Hittills i år har breda börsindex stigit kring 10 procent och samtidigt har fonden Aktiespararna Direktavkastning backat nästan 2 procent. Det är jäklarns dåligt det kan man inte hymla med.
Den som investerar i breda börsindex behöver vara införstådd med att det inte alltid går upp och att man behöver acceptera perioder när börsen går ned. Den som inte fixar det gör dundertabben att sälja när börsen backat och köper sedan åter när den stigit igen. Väldigt mycket avkastning försvinner genom att göra så och tyvärr är det ett vanligt beteende.
På liknande sätt behöver man acceptans när man investerar i Aktiespararna Direktavkastning. Den är något annat än breda börsindex och kommer därför utvecklas annorlunda. Ibland går den bättre och ibland går den sämre. Över en lång period har det index fonden följer visat sig prestera mycket bra. Indexet har sitt ursprung kring millennieskiftet och har slagit vanliga börsindex på lång sikt.
Jag tycker det är surt att fonden går kass just nu men jag är införstådd med att det kommer uppstå sådana här avvikelser mot vanliga index. Jag har tro på fondens metodik som visat sig fungera mycket väl med över 20 års historik.
I indexinvesteringar är det sällan man gillar alla innehav i fonden men det är så det är bara. Man får ta det dåliga med det bra och så har det alltid varit. Idag är det vissa bolag man ogillar och imorgon är det andra. De kommer alltid finnas där jämte de fina bolagen som man gillar desto mer.
Aktiespararna Direktavkastning finns i olika andelsklasser varav klass "B" som jag investerar i pyntar utdelning. Läs mitt inlägg om fonden i länken här: https://petrusko.blogspot.com/2022/10/aktiespararna-direktavkastning-b.html
Jag fick ett svar ang Sbb:
SvaraRaderaFonden är, som du vet, passiv och följer ett index (SIXSEDIV21SRIGI) för att kunna kallas indexfond. Det är ju både på gott och ont. Tyvärr måste man då hålla sig till indexreglerna som tydligt stipulerar hur fonden ska skötas. Därför är det tydligt att SBB i nuläget blir kvar. Vi har hörsammat problemet och kommer därför att se över möjligheterna till att förändra indexet inför nästa år i syfte att undvika för högt skuldsatta innehav. Tänk på att det finns 20 andra högutdelande bolag ytterligare i fonden.
Det är min högst personliga åsikt, och jag kommer att kämpa för, att bolag av den karaktären ska undvikas. Tyvärr är det en ny situation som ingen kunde drömma om skulle inträffa när fonden skapades. Att insolventa bolag fortsätter att dela ut pengar.
Hoppas att mitt svar är någorlunda betryggande och vi hoppas kunna återkomma i ärendet.
Hej Anonym,
RaderaMed fler regler i indexet skulle man kunna undvika att just SBB togs in. Jag är osäker på vad jag skall tycka om det dock. Indexet har lång historik och har fungerat väl. Det är inte solklart att man behöver ändra det bara för att SBB togs in i år. Jag skall fundera mer kring saken och vad jag tycker om ev förändring av indexet.
Mvh petrusko
Hej Anonym ! Historiskt har funnits bolag som har delat ut mer än vad de hade råd med. För flera år sedan delade Björn Borg ut mer pengar än vad de tjänade d.v.s. tog lån och delade ut därför att största ägaren behövde pengar till ett annat projekt. Jag är säker på att om Rutger hade haft kvar sin stora aktiepost i Castellum så hade bolaget delat ut pengar, därför att Ruger behöver utdelning för att betala räntor på den belåning han använder, Att säga " Tyvärr är det en ny situation som ingen kunde drömma om...." är bara ett sätt skylla ifrån sig, Vet man att största ägaren behöver cash så kommer bolaget att dela ut pengar längre än vad som är hälsosamt för bolaget,
RaderaHa en bra dag
//Krusse
Hej! Givetvis har SBB dragit ner denna fonden en del(men även Intrum) men är inte en del av förklaringen också att flera av fondens innehav har haft utdelning. Och då går ju i regel aktierna kurserna ner. Dock med denna fond så betalas utdelningarna ut först i juni, och således borde inte fonden gå ner något speciellt på fondens x dag då (i princip) då innehaven redan har haft i alla fall någon av sin x dag(ifall de har flera utdelningar / år). Är min analys korrekt?
SvaraRaderaSen oavsett så har den gått sämre än OMX30 i år vilket så klart är tråkigt men blir bra på sikt.
Är lite orolig dock att indexet släpper igenom bolag som kan vara jätte skuldsatta bara för att de har hög omsättning och hög DA.
Tjena,
RaderaNu har du gjort en tankevurpa. Fondens innehav har lämnat utdelning och fonden innehåller både innehaven och dess utdelning. Ingenting har lämnat fonden.
Anta att fonden har bolag X i portföljen det kostar 100 kronor och pyntar 8 kronor utdelning. När bolaget har pyntat sin utdelning står kursen i 92 kronor. Fonden har då i bolag X till kurs 92 kronor plus utdelningen om 8 kronor, totalt 100 kronor alltså.
