Nytt innehav - Jag slog till på fonden ifrån WisdomTree

 


För ungefär en månad sedan skrev jag om en fond ifrån WisdomTree som jag tycker är nice. Nu har jag funderat ett tag på den och slog till på en stek i fonden idag. Det är en börshandlad fond med inriktning mot Europeiska utdelningsaktier. Jag kommer äga den parallellt med Franklin FLXD som jag har sedan tidigare.

De gör olika urval osv de här två fonderna och WisdomTree-fonden har ganska många innehav jämfört med flera andra fonder. Kring 230 innehav har den och den gör en sorts kvalitetsgallring och viktar sedan innehav med högst direktavkastning extra tungt. Det är anledningen till att fonden har lite högre direktavkastning än vissa andra fonder med europeiska utdelningsaktier.

På den utdelningen som fonden pyntade under 2023 är direktavkastningen cirka 6 procent och enligt fondbolagets hemsida genererar nuvarande innehav i fonden en direktavkastning om 6,67 procent. Exakt vad det mynnar ut i för utdelning under 2024 återstår att se. De pyntar utdelning två gånger per år där en liten del går i januari och en jättestor del i juli.

Läs mitt inlägg om fonden i länken: https://petrusko.blogspot.com/2023/10/wisdomtree-europe-equity-income-etf.html



30 kommentarer:

  1. Jag behövde inte så lång betänketid efter ditt inlägg utan köpte på mig en startpost relativt omgående :-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena Zero,
      Kul att du investerat i fonden. Nu håller vi tummarna att den presterar hyggligt över tid. Det borde den göra.

      Mvh petrusko

      Radera
  2. Tjena P, grym nyhet - går själv i samma tankar men agerar uppenbarligen långsammare än dig. Jämförde lite med SPDRs åtminstone något liknande SPYW, den har presterat sämre med lägre DA men har låg spread (0,02% vs Wisdom WTEE 0,24%). Men de följer ju olika index och verkar ha helt olika innehav med några undantag. Ytterligare en fördel är att Wisdom delar ut i annars skrala månader. //humlan

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena Humlan,
      Det är en liten fond den här ifrån Wisdomtree och har bara kring 200 miljoner kronor under förvaltning. De kommer nog aldrig ha lägst spread men om man bevakar handeln under några dagar ser man att den inte ligger på 0,24 procent som du skriver. Vid en ögonblicksbild kanske det är så just där och då men då kan man ju ge tusan i att köpa just då. Just nu är spreaden 0,14 procent men det går att komma in till än lägre spread om man följer handeln lite. Om man vill optimera spreaden alltså.

      SPYW kan nog vara en hygglig fond den också. Jag har tittat på den flera gånger över tid men aldrig fastnat för just den.

      Mvh petrusko

      Radera
  3. Även jag har börjat köpa in mig i den här ETFen. Det är ett smidigt sätt att fortsätta diversifiera, risksprida OCH samla på kontantutdelningar :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena Northernlight,
      Kul att du också äger den. Ja det är riktigt nice riskspridning och hög direktavkastning i ett. En utmärkt komponent i portföljen för den som vill ha hög utdelning och hålla nere risken. Passar mig som lever på utdelningar.

      Ha en go helg

      Mvh petrusko

      Radera
    2. Jag på väg mot att leva på utdelningar. Så letar alltid efter nya källor. Tack för alla tips !!

      Radera
  4. Ingen källskatt?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      Nej det dras ingen utländsk källskatt på utdelningen ifrån denna ETF eftersom den har sin hemvist på Irland.

      Mvh petrusko

      Radera
  5. hej Petrusko
    du kan mycket om aktier,du är fire free men du köper fonder. Nån säger att du är feg och okunnig, nån säger att du är försiktig. Vad tycker du själv?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena nermin,
      Jag är glad och tacksam över det jag åstadkommit. I över 25 år har jag investerat primärt i utdelningsaktier och byggt upp min portfölj på börsen. Det senaste året har jag valt att ta bort viss risk genom att gå över mer till fonder.

      Hur andra ser på det är inget jag funderar över.

