Jag har precis ägnat en god stund åt att läsa den senaste årsredovisningen ifrån investeringsföretaget Lundbergs. För den som redan äger Lundbergs och vill ha lite koll på verksamheten och de olika portföljbolagen så är VD-ordet en fantastisk sammanställning av just det. På 10-15 minuter har man läst det och fått en god inblick i vad som händer och hur det går i de olika delarna. Hur som helst, det här inlägget tänkte jag ägna åt aktien Lundbergs och historisk prestanda.
Bilden ovan visar substansvärdets utveckling från och med 2013. Jag gillar att titta på substansvärdet snarare än kursutvecklingen för aktien då den senare innehåller fluktuation i marknadens värdering av bolaget. Substansvärdets utveckling visar hur innehaven i Lundbergs gått över tid. En stor del av Lundbergs utgörs av aktier i börsnoterade bolag och är grunden för substansvärdet och dess utveckling. År 2022 backade substansvärdet i Lundbergs eftersom portföljbolagens aktiekurser gick ned. Rent operativt gick det ändå bra i de olika bolagen. Så där blir det med jämna mellanrum att aktier och börsen går dåligt. Över tid repar sig aktiekursen i de bra bolagen och stiger mot nya höjder.
Lundbergs har en försiktig strategi med fokus på finansiell styrka och rimligt risktagande. Trots det har de presterat bättre än börsindex över tid.
På 20 år har Lundbergs genererat en totalavkastning om 13,5 procent årligen. Att jämföra med SIXRX breda börsindex om 12,3 procent.
På 10 år är genomsnittlig årlig avkastning 15,6 procent mot 12,1 procent för SIXRX.
Jag gillar den försiktiga stilen de kör och att de på den vägen dessutom slår börsindex är mycket nice. Bolagen i Lundbergs portfölj gillar jag hela högen och det gör inte saken sämre direkt. Annars brukar det ju vara något eller några innehav man inte gillar så värst men får ta det som en helhet. De större innehaven i Lundbergs är Holmen, Industrivärden, Indutrade och Hufvudstaden.
Så här lyder Lundbergs ambition:
"Lundbergs målsättning är att genom utdelnings- och substansvärdetillväxt skapa en avkastning för aktieägarna som väl möter marknadens avkastningskrav."
Det är också Lundbergs ambition att ge aktieägarna en jämn och god utdelningstillväxt över tid. Direktavkastningen är låg; i skrivande stund cirka 0,8 procent beräknat på vårens föreslagna utdelning om 4 kronor per aktie. De är pålitliga utdelningshöjare dock och vårens utdelning om 4 kronor innebär en utdelningstillväxt om 6,6 procent mot förra året.
Tråkigt och försiktigt men med god potential. Så säger jag kortfattat om Lundbergs. Inte för att jag tycker det är tråkigt utan för att den här typen av bolag ofta får den där stämpeln. De tickar på över tid. I ur och skur. Precis som det skall vara när man vill göra en sund och smart investering. Den som jagar efter mer slutar ofta med besvikelse och sämre prestanda.
Länk till Lundbergs hos Avanza (reklamlänk).
Tror du vi får se Lundbergföretagen och Industrivärden sammanslagna en dag?
SvaraRaderaHar man 100000kr liggande och vill köpa något kan man lägga 50000kr på Lundberg och 50000kr på Berkshire. Risken att göra bort sig helt är liten. Blir som i kanadensisk ishockey där brukar det heta att en bra målvakt gör halva laget. Här har vi två spelare som gör jobbet. Framåt händer det alltid något.
SvaraRaderaMvH Lars
Hur bedömer du köpläget på nuvarande aktiekurs?
SvaraRaderaSidonotering, herrejäklar vad låg skuldsättning Lundbergs fastigheter har jämfört med andra fastighetsbolag på börsen.
Tjena,
RaderaLundberg är en försiktig direktör, det går igenom alla bolagen i sfären. Aktien handlas nu kring 5% substansrabatt och det är en rimlig värdering sett över de senaste åren då den ofta handlats med premie. Att kunna köpa ett stort stadigt investmentbolag som slagit index historiskt till en substansrabatt tycker jag är en attraktiv deal.
Mvh petrusko