Alla utdelningar som fonden tar emot återinvesteras under året. Inför fondens egna utdelning i juni frigörs kapitalet igen för att delas ut.
När fonden gör sin utdelning kommer ett värde lika stort som utdelningen ha lämnat fonden.
Indexet ser till utdelningar de senaste 3 åren och på den vägen sållar man bort ett gäng som inte har en hållbar utdelning. Att det just nu kan tyckas vara surt att SBB kommit in i fonden kan man ställa i relation till indexets 20 åriga historik.
Mvh petrusko
Ja lite surt då denna fond är mitt enda innehav. Men förhoppningsvis så blir det bra på lång sikt. Petrusko fyller du på med fondandelar i detta läget?
SvaraRaderaJag har gjort det lite grann.
Tjena,
RaderaJajjemen jag har gjort flera köp i fonden senaste veckan varav ett större idag.
Mvh petrusko
SBB må vara ett skräpbolag som man vill undvika som pesten...MEN det är ju ändå så att Aktiespararna Direktavkastning är väldigt tung i finanssektorn, många storbanker och jag vet inte om ni andra vet om detta men banksektorn har dippat en del pga bankkrisen i USA. Jag skulle säga att denna övervikten mot banker i fonden spelar större roll än SBBs haveri.
SvaraRaderaVärre lär det bli, jag tror på fullskalig bankkris som får 2008 att verka som ett party om inte riksbankerna sänker räntan snart går systemet sönder alldeles fullständigt.
Tjena Frihet,
RaderaBankerna kommer göra nya rekordvinster i år och sannolikt nästa år också. Med det sagt kommer de kunna pynta feta utdelningar men det är inte säkert marknaden kommer belöna dem med högre värdering. Det finns så mycket som får marknaden med internationella investerare att vara rädda för bank. Politisk risk och börda, exponering mot fastighetssektorn som internationella investerare nu ser som rena pesten här i Sverige. Generell bankoro mm.
De svenska storbankerna är välkapitaliserade och i en helt annan sits än den som var innan och under finanskrisen.
Mvh petrusko
Jag har en anna fråga Frihet. Har sett dig kommentera ett tag men upplever att det mest är negativt och katastroftänk. Vad investerar du själv i om jag får fråga?
RaderaFöljer man nyhetsflödet o sociala medier är det ju bara ena krisen på den andra, lätt att bli blind då i det större perspektivet. Att direkt dra slutsatsen "härj med banker i amerikat = värre än 2008" blir ju inte så troligt. Större risk är att något annat händer som vi inte ens tänkt på. Skriver i all välmening, allt är ju inte svart.
Det finns inga banker som är immuna mot det som händer nu och dominos har börjat falla.
RaderaKul att du frågar Anonym! Min portfölj består i stora drag av 50% skogsmark (träd är som utdelning men man får den vart 60e år istället), 40% aktier med fokus på utdelning (Investor, Xact, Aktiespararna, Vanguard all world high dividend, Tele2, Vår Energi, Lundin mining/gold) sen 10% fysiskt guld.
RaderaDu har rätt i att jag har en negativ syn på världen. Det innebär inte att man inte ska investera för det, det finns alltid möjligheter att förbättra sin och sin familjs situation. USAs statsskuld är större än någonsin, över 31 trillioner och den ökar lavinartat fortfarande...Europa är i stora drag ett ålderdomshem, dvs på dekis. Oklart vad som pågår i Asien. Kan inte bestämma mig för om Kina är en papperstiger eller en drake. Så sammantaget, världen är instabilare än någonsin och västvärlden är åldrande och drunknar i skulder vi inte kan betala. Ska jag utveckla mer än så får vi ta en öl.
Triljoner i dollar eller kronor. För en Triljon i USA är betydligt färre nollor än en Triljon i Sverige.
RaderaWell, får trösta oss med att Intrum och SBB gick upp 12 pinnar idag /Markus
SvaraRaderaHej Petrusko!
SvaraRaderaKollar lite på utländska etf:er:
-Franklin European Dividend UCITS ETF
-Invesco S&P 500 High Div Low Vol UCITS ETF
-Vngrd FTSE All-Wld Hugh Div Yld UCIFS ETC
Undrar om du vet vilka av dessa det är källskatt på? Samt vilken av dessa du hade rekommenderat för ett långsiktigt sparande?
Tack på förhand, M
Nu ville du ha Petruskos svar men jag kör ändå. Du kan lika gärna köra på bara Vngrd FTSE All-Wld Hugh Div Yld UCIFS ETC då får du ungefär samma exponering som om du köpte alla tre med mindre krångel.
RaderaDet ska inte vara källskatt då ETFerna är basera på Irland.
Rätta mig om jag har fel.
Tjena M,
RaderaSom Frihet skriver är det ingen utländsk källskatt på de där 3 fonderna då de har sin skattemässiga hemvist på Irland. Jag äger fonden i från Franklin och den ifrån Vanguard. Jag gillar dem alla 3 och har skrivit inlägg om dem. Googla petrusko "namnet på fonden" så finner du dem.
