Utdelningspolicy Xact Norden Högutdelande

 


Jag har pratat med Handelsbanken Fonder som är fondbolaget bakom den börshandlade fonden Xact Norden Högutdelande. Jag påpekade att de kommunicerade olika om utdelningspolicyn för fonden beroende på var man läste. Fondfaktabladet sade en sak medan Xact.se och Handelsbanken Fonders sajt sade en annan.

Fondfaktabladet säger kort och gott att man siktar på att pynta 4,5 procent utdelning men den kan bli både högre och lägre.

Webbsidorna med info om fonden sade på ett ungefär att de avser spegla utdelningen i de underliggande innehaven.

Lösningen för en enhetlig kommunikation blev att ändra till det som står i fondfaktabladet. Så här står det nu på Xact.se:

"Fonden lämnar kontant utdelning med målsättning att årligen dela ut 4,5% av andelens värde vid tidpunkten för fondbolagets beslut om utdelning. Utdelningen kan dock bli både lägre och högre. Utdelningstillfällen sker normalt i mars, maj, september och november."

Om man tolkar den där svart/vitt att det rakt av skall delas ut 4,5 procent så innebär det en sänkning av utdelningen nästa år. Detta har jag bollat med fondbolaget vars svar är lugnande i den aspekten. Dels förklarar de att de som utdelande fond har många olika aspekter att ta hänsyn till och har svårt att kommunicera på annat sätt om utdelningen. Det luktar delvis bullshit men jag kan köpa det. De uttrycker att de har ambition att hålla utdelningen hyggligt stadig över åren och hänvisar till fondens historik som mycket riktigt haft en hyggligt stadig utdelning mellan åren. Andelskursen har gått upp och ned över åren medan utdelningen varit desto stadigare.

Framförallt säger Handelsbanken fonder till mig att man kan se de där 4,5 procenten som ett golv och att fondbolaget ser till den underliggande utdelningen ifrån innehaven i fonden.

För att sammanfatta det här. Ja nu står det 4,5 procent enligt ovan på de olika ställen man kan läsa om fonden men jag förväntar mig en högre direktavkastning i linje med det jag skriver ovan. Fondbolaget ser faktiskt till den utdelning de tar emot ifrån innehaven och utdelningen kan som de skriver bli både högre och lägre än 4,5 procent. I skrivande stund är andelskursen cirka 124 kronor och årets beslutade utdelning är på totalt 6,68 kronor varpå direktavkastningen nu är 5,4 procent.

Inom bara några dagar är den sista utdelningen för året. De pyntar utdelning 4 gånger per år och nu den 14 november är X-dag för årets sista utdelning om 1,67 kronor. Den 20 november är paydate.

Nästa år kring månadsskiftet januari/februari beslutar fonden om utdelningen för 2024 och den första delen betalas sedan i mars. Vi får vänta till dess för att få svart på vitt vad utdelningen faktiskt blir nästa år.



17 kommentarer:

  1. Ja, det där är precis lika Bombsäkert som allt annat i finansvärlden :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Haha, ja lite ren och skär tydlighet är inte grejen i finansvärlden.

      Mvh petrusko

      Radera
  2. Om jag förstått rätt (fact-check'a mig gärna) så fungerar fondfaktabladet som fondbolagets "kontrakt" gentemot andelsägarna. Det är på så sätt svårt/omständligt för ett fondbolag att göra ändringar i just fondfaktabladet (jmf annan kommunikation om fonden). Det kan till och med behövas skickas en för-kännedom-notis till FI, eller till och med invänta ett OK från dem för att få göra ändringar. Det ger så klart att den enkla vägen ut för att harmonisera kommunikation om en fond är att ändra allting annat än just fondfaktabladet, även om man kanske helst skulle vilja se en uppdatering av just fondfaktabladet.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      Ja det är ungefär så som du säger. Man kan inte ändra villkor för en fond hur som helst utan det skall uppdateras dokument osv till FI. Det är lite omständigt och det tas ut en avgift också.

      Fondfaktabladet är därför något som inte ändras lättvindigt medan man på tex fondbolagets sajt kan sväva ut lite i sina uttryck. Däri låg skillnaden att man svävat ut lite på sajten och när man nu harmoniserar kommunikationen rättar man sig efter fondfaktabladet.

