Totalavkastning 5 år Xact Norden Högutdelande

 


Det här inlägget syftar inte till att utvärdera fonden eller påstå endera saken om den. Det här inlägget syftar till att redovisa fondens totalavkastning de senaste 5 åren (per 2023-12-08). Grafen är hämtad ifrån fondbolaget. Det ser lite annorlunda ut när man använder tex Avanzas funktion för återinvesterade utdelningar. Den funktionen hos Avanza fungerar dåligt och blir i många fall felaktig.

På 5 års sikt har Xact Norden Högutdelande genererat en totalavkastning om 49,35 procent. Under samma period har Stockholmsbörsen (OMXS All Share) presterat 85,03 procent.14 kommentarer:

 1. M.a.o en dålig investering./Daniel

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det är inte automatiskt dåligt bara för att något annat gått bättre. Resonerar man så är allt förutom det som gått absolut bäst en dålig investering.

   Radera
  2. Ja, en katastrof oavsett tidsperspektiv. Man måste vara bra sugen på direktavkastning och totalt blind när det kommer till totalen för att köpa denna fond. Jag tröttnade på denna usla investering och sålde allt i fredags. Nu blir det 2-3 indexfonder för pengarna.

   Radera
  3. Exakt Daniel, håller med. Allt utom den bästa aktien/fonden är alltså värdelöst tycker många. Intressant synpunkt. Svårt att investera då när bara den "rätta" aktien/indexfonden är bra.

   Man måste ha en lite bredare vy än så, tycker många andra, och undertecknad.

   Radera
  4. Ja, lite konstig attityd att allt som inte slår index är en dålig investering. 49% på 5 år med så pass låg risk tar jag gärna

   Radera
 2. Apropå Hernhags senast omallokering eller? Jag har ett automatiskt månadsspar i fonden som har rullat på i ur och skur på Nordnet ett par år nu. Med deras månadsspar i ETF-funktion sker handeln courtagefritt. Låter det fortsätta snurra på och utvärderar om ett par år.

  SvaraRadera
 3. Bra sammanställning. Har tyckt att det varit ganska svårt att få en korrekt bilden över föndens utvecklng. Fonden har gått rejält dåligt. Överväger att framöver minska mitt innehav. Hur tänkter du, Petrusko?

  SvaraRadera
 4. 50% på 5år är bra cagr.
  För en så diversifierad stabil pjäs.
  Högs räntor pressar high yield det är ett faktum.

  Vänta bara när kronan stärks å industribolagen får lite motvind, då kommer xact norden förmodligen ta ikapp.
  Det är sällan largecap har presterat så bra mot allt annat som det gjort nu.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vad säger du om detta argument petrusko? Har hört det förr men är lite osäker. Säger inte att det är fel, men jag har heller ingen lust att sälja xact hög.

   För eller senare vänder det.

   Blir även lite fundersam om "alla" plötslig ska shoppa investor som anses "säker". Har själv dom men att gå all in?
   Jämför Investor inkl utdelningar mot omxs30gi så underpresterar den mot index mellan 2002-2015. Drar ifrån 2018/2019.
   Inget är säkert.
   /Andreas

   Radera
  2. Hej Andreas,
   Först och främst; Jag misstänker att du använt dig utav Avanzas sopiga funktion för avkastning inklusive utdelning. Den är usel och visar ofta fel och den är baserad på den datan du ser hos Avanza. Som du ser har de bara utdelningar till och med 2019. Det är de enda utdelningar de använder när de visar dig avkastning inklusive utdelning.

   Investor har presterat bättre än index på lång sikt.

   Beträffande Xact Norden Högutdelande så tror jag inte den kommer bli någon raket. Jag brukar däremot lyfta fram att när man investerar i något annat än Stockholmsbörsen så utvecklas det annorlunda än Stockholmsbörsen. Inget går spikrakt upp och det mesta har perioder av svagare prestanda. Den senaste 5-årsperioden innehåller ett mycket svagt år (2020) för Xact Norden Högutdelande.

   Det är en samling stadiga bolag i den här fonden och de är utvalda för att de har lägre volatilitet än snittet och för att de har god utdelning. Stora sunda bolag som lär vara fortsatt sunda och rimliga även i framtiden.

   Mvh petrusko

   Radera
  3. Suck funkar inte den funktionen hos Avanza? Har använt den för att göra jämförelser. Suck, allt måste man kolla o dubbelkolla själv :)

   Är med på vad du säger, tack!

   Radera
 5. Visst är den trög denna ”folk-ETF” men för mig gör den jobbet. Den känns trygg på så sätt att utdelningen säkerligen behålls och oftast höjs lite grann. Tricket kanske är att ha ytterligare en handfull liknande värdepapper med bransch, geografisk såväl som valutaspridning. Tror också att denna ETF kommer spotta upp sig under 2024.

  SvaraRadera
 6. Jag känner mig trygg med denna ETF, Tack för dina fina inlägg petrusko

  SvaraRadera
 7. 4 gr per år betalar Xact högutdelande ut någon tusing. Och den har ökat i värde trots den har betalat ut tusentals med kronor in mitt ISK. Det känns stabilt och är allt jag behöver veta.å

  SvaraRadera

Slopad utdelning på Heimstaden preferensaktie

  Fastighetsbolaget Heimstaden har en preferensaktie noterad men i övrigt ägs bolaget utanför börsen. Således är inte intresset för bolaget ...