4 utdelande ETFer

 


Det finns många olika ETFer att välja bland och man kan ha nytta av dem på olika sätt. Man kan komplettera en befintlig aktieportfölj med någon ETF och man kan med fördel sätta samman en fullständig portfölj med enbart ETFer. Jag skriver främst om utdelningsaktier och fonder och denna gången är inget undantag. Nedan är 4 stycken olika ETF:er som var för sig kan användas att komplettera en befintlig portfölj eller tillsammans alla 4 utgöra en vettig portfölj på egen hand.

Först kort bara vad en ETF är för något. Kortfattat är det samma grejen som en vanlig fond med skillnad att den handlas på börsen. ETF står för Exchange Traded Fund vilket på svenska översätts till börshandlad fond. Man handlar dem precis på samma sätt som man handlar aktier på börsen. Köp och sälj sker omgående och man betalar courtage precis som vid aktiehandel. Courtage är alltså en avgift som tillkommer jämfört med vanliga fonder men det är en engångskostnad som i långa loppet inte betyder någonting. Börshandlade fonder har generellt sett lägre avgift än vanliga fonder och då syftar jag till den avgiften som de tar ut varje år. En annan engångsavgift som kan tillkomma är valutaväxlingsavgift om man köper ETFer som handlas i annan valuta (många handlas på tyska börsen i Euro) men det gör heller ingen stor betydelse för den som investerar på mycket lång sikt. Nyckeln är att vara långsiktig. Om man säljer och köper fram och tillbaka så samlas avgifterna på hög och det blir sällan bra.

Så här kommer fonderna i en ordning utan särskild betydelse.

Xact Sverige - Den här följer ett ganska brett index för svenska börsen. Noterad i Sverige och handlas i svenska kronor. Fondavgiften är 0,15 procent. Betalar utdelning årligen i juni och direktavkastningen brukar vara kring 4 procent. Läs mitt inlägg om fonden.

Xact Norden Högutdelande - Som namnet antyder innehåller den här fonden nordiska bolag som pyntar utdelning. Den är noterad i Sverige och handlas i svenska kronor. Fondavgiften är 0,3 procent. Direktavkastningen brukar vara 4,5 - 5 procent ungefär. Den pyntar utdelning 4 gånger per år. Läs mitt inlägg om fonden.

Vanguard All World High Dividend Yield - Det här är en fond ifrån en av världens största fondbolag Vanguard. Inriktningen är mot bolag med hög utdelning ifrån vida världen, en global utdelningsfond. Det är en mycket bred fond med bortåt 2000 innehav. Den är noterad i Tyskland och handlas i Euro. Fondavgiften är på 0,29 procent. Direktavkastningen brukar ligga på cirka 3-4 procent och den pyntar utdelningen kvartalsvis. Läs mitt inlägg om fonden.

Franklin European Dividend - Här är då en med inriktning mot utdelningsaktier i Europa. Noterad i Tyskland och handlas i Euro. Fondavgiften är 0,25 procent. Direktavkastningen brukar vara kring 5 procent och utdelningen betalas kvartalsvis. Läs mitt inlägg om fonden.


Det här är mina främsta val bland en mängd olika ETFer. Jag har investerat i dem och låter dem vara en stadig grund i min portfölj. Man behöver inte fler men man bygger sin portfölj efter eget tycke och smak. Själv har jag alltid varit en stockpicker men har lagt en stor del av portföljen i sådana här fonder på senare år. Indexfonder likt dessa är ett smart val, de tickar på över tid och de tar helt bort risken jag som investerare tar när jag väljer enskilda bolag. När man investerar i enskilda bolag så finns där en bolagsrisk. Om något händer i bolaget eller om man som investerare haft fel i sin analys så kan det svida ordentligt. Samma bolaget kanske ingår i en indexfond men där är det bara en i mängden och övriga innehav väger upp om just det bolaget går kass. För helt vanligt folk är fonder ett mäkta bra val!34 kommentarer:

 1. Här kom ett inlägg många har väntat på. Hatten av!
  Instämmer att dessa fyra är en fin grund i portföljen och som du är inne på sänker dessa fyra risken rejält jämfört med att försöka plocka ut alla aktier själv till sin portfölj.
  Tyvärr sammanfaller utdelningstillfällena lite väl tajt under året men det är säkert inget stort problem för dem flesta.

