Olika sorter utdelningsaktier

 


Det finns olika sorters utdelningsaktier och primärt brukar man prata om högutdelare och utdelningsväxare. Här i Sverige tänker gemene man nog oftast på högutdelare när man hör ordet utdelningsaktier. I USA och på många andra håll är det snarare utdelningsväxare man tänker på.

Vissa resonerar starkt att det är just utdelningsväxarna som är de allra bästa utdelningsaktierna och kanske är det så. Det finns dock studier som är fördelaktiga för bägge typerna. Det finns historisk data som talar för dem bägge. Ett enkelt och tydligt exempel är indexet S&P500 Dividend Aristocrats som innehåller de bolag i S&P500 som höjt sin utdelning varje år i minst 25 år. Det är ett 60-tal bolag och som grupp har de en låg direktavkastning. På lång sikt har det här indexet presterat bättre avkastning än breda börsindex.
 Ja det visar ju att utdelningsväxare är bra. Det finns historisk data som visar att hög utdelning också är bra. Vi har professor Jeremy Siegel som sett till historisk data och lyfter fram att bolag med högre utdelning än snittet som grupp presterat bättre avkastning än breda börsindex. 

Det kan vara bra bägge två helt enkelt men man kan använda dem olika. Den som investerar på mycket lång sikt kan resonera att de gärna har en större grad utdelningsväxare och att den utdelning de aktierna pyntar om 30 år kan tänkas täcka det inkomstbehov de har då. Vissa långsiktiga investerare vill ha hög utdelning och återinvesterar hela klabbet i fler aktier som pyntar ännu mer utdelning. Ja man kan göra det där olika.

Själv har jag historiskt haft bägge typer i portföljen men jag har prioriterat utdelningsväxare. De mäktiga utdelningshöjarna i USA har tilltalat mig och min strategi. Jag har investerat i utdelningsaktier i över 25 år och ursprungligen hade jag inte en tanke på att leva på utdelningar. Jag bara gillade aktier och framförallt utdelningsaktier. Nu har jag dock levt på utdelningar i många år och jag har skiftat fokus från utdelningsväxare till högutdelare.

För mig är högutdelare mer rimligt nu. Det är nu jag lever på utdelningar och jag behöver inte drömma om vad utdelningarna kan växa till om 30 år. Jag kan leva på dem redan nu. Man behöver som sagt inte vara i min sits för att tycka om högutdelare, de kan vara en bra komponent i portföljen oavsett. Vissa menar på att högutdelare är trötta och dåliga aktier men historisk data visar att de över tid genererar en god totalavkastning som grupp.

Vore jag amerikan skulle jag kallas för income investor men något liknande uttryck har vi inte i Sverige. En "income investor" investerar för att generera inkomst här och nu. Det är precis vad jag gör. Mitt mål är inte att slå något specifikt index eller att växa portföljen till något visst belopp. Mitt mål är att till relativt låg risk generera utdelningar ifrån min portfölj. 

Utdelningsinvestering är en av många olika strategier man kan ha på börsen. Jag har hållit mig till den och gillat den i över 25 år. Den har varit rätt för mig men det betyder inte att den är bäst eller mest rätt. Man måste inte gilla utdelningsinvestering men man kan ganska enkelt acceptera att det är en av många strategier och att den kan vara rätt för vissa. Alla är vi olika.


15 kommentarer:

  1. Hej,

    Vad tycker du om invesco preferred shares ucits etf eur hdg dist?

    Den ger ganska trygg och hög utdelning här och nu?

    Mvh P

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      Jag gillar konceptet med en ETF med inriktning mot preferensaktier. Just den där gillar jag inte då man betalar extra för att den hedgar sig till euro. Det är smart om man har euro som sin basvaluta men för oss svenskar med svenska kronor som basvaluta är det helt meningslöst och kostar bara massa avgift i onödan. Den fonden finns utan hedge men de verkar inte erbjuda den på tyska börsen och tanken är kanske att de flesta investerarna där har euro som basvaluta.

      Anyway, nej den där fonden undviker jag.

      Mvh petrusko

      Radera
    2. Jag får tillägga ett stycke. Den där fonden ifrån Invesco är primärt det som finns med inriktning mot preffar i dagsläget. Beaktat att det inte finns något bättre så är den så klart den man kan överväga om man vill ha bred exponering i preffar. Den extra kostnaden för den onödiga eurohedgen är inte jättestor, 0,05 procentenheter extra avgift per år.

      Jag är intresserad av en sådan här investering men avvaktar i hopp om att något bättre skall dyka upp. Eftersom det utgår valutaväxlingsavgifter osv vid köp/sälj vill jag inte klippa in den här och sedan sälja för att något bättre dyker upp. Så har jag resonerat någre år kring den här nu.

      Mvh petrusko

      Radera
    3. Hej,

      Tack för svar, ja jo klart man önskar något bättre.

      Den borde också rimligen ha en uppsida om räntan går ner igen i framtiden men inget jag räknar kallt med.

      Bra info tack.