      Mvh petrusko

      Radera
  6. Först: Tack Petrusko för bra blogg. Övrigt: min upplevelse är att sedan Covid (februari 2020) så är Mr Market mer bipolär än tidigare. Jag har därför, likt många andra verkar det som, valt att avverka enskilda utdelningsaktier och istället fokusera på utdelande fonder och utdelande ETF:er. För egen del blir det hängslen och livrem med 3 st som täcker Sverige, 2 st som täcker Europa, 3 st som täcker världen/USA samt 1 st som täcker Norden. Kort sagt: jag köper hela världen, hela tiden (åtminstone ett par ggr/månad) och tänkt äga dessa hela livet till en rimlig förvaltningskostnad: 0,4%. Att krama olika index är tråkigare men känner mig nöjd med mitt val och sover bättre om natten. Lycka till alla. Klart slut.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      Tack för din kommentar och stort tack att du delar med dig av dina tankar. Det är ett mycket rimligt upplägg du satsat på där och jag tror det kommer gå precis så hyggligt som du föreställt dig i långa loppet.

      Mvh petrusko

      Radera
  7. Hej King.

    Jag vet inte riktigt hur jag ska navigera framöver. Så här ser min portfölj ut just nu.

    AMF Global 70%
    Spiltan Invest 20%
    AMF Småbolag 10%

    Jag vill egentligen ha betydligt mer i Sverige men samtidigt läser man vad t.ex LYSA skriver att man inte ska ha mer än 10-20% i Sverige. Att svenska börsen står för 1% av världens börs osv osv.

    Nackdelen med att ha 70% som jag idag har i AMF global är ju valutarisken.

    Vad hade du gjort i min situation. Jag är 32 år gammal och de här fonderna tänker jag behålla tills jag är 65

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      Grundprincipen tror jag för många förståsigpåare som rekommenderar en fasligt stor del i globalfonder är att ju fler desto bättre. Fler aktier, fler länder innebär större riskspridning.

      De senaste 100 åren har man bara fått sämre avkastning om man ägt något annat än Sverige eller USA. Inflationsjusterat är Sverige den bästa börsen de senaste cirka 100 åren. Ju mer annat mög man lägger till i en fond har man alltså fått sämre avkastning.

      Källa på det där med att Sveriges börs varit bäst de senaste 100 åren är Nick Maggiullis bok "Just Keep Buing". Nick är en mästare på data och har studerat världens börser för att finna de absolut bästa.

      Vi har bolag i världsklass på Stockholmsbörsen och vi har hyggliga förutsättningar för bolag att verka här. Sverige är ett stabilt land politiskt osv trots den senaste tidens brottsvåg. Det är goda förutsättningar för bolag att frodas även de kommande 100 åren.

      Tyska börsen, japanska, franska börsen och allt vad man nu kan lägga till i en globalfond har presterat sämre än USA och Sverige över tid och har alltså bara bidragit med sämre prestanda i en globalfond.

      Fler innehav ger bättre riskspridning är devisen men jag är inte med på det tåget. Som svensk tycker jag man med fördel kan ha en stor del av portföljen på vår fantastiska Stockholmsbörs. En investering i vår egen valuta fri från valutarisk.

      Med de tankarna avklarade så var det ju funderingen kring din fondportfölj. Det är bra fonder du valt och jag tror inte du kommer behöva vara värst besviken om 30 år. Du är inne på valutarisk och om du vill förändra något kan du ju överväga att lägga halva din globalfondskaka i tex en bred svensk indexfond. Bara en tanke att utvärdera.


      Mvh petrusko

      Radera
    2. Tack för ett fint svar.

      Jag har nu spenderat ett par timmar och kommit fram till följande.

      AMF Nordamerika 50%
      Spiltan Investmentbolag 30%
      AMF Småbolag 10%
      SEB Sverige Indexnära 10%

      Hade du justerat något här?

      Jag gillar AMF-fonderna väldigt mycket då de är aktivt förvaltade till ett lågt pris.

      Radera
  8. Morning Petrusko 🌞
    Gäller din 7% regel även för fonder eller enbart aktier?
    Anna -Karin

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Anna -Karin,
      Min 7%-regel finns till för att stävja bolagsrisk och gäller således inte för fonder eftersom de i sig innehåller många olika bolag. Förvisso finns det väldigt nischade fonder och jag är vaksam kring sådana. Det finns exempelvis fonder med inriktning svenska fastighetsbolag. En sådan fond skulle jag inte vikta tungt då den är såpass nischad.

      Mvh petrusko

      Radera
  9. Hejsan.

    Hur ställer du dig till PriorNilsson Sverige Aktiv A som ”bara” kostat 0.69% på Savr? Avanza har den för 1.32% i avgift.

    Jag jämförde den med den billiga SEB Sverige Indexnära och den slår den år efter år.

    Avgiften på 0.69 känns inte helt dum.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      När det kommer till det här med att aktiva fonder brukar underprestera mot börsindex så är det faktiskt så att just avgiften är en stark bidragande faktor. När man som i det här fallet kan komma ner till 0,69 procent avgift som du nämner så har man tagit ett stort steg i att minska just avgiften som faktor. 0,69 procent är inte lågt jämfört med indexfonder men det är hyggligt lågt ändå.