      Mvh petrusko

      Radera
  3. Man undrar ibland. Hur svårt kan det vara? Vad jag förstått av bloggarens inlägg så samlar FLXD ihop sina utdelningar, och delar ut dem. XACT skulle dela ut mottagna utdelningar. Inkommna utdelningar läggs på bordet och delas ut. Själv har jag investerat i både Xact och FLXD på dessa premisser.
    MvH Lars

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena Lars,
      Haha ja hur svårt behöver man göra det egentligen. Handelsbankens utmaningar med kommunikationen till trots tror jag vi skall förvänta oss att de gör just så med den här fonden. Likt FLXD gör med sin utdelning.

      Mvh petrusko

      Radera
  4. Tjena Petrusko!

    Jag har en fråga om ETFer och fonder som du kanske kan reda ut åt mig.

    När man säljer en vanlig aktiefond får man det sammanlagda värdet av aktierna i fonden.

    Värdet av en ETF behöver nödvändigtvis inte vara korrelerade med aktierna i fonden, utan kan handlas till både premie och rabatt. Är det en korrekt uppfattning?

    Finns det då inte en risk med att äga en ETF med få andra ägare? Alltså att man behöver sälja sitt ägande till en ordentlig rabatt?

    Hoppas du förstår min fråga.

    Allt gott,

    Tobias

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej Tobias,
      Prissättningen i en helt vanlig fond och en ETF är ungefär samma. De handlas till aktuellt NAV/substansvärde. Premie och sånt bös är det inte på ETFer utan de handlas till NAV. De har market makers som hela tiden har köp och säljorders i linje med NAV för att underlätta handeln och hålla prissättningen i linje med NAV.

      Det finns stängda börshandlade fonder i USA, då kallas de för CEF. Sådana kan handlas till premie/rabatt. Men skit i dem, de kan vi ändå inte handla efter att EU satte stopp för amerikanska fonder helt och hållet.

      Du kan i princip alltid sälja en ETF noterad i Sverige eller Tyskland av ovan nämnda anledning, det finns market makers som hela tiden har köporders i fonden till aktuellt NAV.

      Mvh petrusko

      Radera
    2. Tack för svaret, du är grym!

      Radera
  5. Tack för tiden du lägger ner. Du är mångas ”husgud” skulle jag tro - den första att kolla in.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Hej,
      Tack för din kommentar. Jag brinner för det här med börsen och jag tycker det är jättekul att kunna hjälpa och inspirera till ett sunt börsspar.

      Mvh petrusko

      Radera
    2. Ja det är helt otroligt värdefullt, jag har tack vare dina tips och inlägg skaffat mig en portfölj med handelsbanken usa criteria b1, xact sverige och norden högutdelande och wisdomtree europé. Utdelningarna tickar in och jag känner mig nöjd och hoppas dem växer i värde över tid

      Radera
    3. Hello,
      Kul att höra. Det är rimliga fonder du satsat på där och i långa loppet torde de ge dig en god totalavkastning.

      Mvh petrusko

      Radera
  6. Skattas det på utdelningarna i ETF:er?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tjena,
      Jag investerar främst i ETFer med juridisk hemvist i Sverige eller på Irland. Sådana dras det ingen utländsk källskatt på utdelningen de pyntar. Tex FLXD ifrån Franklin Templeton och Xact Norden Högutdelande ifrån Handelsbanken Fonder.

      När man läser om en ETF på fondbolagets hemsida är dess hemvist (Domicile på engelska) en av de främsta infopunkterna de uppger. Man kan även se dess hemvist på ISIN-koden som syns hos mäklaren. Börjar ISIN på IE har den hemvist på Irland. Börjar den på SE är det Sverige.

      Mvh petrusko

      Radera
    2. Tack för ditt svar!
      Jag är en nybörjare (med 1 års erfarenhet) så det var lite svårt att förstå allt. Men jag förstod att det inte dras någon källskatt på etf:er som har juridiskt hemvist i Sverige eller i Irland och att de anger börshandlade fondernas hemvist i hemsidan eller på faktabladet.
      Tack!

      Radera
    3. En sak till, är du privatsparare (och har du gått nån utbildning inom ekonomi) eller professionell investerare?
      icke viktig men kan vara kul att veta en VANLIG person (som mig) är så duktig och kan mycket!
      Tack för ditt svar i förhand!

      Radera

Europa som investering

  Reklam: Inlägget innehåller reklamlänk till Avanza. Som investerare finns det många olika indelningar man kan göra på världens alla bolag....