      Radera
  2. Hej Petrusko. Vet du om du det finns fonder eller etf:er som har fokus mot utdelningshöjande bolag. Då jag är ung funderar jag på att ha övervikt mot bolag som växer och höjer utdelningen år efter år snarare än bolag med hög och konstant direktavkastning.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      Ja sådana ETFer finns det ett gäng utav.
      Här är en länk till SPYD med inriktning mot utdleningshöjare i USA: https://petrusko.blogspot.com/2020/06/spdr-s-us-dividend-aristocrats-etf.html

      Här är en länk till ZPRG med globala utdelningshöjare: https://petrusko.blogspot.com/2022/10/spdr-s-global-dividend-aristocrats.html

      Två rimliga att börja sin spaning med.

      Mvh petrusko

      Radera
    2. Tjena P, avser att öka i USA med förhoppning att kombinera hyfsad totalavkastning och utdelningshöjningar. Hade fastnat för SPYD men noterade att jag läste om fel(!) ETF, jag var inne på SSGA info och det var den amerikanska motsvarigheten som följer annat, men liknande, index (innehaven skiljer sig dock markant) - den har dessutom bättre TA och högra DA. Snårigt är det onekligen. Hur som, kvar blir HDLV och den SPYD vi svenskar kan köpa. Dessa verkar följa olika index men av innehaven så verkar de ha ungefär samma upplägg, dvs stadig utdelning och lägre tillväxt. Har du fler tankar kring USA utd ETF är det alltid intressant att läsa mer.

      Radera
  3. Hallå Petrusko! En sak jag undrat en del över är hur länge du levt på utdelningar och då troligtvis ansett dig varit i FIRE.

    Vad gäller utdelande bolag och då särskilt de äldre i gamet (Aristocrats och Kings i USA) varit i genom tuffa tider många gånger men ändå klarat av det. Det finns många andra bolag i andra länder med ungefär samma historik men i USA har man uppmärksammat bolag som år efter år faktiskt presterar mer än powerpoint-slides:en säger. Bolag som inte delar ut borde och bör betraktas med skepsis. Berkshire Hathaway sticker förstås ut och bevisar motsatsen men ändå, om du inte sålt några BRK så har du inte heller fått nåt, tills försäljning eller utdelning är "värdet" fiktivt.... Samma gäller för diverse och de flesta fonder.

    Utdelningsstrategi alla gånger.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      Jag har levt på utdelningar sedan 2016. INte för att jag strävade efter det just då utan för att det hände en grej varpå jag tyckte att det här är det inte värt och sade upp mig helt enkelt.

      Mvh petrusko

      Radera
  4. Intressant inlägg, något jag själv tänkt på utan att komma fram till ett så tydligt svar som du. Jag står inför att säga upp mig och delvis leva på utdelningar. Jag har tidigare jobbat mycket med "högutdelare" men senare år växlat över till utdelningsväxare. Lite tvärt om vad du skriver. Men samtidigt behöver det inte vara fel tänker jag. Säg att jag lever 30 år till, då har högutdelarna knuffat igång utdelningen mer än växarna. För mig beror det nog på hur mycket utdelning jag behöver här och nu. Hur mycket utdelning kan jag spara till framtiden med växarna. Här kommer variabeln "hurlängeleverjag" in, som i högsta grad är obekant. Men om jag klarar mig med X % växare nu, kommer jag göra det om 5, 10, 15 år också. Och en sak till, det är tack vare dig och Utdelningsseglaren jag nu kan lämna mitt jobb som jag inte trivs med och fundera på vad jag vill göra i stället. Jag är oändligt tacksam för allt du lärt mig, och du har i viss mån räddat mig från ytterligare sjukskrivningar och utmattningar pga en dysfunktionell arbetsplats.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena SJV55,
      Tack för din kommentar. Det var kul att höra att jag kunnat inspirera dig men framförallt kul att du har möjlighet att ta dig ur en situation som inte är bra för dig. Jag önskar dig välmående och framgång.

      Mvh petrusko

      Radera
  5. Vad säger du om att Hernhag nu tröttnat på att Xact högutdelande går dåligt oavsett börsklimat och köper Investor istället?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena Gustav,
      Jag läste Hernhags inlägg om det där. Jag önskar honom bättre lycka än den han befarar. Investor är ett "solid bet". Beträffande prestandan i Xact Norden Högutdelande så har jag tro på urvalet i långa loppet. Förra året presterade fonden avsevärt bättre än Stockholmsbörsen men sett över flera år är avkastningen sämre. Det har sina perioder det där och Xact Norden Högutdelande hade ett mycket svagt 2020 när Stockholmsbörsen som helhet gick desto bättre. Över lång period som 10 år jämnar det där sannolikt ut sig.

      Mvh petrusko

      Radera
  6. Gokväll P, först en helt ovetenskaplig gissning. Är det inte svårare att hitta utdelningsväxare än utdelningshöjare, dvs risken ökar? Min egen förmåga dessa guldkorn kommer på sikt förlora mot index varje dag i veckan. Men SPYD och ZPRG är ju bra förslag, då får jag alltså ett knippe såna bolag serverade och kan äga utan rädsla för mina egna brister :)

    SvaraRadera

Europa som investering

  Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza. Som investerare finns det många olika indelningar man kan göra på världens alla bolag....