  SvaraRadera
 2. Intressant inlägg! Här kommer mina fyra:
  Xact Högutdelande Norden
  Vanguard All World High Dividend Yield
  Invesco S&P 500 QVM UCITS ETF Dist
  SPDR S&P U.S. Dividend Aristocrats UCITS ETF

  Europa tror jag inte det minsta på och emerging markets sägs vara bra för riskspridning men jag tycker mest det ser ut som att man köper undermåliga företag i trasiga länder. Därmed är fokus på USA, Norden och sen Vanguards all world för lite spridning.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Frihet,
   Fin "frippel" du har där. Jag är egentligen inne på samma spår angående Europa. Som investering är det inget jag är värst förtjust i generellt sett. Den här fonden ifrån Franklin innehåller ca 50 väl valda utdelningsbolag och det kan jag köpa som riskspridare och komplement till övriga portföljen.

   USA och Sverige har varit de bästa börserna de senaste 100 åren och jag tror de kommer fortsätta prestera bättre än de flesta andra. Rimligt med primär exponering där mao.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Kan HSBC MSCI Canada UCITS ETF USD vara någon om man är lite bäsig på Euron. Topplandet för välutbildade invandrare, har gått om USA. Mer exponering mot energi och råvaror i ett Stabilt land.

   Tänker mig dessa ETF som en stabil bas
   Xact Norden 10%
   Xact Sverige 10%
   HSBC MSCI Canada UCITS ETF USD 10%
   Vanguard S&P 500 UCITS ETF USD Dis 70%

   Tacksam för synpunkter och God fortsättning.


   Radera
  3. Finns denna kanadensare att köpa hos Avanza/Nordnet? Hittar den inte på egen hand, o jag har tidigare letat efter Kanadensiska ETF på Tyska börsen utan lycka
   Såna som delar ut då.

   Radera
  4. Den finns på Nordnet: UBS ETF (LU) MSCI Canada UCITS ETF (CAD) A-dis Ticker:UIM9
   Har haft den under radarn ett tag men det som stör mig är extremt låg omsättning + låg utdelning. Dessutom har dom någon konstig variant av valuta-hedge som jag inte riktigt begriper.....

   Radera
 3. Bra och informativt som alltid!

  Likaviktar du dessa ?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Niklas,
   Jag har viktat de två fonderna från Xact i särklass störst. Det är rimligt att ha en stor del investerat i Sverige. Efter dem är globalfonden ifrån Vanguard. Den ger relevant exponering i USA och lite här och var i världen. Franklins fond med utdelningsaktier ifrån Europa väger väldigt lite. Den ser jag som ett komplement med hög direktavkastning.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Hej igen Petrusko och tack för svar jag har nyligen sålt de flesta aktier. Dels för utsikterna känns oroliga. Världskrig eller toppad inflation. Jag väntar nån form av klarhet. Detta kanske vore något att satsa på istället, slippa bolagsrisk. Men jag tycker det är rörigt ibland med dem.

   Ibland upplever jag att korrelationen mellan en s&p500 ETF inte stämmer överens med index för dagen.

   Om man tittar på SPYD. Som uppenbarligen borde öka sina utdelningar varje år med tanke på dess innehav. Så är det väldigt spridda skurar från år till år. (Se länk nedan)

   https://www.justetf.com/en/etf-profile.html?query=IE00B6YX5D40&groupField=index&from=search&isin=IE00B6YX5D40#dividends

   Radera
 4. Hej,

  Jag blir intresserad av de globala och europeiska ETFerna, precis so du säger tar det bort bolagsrisk och om kronan ska fortsätta sin långsamma resa nedåt är det trevligt att vara exponerad mot andra valutor.

