indexfonder. Den här fonden är inte dyr för att vara en aktivt förvaltad fond med sina 1,08 procent i total avgift. För aktiva fonder behöver man resonera om man tycker de är värda sin avgift. Om de gör skäl för den rentav. Bilden ovan är fondens historiska prestanda tagen ifrån den utmärkta sajten fondkollen.se. Den prestandan står sig rackarns bra mot en vanlig billig indexfond. Jag jämförde mot Länsförsäkringar Global Index som under samma period på 3 år presterat 51 procent avkastning och på 5 år 107 procent. Det är inte en helt rättvis jämförelse men ändå relevant på något sätt. De två fonderna är egentligen inte i samma kategori men det är globala aktier i dem bägge och någonstans kanske en investerare ändå väger en sådan här nischad fond mot en vanlig indexfond. För att vara tydlig med prestandan i bilden överst så är den tagen ifrån andelsklass A utav fonden. Det är samma fond men den lämnar ingen utdelning. Det är ändå så man jämför totalavkastning för ett utdelande värdepapper, att eventuell utdelning omgående återinvesteras. Den utdelande andelsklassen har inte funnits lika länge men det är som sagt samma fond varpå det går utmärkt att se på prestandan från Andelsklass A historiskt.

Ja den har alltså gått sämre än en vanlig global indexfond men det är inte stor skillnad. Får man då något annorlunda i den här jämfört med en helt vanlig billig global indexfond? Ja det har varit en lite mindre guppig resa på vägen. Den här har inte backat lika mycket när börsen skakar. Kanske man lockas av tesen att man sover bättre med lite mindre skakig börsresa. Den är ju inte på något sätt skyddad från nedgång. Den har bara lite mindre djupa nedgångar i kursgrafen de senaste 5 åren jämfört mot Länsförsäkringar Global Index.

Utdelningen betalas årligen i maj och har varit på cirka 3 procent direktavkastning. Målsättningen för utdelning är enligt fondens informationsbroschyr att dela ut 2-4 procent av fondens värde vid beslut för utdelning. Utdelande fonder som den här meddelar oftast inte sin utdelning långt i förväg utan där i maj när den här skall dela ut så beslutar fondbolaget om storlek och pang dunkar ut den till andelsägare.

2023 var utdelningen 3,2 kronor.

2022 var utdelningen 2,8 kronor.

Minsta köp i fonden hos Avanza är 100 kronor.

Köp och sälj innan klockan 13 sker samma dag och syns på kontot dagen efter.

Fondavgiften är totalt 1,08 procent.

Jag tycker det här är en hygglig fond. Sett till inriktningen som faller mig i smaken och jag tycker att de bär upp fondavgiften okej. Den har liknande inriktning som en fond ifrån Handelsbanken som jag har en liten slurk i. Prestandan i den här fonden ifrån Swedbank är dock bättre trots att avgiften är högre. Jag gillar den och kan tänka mig att ha en liten slant i den här också.

Länk till fonden hos Avanza (reklamlänk).

Info om reklamlänkar. 

3 kommentarer:

  1. Hej, tack för bra uppdatering!
    Är på jakt efter en globalfond med utdelning, sett till 5-10år, vilken fond/fonder anser du är bäst,

    Handelsbanken Gi hiv div lo
    Handelsbanken Global index
    PriorNilsson global utdelare
    Swedbank robur global High

    Har redanJGPI i portföljen.

    Grym blogg och tack för att du sprider din kunskap!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      Det är hyggliga fonder generellt de där. PriorNilssons fond och den här ifrån Swedbank har nog högst avgift men de har ändå presterat hyggligt. Priornilssons fond tror jag dock inte finns i utdelande version.

      Handelsbanken Global Index är ett rimligt val om man inte vill avvika avkastningsmässigt från globalindex. Gillar man tanken på en lite mindre guppig resa kanske den här fonden ifrån Swedbank är värd en titt.

      Mvh petrusko

      Radera
  2. Ja high dividend är väl lite missvisande tycker jag, när man inkluderar Microsoft i sitt innehav. Det känns som om fonden har en lite märklig och tvetydig strategi, när man kanske borde haft större inriktning mot utdelningstillväxt och värdetillväxt? Passar på fonden då den yieldar för snålt och har en på tok för hög avgift.

    SvaraRadera

Europa som investering

  Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza. Som investerare finns det många olika indelningar man kan göra på världens alla bolag....