Flera insynsköp i Cibus i dagarna

 


Igår och idag har flera insynspersoner i Cibus köpt aktier. Det är Marcus Kruus och Lauri Tiensuu som bägge köpt 2000 stycken aktier var till en kurs om strax över 100 kronor.

Iiris Eestilä köpte igår 1050 stycken aktier till en kurs strax under 99 kronor.

Cibus CFO Pia-Lena Olofsson slog idag till på 1000 stycken aktier till en kurs precis under 100 kronor. Pia-Lena ägde 6200 stycken aktier sedan tidigare (enligt Cibus sajt idag).

Som jag brukar säga skall man inte dra stora växlar på insynsköp men det är ju ändå så att ingen köper aktier i tron att de skall förlora pengar. Så klart tror de att de här köpen skall ge god avkastning.

Cibus äger väldigt fina fastigheter men likt de flesta fastighetsbolag har de nu sina utmaningar kring finansiering och finansieringskostnader. De har hittills navigerat sig fram okej kring det där. Med nya obligationer och nyemission.13 kommentarer:

 1. vad händer med castellum-aktien idag?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Castellum handlas exklusive rätt till TeckningsRätter i emissionen idag. Det är ett stort värde som lämnat aktien i form av de där rätterna. Med start nästa vecka kan man teckna sig i emissionen via de där rätterna eller sälja dem. Köper man Castellum idag och framöver så får man inga teckningsrätter.

   Mvh petrusko

   Radera
 2. Cibus ger dryga 10% i avkastning på nuvarande kurs, tror du att dom kan fortsätta i den takten? De känns ju som att de har stabila hyrestagare med matvaruhandeln.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Hugo,
   Ja det skulle kunna gå. Bolaget har baserat utdelningsnivån på en räntekurva som ännu inte ändrat sig stort. Skulle det bli så att ränteläget blir betydligt högre och varar längre än prognosmakare trott så kommer Cibus finansieringskostnader bli högre än beräknat och utdelningen är i fara.

   De har alltså redan räknat in högre räntekostnader men skulle det bli så att det skenar iväg högre än beräknat så kan utdelningen vara i fara. De har dock gott om tid på sig att agera. UTdelningen är redan spikad ända fram till nästa vår.

   Mvh petrusko

   Radera
 3. Dryga 10% i utdelning på nuvarande kurs. Tror du att de kan fortsätta så?

  SvaraRadera
 4. En del insynsköp är bonusprogram där man kan välja aktier eller pengar och det är mer förmånligt att välja aktier. När så många köper så jämna block samtidigt så var det min första tanke.

  SvaraRadera
 5. Kanske dags att köpa fastighetsbolag..
  ser ju verkligen illa ut för en del
  man ska väl köpa när det ser som sämst ut och billigast

  SvaraRadera
 6. Det här måste röra sig om relativt lite pengar för deras del, sett till inkomst och övrigt sparande, så jag drar inte heller för stora växlar på den här typen av insynsköp. Det kan mycket väl vara för att försöka visa att de tror på företaget. Plus som jag ser någon annan sagt att det kan vara bonusprogram o dyl.

  SvaraRadera
 7. Dom kan ju minska utdelningen lite också om det kniper, dom måste ju inte ta bort den helt. Eller ?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Ja precis som de gjorde i år. Det behöver ju inte vara "allt eller inget".

   Mvh petrusko

   Radera
 8. Tjena Petrusko! Hur trygg känner du dig i Cibus på längre sikt? Har sett att vissa jämställt det med SBB och allt stök där. Ligger en del back där men tänker ju också samtidigt att det borde kunna klättra några procent upp på sikt. Dock är ju emissionen till utdelningen lite oroväckande.. vore intressant att få din nuvarande take på bolaget.

  Tack!
  /Andreas

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Andreas,
   SBB har bluffat och ljugit, gjort konstiga affärer med sig själv och andra parter. SBB har förvärvat i ett hysteriskt tempo för lånade pengar. Inte receptet på ett bra bolag.

   Absolut inget att jämföra med något annat bolag, möjligtvis Fermenta.

   Anyhow. Cibus lånade inte till sin utdelning. De pyntar utdelning och det är en kapitalintensiv verksamhet. Kapitalanskaffning är en del av bolagets dagliga business. De har en hög belåningsgrad och när ränteläget snabbt gick upp slog det hårt mot dem varpå de behövde ta in nytt kapital via emission. För att kunna arbeta vidare på ett sunt sätt med sina fina fastigheter. Om inte räntebanan förändras till än högre nivåer kan Cibus nog klara pynta utdelning framöver.

   Vi är inte vana här i Sverige att fastighetsbolag tar in pengar i nyemission medan det är en vanlig del av verksamheten i amerikanska fastighetsbolag. Oavsett det så spelade det ju inte ut fantastiskt här när ränteläget steg och Cibus behövde nya pengar och pyntar utdelning samtidigt. Är det en engångsföreteelse att det blev så där krisigt för dem så är det inte hela världen. Nu behöver de ha styr på verksamheten och finansieringen. Hålla nere förvärvstakten och fokusera på balansräkning.

   Jag har fortsatt tro på Cibus men jag är inte nöjd med utvecklingen.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Har följt din blogg länge och detta är ett tydligt exempel på varför jag gjort det. Tack! Lyckligtvis har jag sluppit att vara med på SBBs fall mot botten och Sverker känns generellt som en stabilare kapten, förtroendet för verksamheten är kvar och precis som du så har jag ändå förtroendet kvar. Dock inte nödvändigtvis till 290 nivåer... Återigen, tack för din reflektion!

   Radera

Fördelaktigt att göra de stora misstagen tidigt

  Vår tid här på jorden är ett livslångt lärande. Oavsett skede i livet så utvecklas vi och lär mer. Ett sätt att lära är av sina misstag oc...