  Men kommer det källskatt på utdelningarna?

  // Vikturos

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Vikturos,
   De fonderna jag nämner ovan har sitt säte på Irland och därför dras det ingen utländsk källskatt på utdelningen från dem. Man kan ha dem på ett ISK.

   Mvh petrusko

   Radera
 5. Blir det inte för mycket pannkaka på pannkaka med aktiespararnas b och Xact Sverige? / Mackan

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hej Mackan,
   Hur tänker du då? Räkna på din pannkaka med maximal exponering i form av 50% i vardera fond utgör hela din portfölj.

   Nej.

   Mvh petrusko

   Radera
 6. Helt rätt med fler utdelande ETF:er tycker jag. Det är en orolig värld vi lever i.

  SvaraRadera
 7. Hej Petrusko,
  ETF:er är högintressanta och jag har alltmer placerat i sådana tillgångar. Dock måste jag säga att exempelvis Avanza har höga avgifter i form av växelkursavgift samt courtage. Hade varit gött med lite prispress på dessa avgifter. Känner du till några alternativa aktörer som har lägre avgifter på ETF:er? Har hört talas om Degiro men den känns lite småkrånglig.
  Mvh
  Tobias

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Tobias
   Avgifterna är ungefär de samma när det kommer till valutaväxling. Har man ett mycket stort kapital eller äärr en big time trader så kan man få betydligt lägre.

   Så länge du investerar långsiktigt behöver du inte fundera så mycket på engångsavgifter. Utslaget på tiotals år betyder de ingenting.

   Degiro gjjorde en halvhjärtad satsning i Sverige och de skäms nog för att det är så sopiga. De håller på occh avvecklar sin verksamhet i Sverige tror jag.

   Pareto är ett alternativ. De erbjuder valutakonto. Beroende på hur man investerar occh hurr stort kapital man har kan det vara intressant.

   Mvh petrusko

   Radera
 8. Jag är lite negativ inställd till Euron i helhet och funderar på Kanada för lite mer diversifiering
  kan HSBC MSCI Canada UCITS ETF USD vara något? Mer exponering mot energi och råvaror i ett stabilt land.
  Kanada är Nr1 bland arbetskraftsinvandring gått om USA.

  ETF bas

  HSBC MSCI Canada UCITS ETF USD 10%
  Xact norden 10%
  Xact sverige 10%
  Vanguard S&P 500 UCITS ETF USD Dis 70%

  SvaraRadera
  Svar
  1. Helllo,
   Tror det var dig jag svarade på Twitter om det här. Det blir förmodligen riktigt bra i långa loppet med den där portföljen. Jag tror på den.

   Mvh petrusko

   Radera
 9. Vad tror om etf:en ishares asia pacific dividera? IQQX som ticker. Om man vill exponera österut minus Kina.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Strider,
   Den fonden gör ett litet urval om endast 50 bolag och saknar kvalitetsparameter. Dess historiska prestanda är brutalt jäkla dålig. Jag undviker den.

   Mvh petrusko

   Radera
 10. Någon som saknar utdelning från utländska ETFer på Avanza idag? Svenska innehav damp ned en dag försent iaf

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Ja jag blev rejält oroad här när jag summerade alla transaktioner och det saknas pengar på mitt konto hos Avanza. Det står att jag fått utdelningen från mina Vanguardfonder i transaktionslistan men pengarna har liksom inte kommit mig till godo på kontot.

   Via Twitter svarade Avanza att de har ett problem med just saldot och vvissa utdelningar idag och att det skall se riktigt ut imorgon.