      Långt viktigare än att hitta den ultimata fonden är att investera i en fond som man kan hålla i långa loppet. Du har hittat en fond som du gillar. Den har presterat bra historiskt och 0,69 procent avgift är överkomligt.

      Jag tycker du skall satsa om du gillar och tror på den här. Kom ihåg att inget går spikrakt upp och ingen fond är konstant bättre än andra. Det kommer perioder som kommer vara svagare och då behöver man känna sig trygg i sitt val och sitta ut den perioden.

      En vanlig anledning till att fondsparare får svag avkastning är nämligen att de hoppar runt bland fonder. De ser en annan fond som går bättre. Fonden de äger har en svag period. Det är börskris osv. Är man investerad i en rimlig fond skall man sitta ut de där oroliga tiderna för att få en god avkastning i långa loppet.

      Mvh petrusko

      Radera
  10. Hej,

    Med all respekt: varför inte bara stoppa allt i en global indexfond och vara klar? Du hade ju en redig aktieportfölj innan och nu på senare tid har du börjat övergå till fonder men det känns som om du inte kan låta bli att dutta där med. Tror du att i längden kommer du att prestera bättre än ett globalt index genom att småpilla med en drös fonder? Statistiken talar väl mot det egentligen.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej storpotaten,
      Jag har inte som mål eller avsikt att överprestera mot något index. Jag förvaltar min portfölj med avsikt att bevara kapital och generera utdelningar som jag lever på.

      Mvh petrusko

      Radera
    2. Fast ju fler fonder och aktier du har, desto större är sannolikheten att du kommer att prestera likt ett aktieindex. Så åter igen: varför inte bara köpa en global indexfond? Eller en global indexfond och en Sverige/Norden fond om man nu ska ha lite "home bias". Varför hålla på med en massa olika fonder och aktier över huvud taget?

      Radera
    3. Hej igen,
      Jag antar att du funderar för din egen del eftersom jag skriver ovan vad min avsikt är. Jo att ha allt i breda indexfonder är ett smart val för att ta del av börsens avkastning på lång sikt. Egentligen klarar man sig utmärkt med en enda fond, en bred svensk indexfond.

      Om du funderar på att satsa helt och hållet på indexfonder så tror jag du är något riktigt bra på spåret där.

      Mvh petrusko

      Radera
  11. Hej,
    Kan det vara så att bloggen kanske inte hade haft så många besökare och kommentarer om Petrusku haft enbart en global indexfond? Något måste ju skrivas annars inget intresse.

    Själv har jag 50% aktier, 10% Etf och 40% fonder. Lite roligare att spara i företag man gillar, typ Investor och Novo Nordisk men mitt 25 åriga månadssparande i en global indexfond är en stabil grund.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena Snåljonas,
      Det vore inget bra sätt att investera på om jag skulle investera i värdepapper för att kunna skriva om det på en blogg.

      Jag skriver om börs och aktier för att det är mitt främsta intresse och att jag tycker det är kul att inspirera och hjälpa andra. Bloggen genererar små intäkter och i relation till de utdelningar jag lever på är bloggintäkterna obetydliga.

      Beträffande ditt upplägg där med halva portföljen i aktier och resten i fonder tycker jag är ett mycket smart val. Det är en bra bas att ha indexfonder till stor del i portföljen. En sorts säkring om aktieinvesteringarna går dåligt. Det är ju bättre om bara halva portföljen går dåligt liksom. =)

      Mvh petrusko

      Radera
    2. Snarare tvärtom:
      När bloggaren har sålt de få aktier som ägt och fegat till fonder finns det inget mer att skriva här 365 dagar om året. Han fyller på nuförtiden med rubriker "snart kommer utdelning från fonden xx", "nu har det kommit utdelning från fonden xx" , osv... Inga substanser och endast tuggande. :-)
      Faktumet är att har man bara några fonder finns det inte så mycket att skriva som bloggare. Till och med min farfar och morfar klarar sig välja och äga några fonder utan att behövas tugga i en bloggsida :D

      Radera
    3. Det du missar är att det titt som tätt kommer relevanta inlägg om Etfer vilket många är intresserade av.

      Radera

Jag har sålt Fastpartner D

  I vintras klippte jag in ett gäng Fastpartner D strax över 50 kronor styck. Ränteläge och förutsättningar för bolaget pekade åt rätt håll ...