Mvh petrusko
Okej, då är jag med.
RaderaTack för svar Frihet och Petrusko!
Det är sant att det inte är källskatt från fonden men det förloras ändå 15% och mer beroende på land i utdelningen i sin helhet. Det är den skatten som går mellan aktierna och fondbolaget - den går förlorad.
RaderaT ex 100kr i utdelning från USA. 15kr skatt i USA. 0kr Skatt i Irland och sen vanlig schablonskatt då i Sverige (om ISK/KF, på hela portföljen och inte bara utdelningar).
Jag har hellre utländska utdelande aktier i en kapitalförsäkring och betalar endast schablonskatt.
Mvh,
Johan
Satt precis och kikade på Nordnet och konstaterade att fonden gått riktigt knackigt den senaste tiden. Sen hoppar jag över till din blogg och vips ett inlägg på temat :) Tack för fin service!
SvaraRaderaHar det gått kasst eller är det tomt i kassan?
SvaraRaderaSamma elände vilket som.
SvaraRaderaÄr det någon som rekommen-derar den här fonden i år?
OK över en längre tid ser det annorlunda ut håller väl ut till årets slut, ett år kan bli totalmiss!
Hej Petrusko!
SvaraRaderaFörst och främst stort tack för en fenomenal blogg,
för fonden står detta " SIX Sweden Dividend 21 Index, vilket består av de 21 bolag som har högst direktavkastning bland de 40 mest omsatta aktierna på Stockholmsbörsen"
Fråga 1) Kan man som privatperson följa detta index någonstans?
2) "40 mest omsatta aktierna på Stockholmsbörsen"
Vad menar de med mest omsatta? I år? Alltså vilken tidsram är det frågan om? Och kan man som privatperson se denna lista med korrekt tidsram?
3)
Trots aktiespararna DA värdelösa år hittills(jämfört med OMX30), vilken hade du valt av XACT DIV eller Aktiespararna DA? På riktigt långsikt, vill endast ha en. Och hur hade du fyllt på med innehaven? Säg man har 1 mille, hade du tagit 50k varje månad, mer eller mindre? Eller tycker du man ska försöka gå in med en större slant nu när den gått ner(trots att den är fast med SBB skiten)
Tacksam för svar och jag önskar dig och alla er andra som läser en strålande helg.
Petrusko har ju nästan 25% av sin portfölj i Xact Norden Högutdelande och bara nån procent i Aktiespararna DA B så det är ju rätt uppenbart vilken han har valt.
RaderaFast det är en gammal bild den jag hittar med hans portföljfördelning + Aktiespararna DA B är rätt ny hos avanza / Nordnet
RaderaTjena,
RaderaTack för din kommentar och frågor.
1. Ja och nej men mest nej. Det bör gå att följa via diverse tjänster som kostar pengar på ett eller annat sätt. Aktiva traders handlar via en terminal och där bör det finnas. Jag tror att det även finns i tjänster som Börsdata.
2. Jag minns inte om det är halvårsvis man ser på det där med mest omsatta. Det är inte på dagsbasis utan en längre period som halvår eller kvartal vill jag minnas. Om man googlar på indexets namn SIXSEDIV21 så bör man hitta länk till SIX Group och ett mastodont dokument med regler för indexet. Det är väldigt mycket info i det där.
3. Jag har satsat mest på Xact Norden Högutdelande och jag har i dagsläget ingen plan att ändra på det. Det är ett bredare index och ger mer riskspridning. Det har ett annat urval med fler kriterier varav jag gillar inriktningen mot låg volatilitet. Jag har lastat in kring 30 procent av portföljen i Xact Norden Högutdelande. Aktiespararna Direktavkastning b har jag inte ägt lika länge och det har tagit tid att bygga upp min stek där. Jag gör regelbundna köp för relativt små belopp (tänk månadsspar) men ibland gör jag omplaceringar som då ofta är lite större belopp. Jag har kommit upp i en vikt över 10% av portföljen i Aktiespararna Direktavkastning b och är ganska nöjd.
Beträffande att investera en större summa pengar så är det rent teoretiskt bäst att investera allt på ett bräde direkt. Historisk data visar att det är så. Vi är dessvärre inte skapta för den press det innebär psykologiskt om man har oturen att det går ned direkt efter man investerat. Då tenderar vi att sabba det rejält för oss själva. Vi säljer när det gått ned för att rädda oss och sedan köper vi igen efter att det stigit. För att hantera den där psykologiska aspekten brukar jag förespråka att sprida ut köpen över tid. 1 mille kanske är rimligt att sprida över 6-12 månader.
Mvh petrusko
Tusen tack för dina svar. Du är kunglig Petrusko!
RaderaHej,
SvaraRaderaMan undrar ju om trenden är bruten nu med tanke på AD As historik så har den inte legat under index såhär mycket sedan start.
Mvh P