   Mvh petrusko

   Radera
 11. Hej Petrusko,
  Jag läser sen gammalt allt du skriver här på bloggen med stort intresse. Idag drämmer jag till med min första kommentar :)
  Gillar din stajl och uppskattar alla uppslag om ETF:er som du bjuder på. Jag ligger själv ganska tungt i enstaka utdelningsaktier men har för avsikt att vikta mer mot bredare ETF:er liknande de du skriver om idag.
  Uppskattar liksom du Xact Norden Högutdelande men har svårt att förlika mig med deras (liksom i stort sett alla andra svenska förvaltare) ESG-fokus. Tänk vilken dräpare den fonden hade varit med lite norsk olja, svensk tobak och spelbolag kryddat med lite försvarsindustri under 2022, eller hur? Å andra sidan kan man ju hålla sig med enskilda aktier själv där man tycker att något saknas. Men med lite mer intresse från svenska förvaltare kanske vi iaf haft chansen att behålla fina bolag likt Swedish Match på Stockholmsbörsen.
  Gott nytt år, keep up the good work !
  Mvh / Knocker

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Knocker,
   Tanken med ESG är i grund och botten god men det blir väldigt konstigt när det godtyckligt skall appliceras på fonder. Olika fondbolag har olik tankar och åsikter om vad som är ESG och inte. Sparare har olika åsikter om saken.

   Som sparare är det mycket svårt att sätta sig in i varje enskild fond och just deras goda åsikter om vad som är ESG för dem.

   Jag är inte värst imponerad av den ESG-sörjan som vi just nu har i fondvärlden. Det behövs ordning och reda, tydlighet och standardisering.

   Mvh petrusko

   Radera
 12. Hej! Några tankar / erfarenheter av : Schwab US Dividend Equity ETF
  NYSEARCA: SCHD

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena,
   Det är en bra fond. Jag ägde den en gång i tiden men nu går den inte köpa i EU sedan cirka 5 år tillbaka. Den finns hos våra mäklare men det går ej genomföra köp.

   Mvh petrusko

   Radera
 13. Tjena, tack för som vanligt bra inlägg. Har läst dina inlägg med stor behållning. Har via Nordnet bland annat VGWD. En sak som jag inte noterade först var att vid köp så sker det i Euro men utdelning ges i USD vilket kan vara en bra upplysning och något att känna till. Brukar det vara så för ETF?

  Hälsn
  J

  SvaraRadera
 14. Hej och tack för all information du sprider. Jag tänker handla in mig i Vanguard all world high div. Läste på tidigare inlägg att det gick att handla detta via ISK då det var kopplat till Irland. Men kan jag även handla ETF:en via KF. Har en grej för mig att jag vill ha utländska bolag på KF och svenska aktier på ISK. Eller är detta dumt att göra skattemässigt?
  Tycker också att Euron är dyr i jämförelse med SEK. Finns där läge att invänta köp för att se om valutan balanseras?

  Tack hälsningar Gustav.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tjena Gustav,
   Skatten i en KF är vad den är medan skatten på ett ISK går att kvitta mot underskott av kapital så som ränteutgifter på bolån osv. Av den anledningen är ISK att föredra.

   Vad euron står i är skitsamma då fonden ger liten exponering i euro. Att den handlas i euro betyder inte att det är den exponeringen du får. Din exponering är det fonden innehåller och det är till cirka hälften amerikanska dollar.

   Att spekulera i valuta år mycket svårt och nog ganska orimligt. Det är rimligt att fokusera på att göra sunda investeringar och låta dem bära sig självt. Valutor går upp och ned över tid och det är dömt att misslyckas att blanda in valutaspekulation vid långsiktiga investeringar.

   Mvh petrusko

   Radera
  2. Tack du! Då får jag bara acceptera att där är en tysk flagga i min ISK portfölj :D Och tack för tydliggörandet med valutan.

   Radera
 15. Hejsan! Tack så mycket för allt du gör!

  En fråga! Har idag månadssparande på xact fonderna i Nordnet och vill gärna ha usa och global också. Men finns dessa som alternativ som courtagefritt i Nordnet månadssparande?

  SvaraRadera

Slopad utdelning på Heimstaden preferensaktie

  Fastighetsbolaget Heimstaden har en preferensaktie noterad men i övrigt ägs bolaget utanför börsen. Således är inte intresset för bolaget ...